ANTHROPOLOGY OF ECONOMY AND MATERIAL CULTURE

Course Information
TitleΥΛΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ / ANTHROPOLOGY OF ECONOMY AND MATERIAL CULTURE
CodeΛΑΚ301
FacultyPhilosophy
SchoolHistory and Archaeology
Cycle / Level1st / Undergraduate
Teaching PeriodWinter/Spring
CommonYes
StatusActive
Course ID280004624

Programme of Study: PPS Tmīmatos Istorías kai Archaiologías 2015-2019

Registered students: 10
OrientationAttendance TypeSemesterYearECTS
KORMOSElective Courses belonging to the selected specializationWinter/Spring-6

Class Information
Academic Year2018 – 2019
Class PeriodWinter
Faculty Instructors
Weekly Hours3
Class ID
600131831
Type of the Course
  • Scientific Area
Course Category
Specific Foundation / Core
Mode of Delivery
  • Face to face
Digital Course Content
Language of Instruction
  • Greek (Instruction, Examination)
Prerequisites
Required Courses
  • ΛΑΚ101 INTRODUCTION TO FOLKLORE AND SOCIAL ANTHROPOLOGY
General Competences
  • Retrieve, analyse and synthesise data and information, with the use of necessary technologies
  • Generate new research ideas
  • Appreciate diversity and multiculturality
  • Respect natural environment
  • Demonstrate social, professional and ethical commitment and sensitivity to gender issues
  • Be critical and self-critical
  • Advance free, creative and causative thinking
Course Organization
ActivitiesWorkloadECTSIndividualTeamworkErasmus
Lectures391.3
Total391.3
Student Assessment
Student Assessment methods
  • Written Exam with Multiple Choice Questions (Summative)
  • Written Exam with Extended Answer Questions (Formative)
Bibliography
Course Bibliography (Eudoxus)
* Ιστορία της διατροφής. Κείμενα των F.Braudel, O.Murray, M. Block et.al. (Επιμέλεια Α. Ματθαίου). Έκδοση της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού -Μνήμων, 1998. Παρέχεται ωψς διδακτικό σύγγραμα: κωδικός βιβλίου στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 43492 * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,Ανθρωπολογία τρης διατροφής: θέσεις, θεωρίες και μέθοδοι ανάλυσης. Σημειώσεις από τις εισηγήσεις στο μάθημα ΛΑΚ 301 * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, "Από το σοφρά στο τραπέζι". Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, 1999, σ. 533-559. * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,"Βυζαντινά μαγειρέματα ή Η ξινισμένη γεύση ενός μαρουλόφυλλου", Βυζαντινών διατροφή και μαγειρείαι (Επιμέλεια Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή, 2005, σ. 175-195. * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,"H απλότητα ως σύνθεση. Το παράδειγμα της ελληνικής κουζίνας". Ο πολιτισμός στο τραπέζι (Επιμέλεια Χρ. Γκατζόλης) 2010. * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και Εύη Βουτσινά "Για την ελληνική κουζίνα. Γεύσεις καλώς συγκεκρασμένες - και αυτές σαν γνώριμες από καιρό". L' Europe a la table,2005.
Additional bibliography for study
Φάκελος βιβλιογραφίας για το μάθημα ΛΑΚ 301. Επιλογή-επιμέλεια Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου. Περιέχει Μελέτες, άρθρα και αποσπάσματα): βλ. στα Έγγραφα Μαθήματος στο Blackboard.
Last Update
Spring period 2011