Course Content (Syllabus)
Purpose: Update for all modern data relating to obesity, which is a major issue in global health. Design and implementation of programs of obesity treatment through proper physical activity and dietary education to children, adolescents and adults.
Teaching units:
1. Defining obesity - Epidemiological evidence
2. Reasons of obesity - Health Effects
3. Technical evaluation of obesity and body fat measurements
4. Benefits and health risks from weight loss
5. Strategy for coping obesity
6. Dietary factors and obesity
7. Dietary care and treatment of obesity
8. Aerobic training for obesity treatment
9. Resistance training for the treatment of obesity
10. Obesity and educational-psychological intervention
11. Medication and surgery
12. Treating of child and adolescent obesity
13 Summary
Course Bibliography (Eudoxus)
1. Διατροφή για Υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό, Χασαπίδου Μαρία, Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου. Εκδόσεις University Studio Press 2002.
2. Διατροφή στην Άσκηση και τη Σωματική Δρστηριότητα,Broken Hill Publishers,2017,Cyprus,16 Zenas Kathher Princess De Tyras str.Karantokis Building(6th floor, apt 20 1065 Nicosia, Cyprus,
3. Εγχειρίδιο Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Διαιτιτικής Εταιτείας,Εκδόσεις. ΄΄σοφία΄΄, 2014, Θεσσαλονίκη, Εθνικής Αμύνης 21, 54621, Θεσσαλονίκη, Τηλ, 2310240247
Additional bibliography for study
1. Διατροφή - Παχυσαρκία & Φυσική δραστηριότητα. Φαχαντίδου -Τσιλιγκίρογλου Άννα, Μαυροβουνιώτης Φώτιος, Αργυριάδου Ειρήνη, Πασπάλα Ιωάννα. Εκδόσεις Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσ/νίκη 2010.