Τίτλος | ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι / Oenology Ι |
Κωδικός | ΠΡ03 |
Σχολή | Θετικών Επιστημών |
Τμήμα | Χημείας |
Κύκλος / Επίπεδο | 1ος / Προπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό |
Περίοδος Διδασκαλίας | Χειμερινή |
Κοινό | Ναι |
Κατάσταση | Ενεργό |
Course ID | 40002903 |
Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Χημείας (2016-σήμερα)
Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 23
Κατεύθυνση | Τύπος Παρακολούθησης | Εξάμηνο | Έτος | ECTS |
---|---|---|---|---|
ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ | Προαιρετικό | 7 | 4 | 5 |
Τίτλος | ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι |
Ακαδημαϊκό Έτος | 2020 – 2021 |
Περίοδος Τάξης | Χειμερινή |
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ |
|
Ώρες Εβδομαδιαία | 4 |
Class ID | 600170751
|
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
- Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
- Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
- e-Οδηγός Σπουδών https://qa.auth.gr/el/class/1/600170751
- Στον ιστοχώρο του Τμήματος: http://www.chem.auth.gr/index.php?rm=5&mn=643&cid=1150
- eLearning (Moodle): https://elearning.auth.gr/course/view.php?id=3849
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές
προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
- Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
- Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
- Η04 ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
Γενικές Προαπαιτήσεις
Γνώσεις Εργαστηριακής Εξέτασης Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με τη σύσταση των σταφυλιών, την πορεία ωρίμανσης, τις προζυμωτικές κατεργασίες του γλεύκους, την παρακολούθηση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης του γλεύκος και του οίνου, αντίστοιχα, τη σύσταση, εξέταση, ωρίμανση και παλαίωση του οίνου.
Η πραγματοποίηση επισκέψεων σε οινοποιεία δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και να εξοικειωθούν με πρακτικά θέματα της παραγωγής.
Γενικές Ικανότητες
- Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ωρίμανση και σύσταση των σταφυλιών.
Τρυγητός, μεταφορά στο οινοποιείο και έκθλιψη των σταφυλιών.
Σύσταση, εξέταση και κατεργασίες του γλεύκους.
Αλκοολική και άλλες ζυμώσεις στο γλεύκος και τον οίνο.
Σύσταση, εξέταση, ωρίμανση και παλαίωση του οίνου.
Το θειώδες οξύ στην οινολογία.
Επισκέψεις σε οινοποιεία.
Λέξεις Κλειδιά
σταφύλι, γλεύκος, οίνος, αλκοολική ζύμωση, θειώδες οξύ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
- Διαφάνειες
- Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
- Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρει το e-learning για την επικοινωνία με τους φοιτητές, ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού. Επίσης αξιοποιούνται οι δυνατότητες για την εξ αποστάσεως εξέταση την περίοδο του εγκλεισμού και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (π.χ. κατάθεση εργασιών)
Οργάνωση Μαθήματος
Δραστηριότητες | Φόρτος Εργασίας | ECTS | Ατομικά | Ομαδικά | Erasmus |
---|---|---|---|---|---|
Διαλέξεις | 26 | 1,0 | ✓ | ✓ | |
Εργαστηριακή Άσκηση | 26 | 1,0 | ✓ | ✓ | |
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων | 44 | 1,8 | ✓ | ✓ | |
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων | 6 | 0,2 | ✓ | ||
Συγγραφή εργασίας / εργασιών | 20 | 0,8 | ✓ | ✓ | |
Εξετάσεις | 3 | 0,1 | ✓ | ✓ | |
Σύνολο | 125 | 5 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
γραπτή εξέταση (60%), εργαστηριακός βαθμός (25%), παρουσίαση εργασίας (15%)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
- Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
- Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Χημεία και Βιοχημεία Οίνου - Οινοποίηση, Andrew L. Waterhouse, Gavin L. Sacks, David W. Jeffery
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Handbook of Enology, 2nd Edition, Volume 1, The Microbiology of Wine and vinifications
by Pascal Ribereau-Gayon (Editor), Denis Dubourdieu (Editor), B. Doneche (editor), A. Lonvaud (Editor)
Τελευταία Επικαιροποίηση
16-03-2021