Aller au contenu principal
Structure Qualité
Université Aristote de Thessaloniki
Identifiant
Vous êtes ici
Accueil
»
e-Curriculum Vitae
Curriculum Vitae
Expand
|
Collapse
Maria Tsimidou
Professor, School of Chemistry
Personal Information
2310997796
tsimidou@chem.auth.gr
Scopus ID
7004421572
Course Work
Courses of Winter semester of 2017–18 academic year
TMĪMA CΗĪMEIAS
ΕΧΤ486
Specific Topics in Food Chemistry
Η04
Food Chemistry I
ΥΧΤ481
Food Analysis
TMĪMA VIOLOGIAS
GM.MGB.7.2
FOOD CHEMISTRY
PROGRAMMA METAPTYCΗIAKŌN SPOUDŌN TMĪMATOS CΗĪMEIAS
ΜΧ101
Chemical/Biochemical Changes in Foods I
ΜΧ104
Food Legislation - HACCP
Courses of Spring semester of 2017–18 academic year
TMĪMA CΗĪMEIAS
Κ411
Food Quality Management
Κ412
Food Chemistry II
ΥΧΤ381
Food Chemistry
PROGRAMMA METAPTYCΗIAKŌN SPOUDŌN TMĪMATOS CΗĪMEIAS
ΜΧ106
Chemical and Biological Food Safety
ΜΧ108
New Product Design and Standardization of Traditional Food Products
Theses Supervised
Student Theses within AUTh
2016–2017
. Επίδραση διαλύτη δείγματος στην εκτίμηση του ολικού περιεχομένου παρθένου ελαιολάδου σε πολικά φαινολικά συστατικά- Προτεινόμενες μεταβολές στη μέθοδο COI/T.20/Doc No 29/November 2009
. Επίδραση διαλύτη δείγματος στην αντιοξειδωτική δράση του πολικού κλάσματος φυτικών ελαίων
. Αξιοποίηση γλεύκους για την παραγωγή προϊόντων εκτός του οίνου - Διερεύνηση κρίσιμων παραμέτρων των αντίστοιχων διεργασιών.
In progress
. "Ανάπτυξη και έλεγχος ποιότητας προϊόντων ονομασίας προέλευσης από ποικιλίες ελιάς της Κεντρικής Μακεδονίας".
. Σημασία ησσόνων συστατικών στην οξειδωτική σταθερότητα λιπαρών υλών
. Έλεγχος ποιότητας και γνησιότητας παρθένου ελαιολάδου
. Βιοδραστικά συστατικά παραπροϊόντων της επεξεργασίας φρούτων
2017–2018
. "Συμβολή στην προτυποποίηση αναλυτικού πρωτοκόλλου για την εκτίμηση της ικανότητας δέσμευσης της σταθερής ρίζας 1,1-διφαινυλο-2-πικρυλυδραζυλίου (DPPH) από το παρθένο ελαιόλαδο".
2015–2016
. "Συμβολή στον έλεγχο γνησιότητας του αρτύματος σαφράνι (Crocus sativus L.) με μοριακές και φυσικοχημικές τεχνικές: (α) πιστοποίηση του είδους Crocus sativus L.) (β) ανίχνευση νοθείας με κουρκουμά (Curcuma longa L.)".
2014–2015
. Φυτικά εκχυλίσματα πλούσια σε ισοπρενοειδείς ενώσεις με ενδιαφέρον για τη βιομηχανία βιοενεργών συστατικών τροφίμων.
. "Αξιοποίηση των πικρών συστατικών των αποξηραμένων στιγμάτων του Crocus sativus L. (σαφράνι) στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών".
2012–2013
. Αναζήτηση νέων πηγών σκουαλενίου και περαιτέρω διερεύνηση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.
. Μέθοδος προσδιορισμού ολικής υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης στο παρθένο ελαιόλαδο για την υποστήριξη των απαιτήσεων του ΕΚ 432/2012 "σχετικά με τη θέσπιση καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας"
2011–2012
. "Παραλαβή της πικροκροκίνης από τα αποξηραμένα στίγματα του Crocus sativus L. (saffron) και οργανοληπτική αξιολόγηση".
2010–2011
. "Συμβολή στην ασφαλή βιοτεχνολογική παραγωγή λυκοπενίου με τον μύκητα Blakeskea trispora : 1. επιλογή κατάλληλου διαλύτη για την εκχύλιση του κυτταρικού λίπους : 2. προσδιορισμός υπολειμματικού ιμιδαζολίου, 2-μέθυλο ιμιδαζολίου και άλλων παρεμπόδιστων κυκλοποίησης του λυκοπενίου με υγρή χρωματογραφία ζεύγους ιόντων".
2009–2010
. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΚΧΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΝΕΑΡΑ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ.
. "Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογών της δοκιμής αποχρωματισμού της κροκίνης με σκοπό τη μελέτη σχέσης δομής- αντιοξειδωτικής δράσης".
2008–2009
. "Έλεγχος της σύστασης ισοπρενοειδών λιπιδίων που παράγονται από το ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae με έμφαση στο σχηματισμό σκουαλενίου".
. "Εγχύματα, αφεψήματα και βάμματα από τα φύλλα του ligustrum japonicum : μια πρώτη διερεύνηση του αντιοξειδωτικού δυναμικού τους".
2006–2007
. "Αντικειμενική εκτίμηση της πικρής γεύσης του παρθένου ελαιολάδου με φασματομετρικές μεθόδους".
. "Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων με την επωνυμία "πάστα ελιάς"".
. "Μελέτη της βιοδιεργασίας παραγωγής λυκοπενίου με το μύκητα blakeslea trispora : εναλλακτική προσέγγιση επιλογής αναστολέα της β-κυκλάσης του λυκοπενίου".
2005–2006
. "Συγκριτικη μελέτη της εκτίμησης δραστικότητας επιλεγμένων αντιοξειδωτικών με τις δοκιμές ORAC, FRAP, DPPH και Folin Ciocalteu που χαρακτηρίζονται από την απουσία λιπαρού υποστρώματος".
2003–2004
. "Ανίχνευση νοθείας του αρτύματος κρόκος (σαφράνι, saffron) με κόκκινες χρωστικές τροφίμων".
. "Η εκχύλιση στερεάς φάσης-υγρού ως βασικό εργαλείο για την προετοιμασία δειγμάτων στον έλεγχο γνησιότητας και ποιότητας του ελαιόλαδου : παραλαβή σκουαλένιο και τοκοφερόλων".
2002–2003
. "Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης τροποποιημένων καροτενοειδών".
2001–2002
. "Μελέτη μεθόδων προετοιμασίας δείγματος για τον υγροχρωματογραφικό προσδιορισμό του σκουαλένιου στο ελαιόλαδο".
2000–2001
. "Καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών και εκτίμηση της χρωστικής ικανότητας του ελληνικού κρόκου".
1996–1997
. "Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την παραλαβή του πολικού κλάσματος του παρθένου ελαιόλαδου με εκχύλιση στερεάς φάσης-υγρού (Solid Phase Extraction, SPE)".
Research Projects
2016–2020
Προχωρημένες λύσεις για τη διασφάλιση της γνησιότητας και ποιότητας του ελαιολάδου
2015–2015
Επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποιότητας για τον Κρόκο Κοζάνης ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης
2015–2016
Οδηγός ορθής υγιεινής πρακτικής στην παραγωγική διαδικασία του προϊόντος ονομασίας προέλευσης "Κροκος Κοζάνης"
2013–2016
Εκπαίδευση προσωπικού της Ιορδανικής βιομηχανίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς
2013–2015
COST FA 1101: Saffronomics / omics technologies for crop improvement , traceability , determination of authenticity.
2013–2018
Διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μεταποίηση και την ποιότητα τροφίμων και ποτών
2013–2015
Μελέτη βιοπροσπελασιμότητας (bioaccessibility) συστατικών των ροφημάτων προϊόντων Κρόκου Κοζάνης (Krokos Kozanis Products)
2012–2013
Σχολείο για την ανάλυση των φυτοχημικών
2009–2010
Συνέδριο: "3ο διεθνές συμπόσιο για τον Κρόκο. Επερχόμενες προκλήσεις στην καλλιέργεια, έρευνα και εμπόριο"
2007–2011
Φυτογενετικοί πόροι του crocus sativus (saffron) και συγγενών ειδών crocus (crocus spp.)
2006–2006
Χρήση φυτικών υλών στην παραγωγή καινοτομικών προϊόντων κρέατος - Φάση Α, Διερευνητική μελέτη.
2006–2009
Ανάπτυξη μεθοδολογιών συνδυαστικών υγροχρωματογραφικών τεχνικών και τεχνικών φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού για την αξιοποίηση βιοενεργών συστατικών από φυσικά προϊόντα
2004–2004
Προσδιορισμός των πλέον σημαντικών και συνήθων ποιοτικών προβλημάτων που εμφανίζουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ελαιολάδων, αξιολόγηση τους και παρεμβάσεις θεραπείας
2003–2004
Παρθένο ελαιόλαδο: Μελέτη των επιπέδων ησσόνων συστατικών με διατροφική αξία σε ελαιόλαδα που καταναλώνονται από τα ελληνικά νοικοκυριά
2002–2004
Νοθεία του αρτύματος Saffron με χρωστικές ουσίες: Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αποφυγή της
2002–2002
Αναλυτικό πρωτόκολλο για την ανάλυση του ελαιόλαδου και τον εντοπισμό νοθείας με φουντουκέλαια
2001–2003
Φυτοσκουαλένιο: Μελέτη των επιπέδων στο Ελληνικό ελαιόλαδο και της συμβολής του στη σταθερότητα του προϊόντος κατά τη φωτοοξείδωση
2001–2003
Θεωρητικές και πειραματικές μέθοδοι για τη διευκρίνηση διάφορων της δράσης φυσικών αντιοξειδωτικών
1999–2000
Περιεκτικότητα σε νερό και ποιότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου
1999–2000
Βελτίωση και τυποποίηση των τεχνικών ξήρανσης και αποθήκευσης του κρόκου. Αξιοποίηση του κύριου προϊόντος
1999–2001
Παρθένο ελαιόλαδο: Διευκρίνηση του ρόλου των χρωστικών και των τοκοκεφάλων στην οξειδωτική σταθερότητα και ανάπτυξη μεθόδου εκτίμησης της οξειδωτικής κατάστασης
1999–1999
Βελτίωση και τυποποίηση των τεχνικών ξήρανσης και αποθήκευσης του κρόκου. Αξιοποίηση του κύριου προϊόντος (Buiseness plan). Μελέτη σκοπιμότητας
1998–1998
SM&T Αξιοπιστία μεθόδων
1993–
Τεχνολογικές εφαρμογές του κρόκου και των παραπροϊόντων του. α) πρόσθετα τροφίμων, β)βαφή ινών
Publications
2017
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2017)
.
Perspective of vibrational spectroscopy analytical methods in on-field/official control of olives and virgin olive oil
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
vol.119 no.1 p.1600148
.
2016
Consonni Roberto
,
Ordoudi Stergiani
,
Cagliani Laura
,
Tsiangali Maria
,
Tsimidou Maria
(2016)
.
On the Traceability of Commercial Saffron Samples Using 1H-NMR and FT-IR Metabolomics
.
Molecules
.
vol.21 no.3 p.286
.
Paredi Gianluca
,
Raboni Samanta
,
Marchesani Francesco
,
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
,
Mozzarelli Andrea
(2016)
.
Insight of Saffron Proteome by Gel-Electrophoresis
.
Molecules
.
vol.21 no.2 p.167
.
2015
Chatzidimitriou Effimia
,
Papadopoulou Maria
,
Lalou Sofia
,
Tsimidou Maria
(2015)
.
Contribution to the discussion of current state and future perspectives of sensory analysis of balsamic vinegars
.
Acetic Acid Bacteria
.
vol.4 no.1
.
Lalou Sofia
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Papadopoulou Maria
,
Kontogianni Vassiliki G
,
Tsiafoulis Constantinos G
,
Gerothanassis Ioannis P
,
Tsimidou Maria
(2015)
.
Beyond traditional balsamic vinegar: Compositional and sensorial characteristics of industrial balsamic vinegars and regulatory requirements
.
Journal of Food Composition & Analysis
.
vol.43 p.175-184
.
Ordoudi Stergiani
,
Kyriakoudi Anastasia
,
Tsimidou Maria
(2015)
.
Enhanced Bioaccessibility of Crocetin Sugar Esters from Saffron in Infusions Rich in Natural Phenolic Antioxidants
.
Molecules
.
vol.20 no.10 p.17760-17774
.
Ordoudi Stergiani
,
Cagliani L.R
,
Lalou S
,
Naziri E
,
Tsimidou Maria
,
Consonni R
(2015)
.
H NMR-based metabolomics of saffron reveals markers for its quality deterioration
.
Food Research International
.
vol.70 p.1-6
.
2014
Ordoudi Stergiani
,
Mantzouridou Fani
,
Daftsiou Eleni
,
Malo C
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
Pomegranate juice functional constituents after alcoholic and acetic acid fermentation
.
Journal of Functional Foods
.
vol.8 p.161-168
.
2011
Fernàndez Jose Antonio
,
Santana Omar
,
Guardiola Jose Luis
,
Molina R. V
,
Heslop-harrison Pat
,
Borbely George
,
Branca Ferdinando
,
Argento Sergio
,
Maloupa Eleni
,
Talou Thierry
,
Thiercelin Jean Marie
, et al
(2011)
.
The World Saffron and Crocus collection: Strategies for establishment, management, characterisation and utilisation
.
Genetic Resources and Crop Evolution
.
vol.58 no.1 p.125-137
.
Mantzouridou F
,
Tsimidou M. Z
(2011)
.
Microbiological quality and biophenol content of hot air-dried Thassos cv table olives upon storage
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
vol.113 p.786-795
.
Naziri E
,
Mantzouridou F
,
Tsimidou M. Z
(2011)
.
Squalene resources and uses point to the potential of biotechnology
.
Lipid Technology
.
vol.23 p.270-273
.
Naziri E
,
Mantzouridou F
,
Tsimidou M. Z
(2011)
.
Enhanced squalene production by wild-type Saccharomyces cerevisiae strains using safe chemical means”
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.59 p.9980-9989
.
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
(2011)
.
Consideration of fluorescence properties for the direct determination of erythrosine in saffron in the presence of other synthetic dyes
.
Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment
.
vol.28 no.4 p.417-422
.
Papoti V. T
,
Xystouris S
,
Papagianni G
,
Tsimidou M. Z
(2011)
.
Total flavonoid content assessment via aluminum [Al(III) ] complexation reactions. What we really measure?
.
Italian Journal of Food Science
.
vol.23 no.3 p.252-259
.
Papoti V. T
,
Pegklidou K
,
Perifantsi E
,
Nenadis N
,
Demopoulos V. J
,
Tsimidou M. Z
(2011)
.
“Antioxidant and aldose reductase inhibition activity of Ligustrum japonicum and Olea europaea L leaf extracts
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
vol.113 p.876-885
.
Papoti V. T
,
Pegklidou K
,
Perifantsi E
,
Nenadis N
,
Demopoulos V. J
,
Tsimidou M. Z
(2011)
.
Antioxidant and aldose reductase inhibition activity of Ligustrum japonicum and Olea europaea L. leaf extracts
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
vol.113 no.7 p.876-885
.
Μαλούπα Ελένη
,
Κρίγκας Νικόλαος
,
Κωνσταντινίδης Θ
,
Καραμπλιάνης Θ
,
Πολυσίου Μ
,
Τσιμίδου Μαρία
,
Fernández J. Α
,
De-los-mozos-pascual M
,
Méridas O. S
,
Molina-romero R. V
,
Sanchís E
, et al
(2011)
.
Φυτογενετικοί πόροι του γένους Crocus (Iridaceae) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου CROCUSBANK: Συλλογές, τεκμηρίωση και ex situ διατήρηση
.
Τόμος Περιλήψεων του 12ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
.
12ο Πανελλήνιο Επιστημονικο Συνεδρίο Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
.
Ρέθυμνο
.
p.122
.
2010
Bountagkidou O. G
,
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
(2010)
.
Structure-antioxidant activity relationship study of natural hydroxybenzaldehydes using in vitro assays
.
Food Research International
.
vol.43 p.2014-2019
.
Goulas V
,
Papoti V. T
,
Exarchou V
,
Tsimidou M. Z
,
Gerothanassis I. P
(2010)
.
Contribution of Flavonoids to the Overall Radical Scavenging Activity of Olive (Olea europaea L.) Leaf Polar Extracts
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.58 p.3303-3308
.
Mantzouridou F
,
Tsimidou M. Z
(2010)
.
“Observations on squalene accumulation in Sacharomyces cerevisiae due to manipulation of HMG2 and ERG6”
.
FEMS Yeast Research
.
vol.10 p.699-707
.
Nenadis Nikolaos
,
Moutafidou A
,
Gerasopoulos Dimitrios
,
Tsimidou Maria
(2010)
.
Quality characteristics of olive leaf-olive oil preparations
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
vol.112 no.12 p.1337-1344
.
2009
Anniva Ch
,
Tsimidou M. Z
(2009)
.
On the quality control of ‘olive paste’, a specialty based on olives and olive oil
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
vol.111 p.328-336
.
Inarejos-Garcia A. M
,
Androulaki A
,
Salvador M. D
,
Fregapane G
,
Tsimidou M. Z
(2009)
.
Discussion on the objective evaluation of virgin olive oil bitterness
.
Food Research International
.
vol.42 p.279-284
.
Kounatidis I
,
Papoti V. T
,
Nenadis Nikolaos
,
Franzios G
,
Oikonomou M
,
Partheniou F
,
Tsimidou Maria
,
Mavragani-Tsipidou Pinelopi
(2009)
.
Evaluation of potential genotoxicity of virgin olive oil (VOO) using the drosophila wing-spot test
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.57 no.17 p.7785-7789
.
Mantzouridou Fani
,
Naziri Eleni
,
Tsimidou Maria
(2009)
.
Squalene versus ergosterol formation using Saccharomyces cerevisiae: Combined effect of oxygen supply, inoculum size, and fermentation time on yield and selectivity of the bioprocess
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.57 p.6189-6198
.
Ordoudi Stergiani
,
Befani C. D
,
Nenadis Nikolaos
,
Koliakos Georgios
,
Tsimidou Maria
(2009)
.
Further examination of antiradical properties of Crocus sativus stigmas extract rich in crocins
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.57 no.8 p.3080-3086
.
Oueslati I
,
Anniva C
,
Daoud D
,
Tsimidou M. Z
,
Zarrouk M
(2009)
.
“Virgin olive oil (VOO) production in Tunisia: The commercial potential of the major olive varieties from the arid Tataouine zone”
.
Food Chemistry
.
vol.112 p.733-741
.
Papoti V. T
,
Tsimidou M. Z
(2009)
.
“Looking through the qualities of a fluorimetric assay for the total phenol content estimation in virgin olive oil, olive fruit or leaf polar extract”
.
Food Chemistry
.
vol.112 p.246-252
.
Papoti V. T
,
Tsimidou M. Z
(2009)
.
“Impact of sampling parameters to the radical scavenging potential of olive (Olea europaea L.) leaves”
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.57 p.3470-3477
.
2008
Mantzouridou F
,
Tsimidou M. Z
(2008)
.
Lycopene formation in Blakeslea trispora. Chemical aspects of a bioprocess
.
Trends in Food Science and Technology
.
vol.19 p.363-371
.
Mantzouridou F
,
Naziri E
,
Tsimidou M. Z
(2008)
.
“Industrial glycerol as a supplementary carbon source in the production of β-carotene by Blakeslea trispora”
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.56 p.2668-2675
.
Pegklidou K
,
Mantzouridou F
,
Tsimidou M. Z
(2008)
.
“Lycopene production using Blakeslea trispora in the presence of 2-methyl imidazole: yield, selectivity, and safety aspects”
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.56 p.4482-4490
.
Sanchez A. M
,
Carmona M
,
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
,
Alonso G. L
(2008)
.
Kinetics of individual crocetin ester degradation in aqueous extracts of saffron (Crocus sativus L.) upon thermal treatment in the dark
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.56 p.1627-1637
.
2007
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2007)
.
Changes in the catechin and epicatechin content of grape seeds on storage under different water activity (a)w conditions
.
Food Chemistry
.
vol.105 no.4 p.1504-1511
.
2006
Mantzouridou Fani
,
Tsimidou Maria
,
Roukas Triantafyllos
(2006)
.
Performance of crude olive pomace oil and soybean oil during carotenoid production by Blakeslea trispora in submerged fermentation
.
Journal of Agricoltural of Food Chemistry
.
vol.54 p.2575-2580
.
1993
Lagouri Vassiliki
,
Blekas Georgios
,
Tsimidou Maria
,
Kokkini-Gkouzkouni Styliani
,
Boskou Dimitris
(1993)
.
Composition and antioxidant activity of essential oils from Oregano plants grown wild in Greece
.
Zeitschrift fu?r Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung
.
vol.197 no.1 p.20-23
.
Mis à jour: 2017-11-03