Τίτλος | ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ / Food Chemistry II |
Κωδικός | Κ412 |
Σχολή | Θετικών Επιστημών |
Τμήμα | Χημείας |
Κύκλος / Επίπεδο | 1ος / Προπτυχιακό |
Περίοδος Διδασκαλίας | Εαρινή |
Κοινό | Ναι |
Κατάσταση | Ενεργό |
Course ID | 40002718 |
Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Χημείας (2016-σήμερα)
Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 41
Κατεύθυνση | Τύπος Παρακολούθησης | Εξάμηνο | Έτος | ECTS |
---|---|---|---|---|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ | Προαιρετικό | 8 | 4 | 5 |
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Προαιρετικό | 8 | 4 | 5 |
ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΕΙΑ | Προαιρετικό | 8 | 4 | 5 |
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ | Προαιρετικό | 8 | 4 | 5 |
ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ | Επιλογής Κατεύθυνσης | 8 | 4 | 5 |
Τίτλος | ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ |
Ακαδημαϊκό Έτος | 2020 – 2021 |
Περίοδος Τάξης | Εαρινή |
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ |
|
Ώρες Εβδομαδιαία | 4 |
Class ID | 600171290
|
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
- Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
- Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
- e-Οδηγός Σπουδών https://qa.auth.gr/el/class/1/600171290
- Στον ιστοχώρο του Τμήματος: http://www.chem.auth.gr/index.php?rm=5&mn=85
- eLearning (Moodle): https://elearning.auth.gr/
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές
προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
- Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
- Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να:
1. Είναι εξοικοιωμένοι με τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα (βιταμίνες, ανόργανα), με τα συστατικά που καθορίζουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες και με τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.
2.έχουν επεξεργασθεί στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων αναφορικά με τις ημερήσιες ανάγκες, βιοδιαθεσιμότητα, ανώτατα όρια χρήσης επιλεγμένων βιταμινών, ανόργανων συστατικών και προσθέτων στα φροντιστήρια
Γενικές Ικανότητες
- Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μικροθρεπτικά συστατικά τροφίμων (ανόργανα συστατικά, βιταμίνες). Συστατικά που καθορίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Πρόσθετες ύλες τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, μικροθρεπτικά συστατικά, ευχυμικά συστατικά, πρόσθετες ύλες, νέες κατηγορίες τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
- Σημειώσεις
- Διαφάνειες
- Πολυμεσικό υλικό
- Διαδραστικές ασκήσεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
- Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
Δραστηριότητες | Φόρτος Εργασίας | ECTS | Ατομικά | Ομαδικά | Erasmus |
---|---|---|---|---|---|
Διαλέξεις | 26 | 1,0 | ✓ | ✓ | |
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων | 63 | 2,5 | ✓ | ✓ | ✓ |
Φροντιστήριο | 12 | 0,5 | ✓ | ||
Συγγραφή εργασίας / εργασιών | 21 | 0,8 | ✓ | ✓ | ✓ |
Εξετάσεις | 3 | 0,1 | ✓ | ✓ | |
Σύνολο | 125 | 5 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Διδακτικές σημειώσεις (Βιταμίνες, Γ, Μπλέκας)
Διδακτικές σημειώσεις (Ανόργανα συστατικά, Μ. Τσιμίδου)
Διδακτικές σημειώσεις (Επιλεγμένα πρόσθετα τροφίμων, Β. Κιοσέγλου)
Διδακτικές σημειώσεις (Χρωστικές Τροφίμων, Μ. Τσιμίδου)
Διδακτικές σημειώσεις (Ευχυμικά Συστατικά, Μ. Τσιμίδου, Γ. Μπλέκας)
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία δίνεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου των διδακτικών σημειώσεων
Επιλεγμένα άρθρα και ιστοσελίδες επίσημων οργανισμών (EFSA, WHO, FAO κλπ)
Κώδικας Τροφίμων και Ποτών
Codex Alimentarius
Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Τελευταία Επικαιροποίηση
04-03-2021