Course Content (Syllabus)
Δομή, απομόνωση, κλασμάτωση και ανάλυση υδατανθράκων. Υδατάνθρακες σε υδατικό περιβάλλον και σαν λειτουργικά συστατικά των τροφίμων - εξάρτηση δομής/διαμόρφωσης και λειτουργικών ιδιοτήτων. Τροποποίηση υδατανθράκων με χημικές, φυσικές και ενζυμικές μεθόδους. Διαιτητικές ίνες, άμυλο, πηκτίνες, φυτικά κόμμεα, υδροκολλοειδή μικροβιακής προέλευσης και από θαλάσσια άλγη. Ο ρόλος των υδανθράκων στη διατροφή. Δομή, απομόνωση-καθαρισμός, ανάλυση, χημικές και φυσικοχημικές ιδιότητες πρωτεϊνών (αντιδράσεις χαρακτηριστικών ομάδων, υδροφοβία, διαλυτότητα, μετουσίωση). Τροποποίηση πρωτεϊνών με χημικές και ενζυμικές μεθόδους. Λειτουργικές ιδιότητες πρωτεϊνών και εξάρτηση από δομή/διαμόρφωση. Οι πρωτεϊνες στην ανθρώπινη διατροφή. Επίδραση επεξεργασιών στις ιδιότητες των πρωτεϊνών. Διατροφική αξία και βιολογική δράση πρωτεϊνών και πεπτιδίων. Δομή και ιδιότητες λιπαρών ουσιών. Λιπόλυση, αυτοξείδωση, σύνθεση και τροποποίηση λιπών με χημικές και ενζυμικές μεθόδους. Υποκατάστατα λίπους (χημεία, ιδιότητες και λειτουργική συμπεριφορά). Οι λιπαρές ύλες στη διατροφή του ανθρώπου.