Aller au contenu principal
Structure Qualité
Université Aristote de Thessaloniki
Identifiant
Vous êtes ici
Accueil
»
e-Curriculum Vitae
Curriculum Vitae
Expand
|
Collapse
Effimia Chatzidimitriou
Assistant Professor, School of Chemistry
Personal Information
2310997823
effiehd@chem.auth.gr
Scopus ID
17341879400
OrcID ID
http://orcid.org/0000-0002-0013-256X
Γνωστικό Αντικείμενο
:
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
Education
Προπτυχιακές Σπουδές
1989
Πτυχίο
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ/ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΑΠΘ
Greece
1991
DNO
FACULTE D'OENOLOGIE
VICTOR SEGALEN BORDEAUX II
France
Μεταπτυχιακές Σπουδές
1992
DEA
FACULTE D'OENOLOGIE
VICTOR SEGALEN BORDEAUX II
France
OENOLOGIE-AMPELOLOGIE
Διδακτορικό Δίπλωμα
1997
PhD
FACULTE D'OENOLOGIE
VICTOR SEGALEN BORDEAUX II
France
Course Work
Courses of Winter semester of 2017–18 academic year
TMĪMA CΗĪMEIAS
89
90
91
ΕΧΟ434
Food Biochemistry
Κ410
Laboratory Food Testing
Κ413
Technology and Biotechnology of Food and Beverages
ΠΡ03
Oenology Ι
ΥΧΤ481
Food Analysis
METAPTYCΗIAKO TMĪMATOS GEŌPONIAS
ΟΑΝ704
ANALYSIS AND QUALITY CONTROL OF MUST AND WINE - SENSORY EVALUATION OF WINE AND ALCOHOLIC BEVERAGES
ΟΑΝ706
WΙΝΕ MICROBIOLOGY, WINE FERMENTATION SCIENCE, WINE SPOILAGE & PREFERMENTATION TREATMENTS OF GRAPES AND MUSTS AND VINIFICATION
Courses of Spring semester of 2017–18 academic year
TMĪMA CΗĪMEIAS
89
90
91
ΕΧΤ483
Food Quality Control
ΕΧΤ484
Food & Alcoholic Beverage Industries
ΕΧΤ485
Oenology
ΠΡ04
Oenology ΙΙ
PROGRAMMA METAPTYCΗIAKŌN SPOUDŌN TMĪMATOS CΗĪMEIAS
ΜΧ108
New Product Design and Standardization of Traditional Food Products
ΜΧ105
Chemical/Biochemical Changes in Foods II
ΜΧ107
Sensory Evaluation of Food
METAPTYCΗIAKO TMĪMATOS GEŌPONIAS
ΟΑΝ704
ANALYSIS AND QUALITY CONTROL OF MUST AND WINE - SENSORY EVALUATION OF WINE AND ALCOHOLIC BEVERAGES
ΟΑΝ706
WΙΝΕ MICROBIOLOGY, WINE FERMENTATION SCIENCE, WINE SPOILAGE & PREFERMENTATION TREATMENTS OF GRAPES AND MUSTS AND VINIFICATION
Theses Supervised
Student Theses within AUTh
2016–2017
. Τυπικότητα οίνων από Ξινόμαυρο Νάουσας με έμφαση στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά
. Τυπικότητα οίνων από Ξινόμαυρο Νάουσας με έμφαση στα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά
In progress
.
. Η συμβολή του χρώματος στην ποιότητα των ερυθρών οίνων
. "Επίδραση των συνθηκών παραγωγής και διατήρησης του Ρητινίτη οίνου στα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του".
. Μοσχάτο Τυρνάβου. Έλεγχος πορείας ωρίμανσης
. Χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου
. Τυπικότητα ελληνικών οίνων με έμφαση στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά
2012–2013
. "Επίδραση των προδρόμων ενώσεων πτητικών θειόλων και προζυμωτικών τεχνικών στο αρωματικό δυναμικό γλεύκους sauvignon blanc". Εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Victor Segalen (Bordeaux II), Εργαστήριο: Unite de Resherche Oenologie, Equipe Chimie, Biochimie. Procedes du raisin et du Vin, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus
2011–2012
. "Τεχνολογικές επεμβάσεις κατά την οινοποίηση της ποικιλίας όψιμος Εδέσσης. Μέρος II, Επίδρασή στο περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις και πολυσακχαρίτες".
. "Τεχνολογικές επεμβάσεις κατά την οινοποίηση της ποικιλίας όψιμος Εδέσσης. Μέρος I, Επίδραση στο περιεχόμενο σε πτητικές ενώσεις".
. "Τεχνολογικές επεμβάσεις κατά την οινοποίηση της ποικιλίας όψιμος Εδέσσης. Μέρος ΙΙΙ, Εξέλιξη του περιεχομένου σε πτητικές ενώσεις και πολυσακχαρίτες μετά από αποθήκευση".
. "Παραγωγή αναπληρώματος οξούς από χυμό ροδιού : Ι. αλκοολική ζύμωση, ΙΙ. οξική ζύμωση".
2007–2008
. "Επίδραση της διαύγασης με χρήση πρωτεϊνών στα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ερυθρών οίνων από τις ποικιλίες Αγιωργήτικο και Ξινόμαυρο".
. "Παρακολούθηση της επίδρασης της άρδευσης στο αρωματικό δυναμικό σταφυλιών από την ποικιλία Vitis vinifera L. cv. Cabernet-Sauvignon, με τη βοήθεια του προσδιορισμού της δεσμευμένης μέσω γλυκοζιτικών δεσμών με ενώσεις μη φαινολικού τύπου γλυκόζης (phenol free glycosyl-glucose, PFGG)".
2005–2006
. "Μεταβολές στη σύσταση και την αντιοξειδωτική δράση φαινολικών αντιοξειδωτικών κατά την αποθήκευση γιγάρτων (ποικιλίας Ξινόμαυρο) σε διαφορετικές συνθήκες σχετικής υγρασίας".
Administrative Work
Τμήματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
3
2011
2012
Member, ΓΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
2
2008
2009
Member, ΓΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
1
2006
2007
Member, ΓΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Ιδρύματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
1
2008
2009
Member, ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΠΘ
Publications
2015
Chatzidimitriou Effimia
,
Papadopoulou Maria
,
Lalou Sofia
,
Tsimidou Maria
(2015)
.
Contribution to the discussion of current state and future perspectives of sensory analysis of balsamic vinegars
.
Acetic Acid Bacteria
.
vol.4 no.1
.
Lalou Sofia
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Papadopoulou Maria
,
Kontogianni Vassiliki G
,
Tsiafoulis Constantinos G
,
Gerothanassis Ioannis P
,
Tsimidou Maria
(2015)
.
Beyond traditional balsamic vinegar: Compositional and sensorial characteristics of industrial balsamic vinegars and regulatory requirements
.
Journal of Food Composition & Analysis
.
vol.43 p.175-184
.
2014
Ordoudi Stergiani
,
Mantzouridou Fani
,
Daftsiou Eleni
,
Malo C
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
Pomegranate juice functional constituents after alcoholic and acetic acid fermentation
.
Journal of Functional Foods
.
vol.8 p.161-168
.
2011
Karamanidou A
,
Kallithraka S
,
Hatzidimitriou E
(2011)
.
”Fining of red wines: effects on their analytical and sensory parameters”
.
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
.
vol.45 no.1 p.47-60
.
Karamanidou Asimenia
,
Kallithraka Stamatina
,
Chatzidimitriou Effimia
(2011)
.
Fining of red wines:effects On their analytical and sensory parameters
.
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
.
vol.45 no.1 p.47-60
.
Mitropoulou Athina
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Paraskevopoulou Adamantini
(2011)
.
Aroma release of a model wine solution as influenced by the presence of non-volatile components. Effect of commercial tannin extracts, polysaccharides and artificial saliva
.
Food Research International
.
vol.44 no.5 p.1561-1570
.
2010
Glampedaki P
,
Hatzidimitriou E
,
Paraskevopoulou A
,
Pegiadou – Koemtzopoulou S
(2010)
.
Surface tension of still wines in relationship with some of their constituents. A simple determination of ethanol content
.
Food Composition and Analysis
.
vol.23 p.373-381
.
Glampedaki Pelagia
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Paraskevopoulou Adamantini
,
Pegiadou-Koemtzopoulou Sofia
(2010)
.
Surface tension of still wines in relation to some of their constituents: A simple determination of ethanol content
.
Journal of Food Composition & Analysis
.
vol.23 no.4 p.373-381
.
2009
Koundouras Stefanos
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Karamolegkou M
,
Dimopoulou E
,
Kallithraka S
,
Tsialtas Ioannis
,
Ziozou Eleftheria
,
Nikolaou Nikolaos
,
Kotseridis Y
(2009)
.
Irrigation and rootstock effects on the phenolic concentration and aroma potential of vitis vinifera L. cv. Cabernet Sauvignon grapes
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
vol.57 no.17 p.7805-7813
.
Κουνδουράς Στέφανος
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Κοτσερίδης Γ
,
Ζιώζιου-Δουλάμη Ελευθερία
,
Νικολάου Νικόλαος
(2009)
.
Επίδραση της άρδευσης και του υποκειμένου στη συγκέντρωση φαινολικών και αρωματικών συστατικών στην ποικιλία Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.)
.
Πρακτικά 23ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Ε.Ο
.
23ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ε.Ε.Ε.Ο
.
Χανιά, Ελλάδα
.
vol.13 no.Α p.49-52
.
2007
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2007)
.
Changes in the catechin and epicatechin content of grape seeds on storage under different water activity (a)w conditions
.
Food Chemistry
.
vol.105 no.4 p.1504-1511
.
Chatzidimitriou Effimia
(2007)
.
Study and applications of the surface tension of still wines
.
Proceedings of the 5th International Congress on Food Technology “Consumer Protection through Food Progress Improvement & Innovation in the Real World”,
.
5th International Congress on Food Technology “Consumer Protection through Food Progress Improvement & Innovation in the Real World”
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
.
vol.2 p.123-130
.
Kanakis I
,
Rizou S
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Kotseridis Y
,
Koundouras Stefanos
(2007)
.
Irrigation effects on the phenolic and aroma potential of Vitis vinifera, cv. Syrah
.
8th International Enology Symposium “ŒNO 2007”
.
Bordeaux, France
.
Bordeaux, France
.
8th International Enology Symposium “ŒNO 2007”,
.
1993
Lassalle F
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Lafon R
,
Corio-Costet M.F
(1993)
.
Incidence des traitements fongicides (IBS) sur les stérols da la vigne et du vin
.
23ème Congrès du Groupe Français des Pesticides “Dégradation des pesticides dans l’environnement"
.
Λυών - Γαλλία
.
p. 298-301
.
Mis à jour: 2017-11-05