Τίτλος | ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι / FOOD ENGINEERING I |
Κωδικός | Ν305Υ |
Σχολή | Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος |
Τμήμα | Γεωπονίας |
Κύκλος / Επίπεδο | 1ος / Προπτυχιακό |
Περίοδος Διδασκαλίας | Χειμερινή |
Κοινό | Ναι |
Κατάσταση | Ενεργό |
Course ID | 420001900 |
Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)
Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
Κατεύθυνση | Τύπος Παρακολούθησης | Εξάμηνο | Έτος | ECTS |
---|---|---|---|---|
ΚΟΡΜΟΣ | Επιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης | 7 | 4 | 6 |
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Υποχρεωτικό Κατεύθυνσης | 7 | 4 | 6 |
Τίτλος | ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι |
Ακαδημαϊκό Έτος | 2020 – 2021 |
Περίοδος Τάξης | Χειμερινή |
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ |
|
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών | |
Ώρες Εβδομαδιαία | 6 |
Class ID | 600173153
|
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
- Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
- e-Οδηγός Σπουδών https://qa.auth.gr/el/class/1/600173153
- Στον ιστοχώρο του Τμήματος: http://food-science.agro.auth.gr/GR/proptyxiaka/mathhmata/mhxanikh-trofim%20I%20N305Y.html
- eLearning (Moodle): https://elearning.auth.gr/course/view.php?id=3950
Γλώσσα Διδασκαλίας
- Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, όπως και Αρχών Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. αναγνωρίζουν και κατανοούν τα φαινόμενα μεταφοράς που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων,
2. μπορούν να περιγράφουν τα φαινόμενα αυτά με κατάλληλες εξισώσεις,
3. μπορούν να υπολογίζουν μεγέθη που αναφέρονται είτε σε διαστάσεις/απαιτήσεις εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων (π.χ. επιφάνεια εναλλάκτη θερμότητας, ισχύς αντλίας) είτε σε χρόνους κατεργασίας (π.χ. απαιτούμενος χρόνος παραμονής τροφίμου σε αυτόκλειστο).
Γενικές Ικανότητες
- Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ανασκόπηση μαθηματικών και χρήση μαθηματικών μοντέλων. Θεμελιώδεις έννοιες Μηχανικής: συστήματα μονάδων, πίνακες ατμού, μορφές θερμότητας, θερμοφυσικές ιδιότητες τροφίμων, ισοζύγια μάζας και ενέργειας. Ρεολογία: έννοια και μέτρηση ιξώδους, τύποι ρευστών, ρεολογικός χαρακτηρισμός ρευστών. Μεταφορά ορμής: τύποι ροής, αριθμός Reynolds, τριβές κατά τη ροή ρευστών, ισοζύγια μηχανικής ενέργειας-εξίσωση Bernoulli. Μεταφορά θερμότητας: μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας, μεταφορά θερμότητας με αγωγή, μεταφορά θερμότητας με κυκλοφορία, μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία, διηλεκτρική και ωμική θέρμανση, μεταφορά θερμότητας υπό σταθερή (μόνιμη) κατάσταση, μεταφορά θερμότητας υπό ασταθή (μη-μόνιμη) κατάσταση. Μεταφορά μάζας: νόμος του Fick, συντελεστές μεταφοράς μάζας, εξισώσεις διάχυσης. Εργαστηριακές ασκήσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα.
Λέξεις Κλειδιά
Μηχανική, φαινόμενα μεταφοράς, ορμή, θερμότητα, μάζα, ρεολογία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
- Σημειώσεις
- Διαφάνειες
- Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
- Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση powerpoint και elearning. Ασκήσεις στη νησίδα των Η/Υ.
Οργάνωση Μαθήματος
Δραστηριότητες | Φόρτος Εργασίας | ECTS | Ατομικά | Ομαδικά | Erasmus |
---|---|---|---|---|---|
Διαλέξεις | 70 | ✓ | |||
Εργαστηριακή Άσκηση | 50 | ✓ | |||
Φροντιστήριο | 45 | ✓ | |||
Εξετάσεις | 3 | ||||
Σύνολο | 168 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
90% (γραπτές εξετάσεις + πριμ παρουσιών και τεστ)
10% εργαστηριακές ασκήσεις - προφορική εξέταση
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Μηχανική Τροφίμων, Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης. Εκδόσεις Γιαχούδη. 2η έκδοση, 2007
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Φαινόμενα Μεταφοράς (μετάφραση). Brodkey R., Hershey H. Εκδόσεις Τζιόλα, 1989.
Τελευταία Επικαιροποίηση
19-01-2021