Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ / FOOD CHEMISTRY II
ΚωδικόςΝ301Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001896

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης745
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης745

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2011-2019)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 82
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης746
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης746

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600142417
Τύπος Μαθήματος
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • Ν004Υ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • Ν012Υ ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • Ν037Ε ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να είναι να έχουν βασικές γνώσεις Γενικής και Ανόργανης Χημείας, Οργανικής Χημείας,κα Βιοχημείας, όπως και Αρχών Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να : 1. Αναγνωρίζουν τα κυριότερα ένζυμα των τροφίμων καθώς και τις κύριες τεχνολογικές εφαρμογές τους. 2. Γνωρίζουν μικροσυστατικά των τροφίμων όπως βιταμίνες και ανόργανα συστατικά καθώς και το ρόλο τους στα τρόφιμα και στο ανθρώπινο σώμα. 3. Αναγνωρίζουν τα συστατικά που διαμορφώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (ευχυμικά συστατικά, χρωστικές, άλλα πρόσθετα) καθώς και τις αντίστοιχες φυσικοχημικές τους ιδιότητες. 4. Αναγνωρίζουν βλαβερές ουσίες των τροφίμων όπως αλλεργιογόνα. 5. Αντιλαμβάνονται τις σύγχρονες τάσεις της χημείας τροφίμων όπως έιναι ανάπτυξη καινοφανών και λειτουργικών τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ένζυμα στα τρόφιμα - ταξινόμηση, παράγοντες που επηρεάζουν την ενζυμική δράση. Απομόνωση ενζύμων και προσδιορισμός ενζυμικής ενεργότητας. Κατηγορίες ενζύμων με τεχνολογική ή/και ποιοτική σημασία σε προϊόντα τροφίμων. Ακινητοποιημένα ένζυμα (φύση, ιδιόητητες). Βιταμίνες (χημεία, σταθερότητα, και φυσιολογία δράσης υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών βιταμινών. Ανόργανα συστατικά (μακροστοιχέια και ιχνοστοιχεία). Ευχυμικά συστατικά των τροφίμων. Εκτίμηση της ευχυμίας ενός προϊόντος - χημική και οργανοληπτική προσέγγιση. Φυσικές χρωστικές (χημεία, ιδιότητες, σταθερότητα σε διάφορα περιβάλλοντα, μεταβολές κατά την επεξεργασία των τροφίμων). Μέτρηση του χρώματος. Πρόσθετα τροφίμων: χημεία, λειτουργικές και διατροφικές ιδιότητες. Βλαβερές ουσίες στα τρόφιμα -Αλλεργιογόνα (χημεία, προέλευση - ιδιότητες). Νέα τρόφιμα και συστατικά - φύση, παραγωγή, ιδιότητες. Λειτουργικά τρόφιμα και βιοενεργά συστατικά -χημεία, ιδιότητες.
Λέξεις Κλειδιά
Χημεία, φυσικές ιδιότητες και λειτουργικότητα συστατικών των τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις78
Εργαστηριακή Άσκηση52
Εκπόνηση μελέτης (project)35
Εξετάσεις3
Σύνολο168
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Χημεία Τροφίμων, Δημήτριος Μπόσκου, 4η Έκδοση, 2004
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Principles of Food Chemistry, John deMan, AVI book, 1990. Food Chemistry, H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, 2004.
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-01-2020