Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές στο τέλος των μαθημάτων θα μπορούν να:
•Αποκτήσουν μια γενική γνώση των θεωριών που σχετίζονται με τη σχέση φύλου και γλώσσας;
•Αναγνωρίζουν το γλωσσικό ύφος και τα γλωσσικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φύλο στα ΜΜΕ;
•Διεξάγουν γλωσσολογική ανάλυση κειμένων εστιάζοντας στα συντακτικά, σημασιολογικά, μορφολογικά στοιχεία της γλώσσας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η ανάλυση της σχέσης κοινωνικού φύλου (gender) και Μ.Μ.Ε. έχει διανύσει μια μακρά διαδρομή, η οποία ξεκινά από τη μελέτη της στερεοτυπικής αναπαράστασης των γυναικών από τα Μ.Μ.Ε. και καταλήγει στην ανάλυση των τρόπων με τους οποίους η έμφυλη ταυτότητα κατασκευάζεται από τα Μ.Μ.Ε. Το συγκεκριμένο μάθημα έχει ως στόχο να εξετάσει τη σχέση φύλου και γλώσσας όπως εμφανίζεται στα Μ.Μ.Ε. και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από το μάθημα θα δοθεί η ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν το θεωρητικό πλαίσιο της σχέσης φύλου και γλώσσας διαχρονικά αλλά και να προσεγγίσουν με κριτική σκέψη σύγχρονα κείμενα, θέτοντας ως στόχο την ανάλυση και καλύτερη κατανόησή τους. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθεί ποικιλία κειμένων από εφημερίδες, περιοδικά, διαφημίσεις, τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Παυλίδου, Θ.-Σ. (επιμ.) (2006β). Γλώσσα-Γένος-Φύλο, 2η έκδ. [1η έκδ.: 2002]. Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα M. Τριανταφυλλίδη).
Παυλίδου, Θεοδοσία, Γλώσσα-Γλωσσολογία-Σεξισμός, Περιοδικό Σύγχρονα Θέματα, Τεύχος 21, (1984), σσ 69-78
Παυλίδου, Θ.-Σ., Α. Αλβανούδη & Ε. Καραφώτη (2004). «Γραμματικό γένος και σημασιακό περιεχόμενο: Προκαταρκτικές παρατηρήσεις για τη λεξιλογική αναπαράσταση των φύλων». Μελέτες για την Ελληνική Γλώσσα 24: 543-553.
Τσοκαλίδου, Π (1996). Το φύλο της γλώσσας: οδηγός μη-σεξιστικής γλώσσας για τον δημόσιο ελληνικό λόγο. Σύνδεσμος ελληνίδων επιστημών