Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΘΕΩΡΙΑ ΧΩΡΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 4 / Theory of Space and History of Architecture IV
ΚωδικόςΥΘΘΧ4
ΣχολήΚαλών Τεχνών
ΤμήμαΕικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΘάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280006757

Πρόγραμμα Σπουδών: Νέο ΠΠΣ Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 211
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΘεωρητικό422

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΘΕΩΡΙΑ ΧΩΡΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 4
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600181534
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
 • ΥΘΘΧ1 ΘΕΩΡΙΑ ΧΩΡΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 1
 • ΥΘΘΧ2 ΘΕΩΡΙΑ ΧΩΡΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2
 • ΥΘΘΧ3 ΘΕΩΡΙΑ ΧΩΡΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 3
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος θα: Κατανοήσουν την έννοια της αρχιτεκτονικής και γενικότερα του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και την έννοια του χώρου και της αντίληψής του στις διάφορες εποχές Διευρύνουν την ανθρωπιστική τους παιδεία Κατανοήσουν και θα εκτιμήσουν τα μνημεία του παρελθόντος, απώτερου και πλέον πρόσφατου, και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Κατανοήσουν την σχέση της αρχιτεκτονικής με τις εικαστικές και τις εφαρμοσμένες τέχνες Εξασκηθούν στην παρατήρηση και ερμηνεία του δομημένου περιβάλλοντος και θα βελτιώσουν τις εκφραστικές τους ικανότητες στο καλλιτεχνικό τους πεδίο Αποκτήσουν διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια Γνωρίσουν και θα μάθουν τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα από την αυγή του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα
Γενικές Ικανότητες
 • Αυτόνομη εργασία
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα προσφέρει μία συνολική επισκόπηση της αστικοποίησης και της αρχιτεκτονικής παραγωγής κατά τον 20ό αιώνα ώς σήμερα. Γίνεται σύντομη παρουσίαση και κριτική ανάλυση των εδραιωμένων αντιλήψεων για την εμφάνιση, εξέλιξη και παρακμή των κυρίαρχων αρχιτεκτονικών ρευμάτων της κάθε περιόδου, αλλά και του θεωρητικού λόγου που αναπτύσσεται παράλληλα και επηρεάζει την αρχιτεκτονική παραγωγή. Η εξέταση βασίζεται στη σύνδεση του ευρύτερου ιστορικού – πολιτικού και πολιτισμικού πλαισίου, που διαμόρφωσε και διαμορφώθηκε από τις εξελίξεις στην εδραίωση του αστικού πολιτισμού της Δυτικής Ευρώπης, και των εκάστοτε αρχιτεκτονικών ρευμάτων. Παρουσιάζονται, αναλύονται και ερμηνεύονται έργα - κλειδιά, που συμπυκνώνουν και αντιπροσωπεύουν τους πολιτισμικούς επικαθορισμούς κάθε περιόδου, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο πέρασμα του χρόνου. Αναλύονται έτσι με συνοπτικό τρόπο οι θεωρίες για τις συνέχειες και τις τομές στην εξέλιξη της Δυτικής Αρχιτεκτονικής της περιόδου. Συγκεκριμένα τα μαθήματα οργανώνονται ως εξής: 1. Η κληρονομιά του Art Nouveau. H σχολή της Bιέννης (Secession και Α. Loos) 2. Αποκρίσεις στη βιομηχανοποίηση: Φουτουρισμός-Deutsche Werkbund 3. To οπλισμένο σκυρόδεμα. Η βιομηχανική πόλη. Eξπρεσιονιστική αρχιτεκτονική. H σχολή του Aμστερνταμ. 4. Η πρώτη περίοδος του Frank Lloyd Wright. Το κίνημα του De Stijl. 5. Η ηρωική περίοδος της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής. To Bauhaus. Η αρχιτεκτονική της Ρωσικής πρωτοπορίας. Κονστρουκτιβισμός, 6. Οι αναζητήσεις του Le Corbusier. 7. To International Style. O Mies van der Rohe. H Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Αμερική (Βόρεια και Νότια) H "Nέα Aντικειμενικότητα". 8. Aρχιτεκτονική στη Σκανδιναυΐα πριν από τον πόλεμο. Ο Α. Aalto. H αρχιτεκτονική των φασιστικών καθεστώτων. 9. H αρχιτεκτονική μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η εξάπλωση της Μοντέρνας. 10. Πλουραλισμός και η αναζήτηση νέων μορφών. O μπρουταλισμός. Ο L. Cahn. 11. H ανάπτυξη νέων θεωριών στη δεκαετία του 1960 και 1970. Venturi. H μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική. 12. Νέες κατευθύνσεις. Αρχιτεκτονική High Tech. H αρχιτεκτονική της αποδόμησης. Άλλα σύγχρονα αρχιτεκτονικά ρεύματα. 13. Προστασία των μνημείων. Έννοια και πρακτικές.
Λέξεις Κλειδιά
Secession, Φουτουρισμός, Γερμανικός Σύνδεσμος, De Stijl, Κονστρουκτιβισμός, Bauhaus, Μοντέρνα Αρχιτεκτονική, Μεταμοντέρνα Αρχιτεκτονική, Μπρουταλισμός, Αρχιτεκτονική υψηλής τεχνολογίας, Αποδόμηση. Προστασία των μνημείων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Παρουσιάσεις Power Point στη διδασκαλία Χρησιμοποίηση του προγράμματος Moodle για επικοινωνία με τους φοιτητές.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις401,3
Άσκηση Πεδίου
Καλλιτεχνικό Εργαστήριο
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων
Συγγραφή εργασίας / εργασιών100,3
Καλλιτεχνική δημιουργία100,3
Σύνολο602
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτές εξετάσεις με κλιμακούμενης δυσκολίας ερωτήσεις γνώσεων και κριτικής ανάλυσης. Αξιολόγηση της εργασίας (καλλιτεχνική πρόσληψη και παρουσίαση σύγχρονου κτιρίου)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
 • Καλλιτεχνική Ερμηνεία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
K. Frampton, Μοντέρνα αρχιτεκτονική. Ιστορία και κριτική, Αθήνα, 1987. Δ. Φιλιππίδη, Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα 2001.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
J. Gympel (μετάφραση Α. Χατζηανδρέου), Ιστορία της Αρχιτεκτονικής. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, εκδ. Κöneman, 2006, σ. 83-111. D. Watkin (μετάφραση Κ. Κουρεμένος), Ιστορία της Δυτικής Αρχιτεκτονικής, Αθήνα 2007, σ. 549-681 Α. Γιακουμακάτος, Ιστορία της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής. 20ός αιώνας, Αθήνα, 2003. Γ. Λάββα, Επίτομη Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Θεσσαλονίκη, 2002, σ. 255-410.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-11-2020