Τίτλος | ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / Food Processing and Preservation |
Κωδικός | Η05 |
Σχολή | Θετικών Επιστημών |
Τμήμα | Χημείας |
Κύκλος / Επίπεδο | 1ος / Προπτυχιακό |
Περίοδος Διδασκαλίας | Εαρινή |
Κοινό | Ναι |
Κατάσταση | Ενεργό |
Course ID | 40002659 |
Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Χημείας (2016-σήμερα)
Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 95
Κατεύθυνση | Τύπος Παρακολούθησης | Εξάμηνο | Έτος | ECTS |
---|---|---|---|---|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ | Υποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν | 6 | 3 | 5 |
Τίτλος | ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
Ακαδημαϊκό Έτος | 2020 – 2021 |
Περίοδος Τάξης | Εαρινή |
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ |
|
Ώρες Εβδομαδιαία | 3 |
Class ID | 600171219
|
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
- Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
- Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
- e-Οδηγός Σπουδών https://qa.auth.gr/el/class/1/600171219
- Στον ιστοχώρο του Τμήματος: http://www.chem.auth.gr/index.php?rm=5&mn=85
- eLearning (Moodle):
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές
προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
- Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
- Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτήτριες/τές αναμένεται να κατανοούν:
1. Τη σχέση της ποιότητας των τροφίμων με τις διάφορες διεργασίες που εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων για την αξιοποίηση των φυτικής ή ζωικής προέλευσης πρώτων υλών.
2. Τη διττή σημασία των μικροοργανισμών ως παράγοντες που είτε καθιστούν δυνατή την παραγωγή διατήρησιμων τροφίμων με επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά είτε καθιστούν τα τρόφιμα μη ασφαλή ή υποβαθμισμένης ποιότητας.
3. Την αξία που έχει η χρησιμοποίηση ενζυμικών σκευασμάτων στην παραγωγή τροφίμων και συστατικών τροφίμων.
4. Το ρόλο που παίζουν στην αλλοίωση και την ασφάλεια των τροφίμων περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το φως, το οξυγόνο, η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία, η σύσταση και ορισμένα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την παραγωγή τους ή/και η συσκευασία τους.
5. Τις αρχές των μεθόδων συντήρησης που εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής με επαρκές όριο ζωής.
Γενικές Ικανότητες
- Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αρχές της επεξεργασίας των τροφίμων. Αξιοποίηση μικροβιακών καλλιεργειών και ενζυμικών σκευασμάτων στην παραγωγή τροφίμων. Συντήρηση τροφίμων (χημική, βιοχημική και μικροβιακή αλλοίωση τροφίμων, βιολογική ασφάλεια τροφίμων, περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μικροβιακή αλλοίωση και τη βιολογική ασφάλεια των τροφίμων, συντήρηση με αφυδάτωση,ψύξη, κατάψυξη, θερμική επεξεργασία, ακτινοβόληση ή άλλες φυσικές μεθόδους, συντήρηση με κάπνιση ή χρήση αντιμικροβιακών πρόσθετων υλών, μαγειρικού άλατος, όξους, ζάχαρης ή αλκοόλης). Τύποι μέσων συσκευασίας τροφίμων. Εδώδιμα υλικά συσκευασίας τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, Επεξεργασία, Συντήρηση, Συσκευασία,
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
- Διαφάνειες
- Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
- Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρει το e-learning για την επικοινωνία με τους φοιτητές και την ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού. Επίσης αξιοποιούνται οι δυνατότητες για την εξ αποστάσεως εξέταση την περίοδο του εγκλεισμού και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Οργάνωση Μαθήματος
Δραστηριότητες | Φόρτος Εργασίας | ECTS | Ατομικά | Ομαδικά | Erasmus |
---|---|---|---|---|---|
Διαλέξεις | 26 | 1,0 | ✓ | ✓ | |
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων | 83 | 3,3 | ✓ | ✓ | |
Φροντιστήριο | 13 | 0,5 | ✓ | ✓ | |
Εξετάσεις | 3 | 0,1 | ✓ | ✓ | |
Σύνολο | 125 | 5 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές του εξαμήνου στο οποίο διδάσκεται το μάθημα εξετάζονται σε όλη την ύλη του μαθήματος στην εξεταστική Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους παρακολούθησης. Οι διδάσκοντες αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το ΑΠΘ (π.χ. quiz) για την πραγματοποίηση της εξ αποστάσεως εξέτασης.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων. Β. Κιοσέογλου και Γ. Μπλέκας, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη, 2014.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία δίνεται στο βιβλίο "Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων".
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-03-2021