Τίτλος | ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / FOOD CHEMISTRY |
Κωδικός | GM.MGB.7.2 |
Σχολή | Θετικών Επιστημών |
Τμήμα | Βιολογίας |
Κύκλος / Επίπεδο | 1ος / Προπτυχιακό |
Περίοδος Διδασκαλίας | Χειμερινή |
Υπεύθυνος/η | Φανή Μαντζουρίδου |
Κοινό | Όχι |
Κατάσταση | Ενεργό |
Course ID | 40001178 |
Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Βιολογίας (2017-σήμερα)
Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 18
Κατεύθυνση | Τύπος Παρακολούθησης | Εξάμηνο | Έτος | ECTS |
---|---|---|---|---|
ΚΟΡΜΟΣ | Επιλογής | 7 | 4 | 5 |
Τίτλος | ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
Ακαδημαϊκό Έτος | 2019 – 2020 |
Περίοδος Τάξης | Χειμερινή |
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ |
|
Ώρες Εβδομαδιαία | 5 |
Ώρες Συνολικά | 65 |
Class ID | 600148351
|
Πρόγραμμα Τάξης
Κτίριο | Βιολογίας |
Όροφος | Ισόγειο |
Αίθουσα | ΑΙΘΟΥΣΑ Ι3 (206) |
Ημερολόγιο | Δευτέρα 13:00 έως 15:00 |
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
- Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
- e-Οδηγός Σπουδών https://qa.auth.gr/el/class/1/600148351
Γλώσσα Διδασκαλίας
- Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις για τις ιδιότητες των συστατικών των τροφίμων που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την ποιότητα, τη γνησιότητα, τη διατροφική αξία και την τοξικότητα των προϊόντων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στοιχεία διατροφής (πέψη κλπ). - Σύσταση τροφίμων και ιδιότητες των κύριων συστατικών τους. - Λειτουργικές ιδιότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. – Επίδραση της επεξεργασίας των τροφίμων σε πρωτεϊνες, σάκχαρα, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. – Άλλες τάξεις επιθυμητών συστατικών των τροφίμων (χρωστικές, πτητικά, αρωματικά συστατικά) και χημικά πρόσθετα (οξέα, βάσεις, αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, γλυκαντικές ύλες, σταθεροποιητές, διαυγαστικά, κλπ). – Τάξεις μη επιθυμητών συστατικών των τροφίμων (φυσικά τοξικά συστατικά, τοξικά μέταλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών, διοξίνες και RBCs, μυκοτοξίνες, κλπ).
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
- Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
Δραστηριότητες | Φόρτος Εργασίας | ECTS | Ατομικά | Ομαδικά | Erasmus |
---|---|---|---|---|---|
Διαλέξεις | 30 | 1,2 | ✓ | ||
Εργαστηριακή Άσκηση | 24 | 1,0 | ✓ | ||
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων | 60 | 2,4 | ✓ | ||
Συγγραφή εργασίας / εργασιών | 8 | 0,3 | ✓ | ||
Εξετάσεις | 3 | 0,1 | |||
Σύνολο | 125 | 5 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Mπόσκου Δ. (2004). Xημεία τροφίμων. Eκδόσεις Γαρταγάνη. Θεσσαλονίκη.
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-06-2017