Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Είσοδος
Αρχή
ΑΠΘ
Πολιτική Ποιότητας
ΜΟΔΙΠ
ΕΘΑΑΕ
ΟΜΕΑ
Αξιολόγηση
Πιστοποίηση
Νομοθεσία
Κανονισμοί
ΣΔΠ
Είστε εδώ
Αρχή
»
Αναφορά Βιογραφικών
Βιογραφικό Σημείωμα
Ανάπτυξη
|
Σύμπτυξη
Ευφημία Χατζηδημητρίου
Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας
Προσωπικά Στοιχεία
2310997823
effiehd@chem.auth.gr
Scopus ID
17341879400
Google Scholar ID
62cyH5sAAAAJ
https://orcid.org/http://orcid.org/0000-0002-0013-256X
Γνωστικό Αντικείμενο
:
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
Εκπαίδευση
Προπτυχιακές Σπουδές
1989
Πτυχίο
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ/ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΑΠΘ
Ελλάδα
1991
DNO
FACULTE D'OENOLOGIE
VICTOR SEGALEN BORDEAUX II
Γαλλία
Μεταπτυχιακές Σπουδές
1992
DEA
FACULTE D'OENOLOGIE
VICTOR SEGALEN BORDEAUX II
Γαλλία
OENOLOGIE-AMPELOLOGIE
Διδακτορικό Δίπλωμα
1997
PhD
FACULTE D'OENOLOGIE
VICTOR SEGALEN BORDEAUX II
Γαλλία
Διδακτικό Έργο
Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
Κ410
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΡ06
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
ΥΧΤ481
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Χημική Τεχνολογία και Βιομηχανικές Εφαρμογές
Μ3Υ31
Χημικές και Βιοχημικές Μεταβολές στα Τρόφιμα
Μ3Υ33
Ερευνητικές Μέθοδοι στην Επιστήμη Τροφίμων
Μαθήματα Εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΕΧΤ483
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΧΤ484
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΕΧΤ485
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ
Κ411
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κ412
ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
ΠΡ04
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΠΡ06
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Χημική Τεχνολογία και Βιομηχανικές Εφαρμογές
Μ3Υ34
Διεργασίες στην Παραγωγή Τροφίμων και Συστατικών τους με έμφαση στις Βιοδιεργασίες
Μ3Υ35
Ανάπτυξη Καινοτόμων Προϊόντων και συστατικών για τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ζωοτροφών
Επίβλεψη Εργασιών
Εργασίες Φοιτητών εντός ΑΠΘ
Σε εξέλιξη
Μεταπτυχιακό
Αξιοποίηση παραπροϊόντων της βιομηχανίας φρούτων για την παραγωγή προϊόντων ζύμωσης
Προπτυχιακό
67. Χρήσεις του SO2 στην οινοποίηση - Αναδυόμενες τεχνολογίες και εναλλακτικές μέθοδοι στην προσπάθεια για μείωση της χρήσης του ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ Y08- H04- ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ
56.Σύγχρονες αμπελοοινικές τάσεις ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ
55.Εκτίμηση της αβεβαιότητας στις κλασσικές οινολογικές αναλύσεις ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ
2024–2025
Προπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣ,ΑΝΘΟΚΥΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑΝΝΙΝΕΣ ΣΕ ΟΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΤΗΤΙΚΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΟΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ
Μεταπτυχιακό
Επίδραση του υλικού συσκευασίας και της αποθήκευσης στο κλάσμα των πτητικών συστατικών φρυγμένου καφέ και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ροφημάτων καφέ
2023–2024
Μεταπτυχιακό
Μελέτη της σύστασης του πτητικού κλάσματος οίνων ΠΟΠ Σάμος με χρήση της τεχνικής εκχύλισης στερεάς φάσης (SPE) σε συνδυασμό με αέρια χρωματογραφία/φασματομετρία μάζας (GC/MS)
Προπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣ,ΑΝΘΟΚΥΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑΝΝΙΝΕΣ ΣΕ ΟΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΑΠΟ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
2022–2023
Μεταπτυχιακό
Συμβολή στη διερεύνηση της σύστασης σε πτητικά και μη πτητικά συστατικά ραγών σταφυλής και οίνου από την ποικιλία Μαλαγουζιά
Προπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣ,ΑΝΘΟΚΥΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑΝΝΙΝΕΣ ΣΕ ΟΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
2021–2022
Προπτυχιακό
Γλυκείς οίνοι - Είδη - Τεχνολογία παραγωγής.
Πρακαταρκτική διερεύνηση της σύστασης με πτητικά συστατικά των ραγώβ σταφύλης ποικιλίας νεγκόσκα περιοχής γουμεννισσας.
2020–2021
Προπτυχιακό
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΩΝ
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΠΤΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΡΑΓΩΝ ΣΤΑΦΥΛΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΛΕΥΚΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
2019–2020
Προπτυχιακό
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΟΙΝΩΝ
ΦΑΙΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΟΙΝΩΝ: ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΥΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ - ΟΡΑΤΟΥ (UV-VIS) ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΧΗΜΕΙΟΜΕΤΡΙΑ
ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ΟΙΝΩΝ
ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΕΛΕΧΓΟΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
2018–2019
Μεταπτυχιακό
"Συγκρότηση - εκπαίδευση ομάδας δοκιμαστών για την οργανοληπτική αξιολόγηση του χρώματος ερυθρού οίνου".
Προπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ / ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
2017–2018
Προπτυχιακό
Συμβολή στον προσδιορισμό του χρώματος ερυθρών οίνων με φασματοφωτομετρικές μεθόδους
Μεταπτυχιακό
"Ο ρόλος των μεταβολών στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης στη σύσταση του πτητικού κλάσματος του ρητινίτη οίνου".
2016–2017
Προπτυχιακό
"Τυπικότητα οίνων από Ξινόμαυρο Νάουσας με έμφαση στα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά"
"Τυπικότητα οίνων από Ξινόμαυρο Νάουσας με έμφαση στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά"
2012–2013
Μεταπτυχιακό
"Επίδραση των προδρόμων ενώσεων πτητικών θειόλων και προζυμωτικών τεχνικών στο αρωματικό δυναμικό γλεύκους sauvignon blanc". Εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Victor Segalen (Bordeaux II), Εργαστήριο: Unite de Resherche Oenologie, Equipe Chimie, Biochimie. Procedes du raisin et du Vin, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus
2011–2012
Μεταπτυχιακό
"Τεχνολογικές επεμβάσεις κατά την οινοποίηση της ποικιλίας όψιμος Εδέσσης. Μέρος II, Επίδρασή στο περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις και πολυσακχαρίτες".
"Τεχνολογικές επεμβάσεις κατά την οινοποίηση της ποικιλίας όψιμος Εδέσσης. Μέρος I, Επίδραση στο περιεχόμενο σε πτητικές ενώσεις".
"Παραγωγή αναπληρώματος οξούς από χυμό ροδιού : Ι. αλκοολική ζύμωση, ΙΙ. οξική ζύμωση".
"Τεχνολογικές επεμβάσεις κατά την οινοποίηση της ποικιλίας όψιμος Εδέσσης. Μέρος ΙΙΙ, Εξέλιξη του περιεχομένου σε πτητικές ενώσεις και πολυσακχαρίτες μετά από αποθήκευση".
2007–2008
Μεταπτυχιακό
"Παρακολούθηση της επίδρασης της άρδευσης στο αρωματικό δυναμικό σταφυλιών από την ποικιλία Vitis vinifera L. cv. Cabernet-Sauvignon, με τη βοήθεια του προσδιορισμού της δεσμευμένης μέσω γλυκοζιτικών δεσμών με ενώσεις μη φαινολικού τύπου γλυκόζης (phenol free glycosyl-glucose, PFGG)".
"Επίδραση της διαύγασης με χρήση πρωτεϊνών στα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ερυθρών οίνων από τις ποικιλίες Αγιωργήτικο και Ξινόμαυρο".
2005–2006
Μεταπτυχιακό
"Μεταβολές στη σύσταση και την αντιοξειδωτική δράση φαινολικών αντιοξειδωτικών κατά την αποθήκευση γιγάρτων (ποικιλίας Ξινόμαυρο) σε διαφορετικές συνθήκες σχετικής υγρασίας".
Διοικητικό Έργο
Τμήματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
3
2011
2012
Μέλος, ΓΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
2
2008
2009
Μέλος, ΓΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
1
2006
2007
Μέλος, ΓΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Ιδρύματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
1
2008
2009
Μέλος, ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΠΘ
Ερευνητικά Έργα
Συμμετοχή
2025–2027
Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2023–2024
Πρακτική Άσκηση ΑΠΘ ακ. ετών 2022-2023 και 2023-2024» - Υποέργο 2 «Κεντρικές Δράσεις για την Πρακτική Άσκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης»
2021–2025
Ανάπτυξη σειράς νέων καινοτόμων προϊόντων με βάση το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό των πηγών Σουρωτής εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα βοτάνων της Μακεδονικής Γης
2021–2025
Εφαρμογή πλήρως ανακυκλώσιμου υλικού συσκευασίας για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του φρυγμένου καφέ
2018–2022
Foodomics-GR – Ενδελεχής Χαρακτηρισμός Τροφίμων (Υποέργο 1)
2018–2022
Κεντρικές Δράσεις για την Πρακτική Άσκηση Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΕΙ), ακαδ. ετών 2018-19 έως 2021-22
2018–2020
Σεμινάρια σύγχρονης οινοτεχνίας, θεωρητικής και πρακτικής αποσταγματοποιίας & παραδοσιακών αποσταγμάτων και κατάρτισης στη γευσιγνωσία (ενότητες Α & Β)
2018–2019
Σύγχρονες Τεχνικές Καλλιέργειας της Αμπέλου και Οινοποιίας
2016–2017
Σεμινάρια σύγχρονης οινοτεχνίας, θεωρητικής και πρακτικής αποσταγματοποιίας και παραδοσιακών αποσταγμάτων και κατάρτισης στη γευσιγνωσία (Α & Β)
2013–2018
Συμβολή στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της αμπελοκαλλιέργειας και των μεθόδων οινοποίησης
2006–2008
Πρακτική άσκηση φοιτητών Τμ. Χημείας
2001–2017
Αμοιβή μελών ΔΕΠ (ΥΠΕΠΘ)
Εκτός ΕΛΚΕ ΑΠΘ
Συμμετοχή
-
Δημοσιεύσεις
(2019)
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Tampaktsi Christina
,
Miramont Clément
,
Teissedre Pierre-Louis
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2019)
.
Φαινολικό προφίλ οίνων: Πρόβλεψη της συγκέντρωσης ταννινών και ανθοκυανών με τη βοήθεια της φασματοφωτομετρίας υπεριώδους -ορατού σε συνδυασμό με τη χημειομετρία
.
Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ
.
3o Συνέδριο Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών φοιτητών ΑΠΘ, Έρευνα, η προοπτική για την ανάπτυξη
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
.
σ.60
Ηλιάδου Γεωργία
,
Γκουγκουλιάνα Ευαγγελία
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2019)
.
Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου/Μοσχάτο Τυρνάβου - Χαρακτηριστικά και έλεγχος έλεγχος πορείας ωρίμανσης
.
Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ
.
3o Συνέδριο Χημείας, Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών φοιτητών ΑΠΘ, Έρευνα, η προοπτική για την ανάπτυξη
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
.
σ.22
(2018)
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Φλώρου Σοφία
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2018)
.
Αξιολόγηση του χρώματος ερυθρού οίνου με οργανοληπτικές και ενόργανες μεθόδους.
.
2o Συνέδριο Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών φοιτητών ΑΠΘ, Έρευνα, η προοπτική για την ανάπτυξη
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
(2017)
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Adamopoulou Evropi
,
Leloudi Maria-Christina
,
Chatzidimitriou Effimia
.
(2017)
.
Xinomavro Naoussa red wines typicality; linking sensory and physicochemical data
.
Proceedings of the 3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
Thessaloniki - Greece
.
σ.371-374
Sotiroglou Michaella
,
Nenadis Nikolaos
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Blekas Georgios
.
(2017)
.
Influence of sulphur dioxide and/or ascorbic acid on the antioxidant activity of resinated wine models and their oxidative stability under accelerated conditions
.
Proceedings of the 3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
Thessaloniki - Greece
.
σ.361
Καλλιανού Μαρία-Αικατερίνη
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2017)
.
Επίδραση των συνθηκών παραγωγής και διατήρησης στο αρωματικό προφίλ του ρητινίτη οίνου.
.
Πρακτικά 1ου Συνεδρίου Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ
.
1o Συνέδριο Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών φοιτητών ΑΠΘ, Έρευνα, η προοπτική για την ανάπτυξη
.
Επιμέλεια:Πλαστήρας, Ορφέας-Ευάγγελος
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
.
Θεσσαλονίκη
.
σ.96
(2016)
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Ugrekhelidze G.
,
Javakhishvili M.
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Λάλου Σοφία
,
Τσιμίδου Μαρία
.
(2016)
.
Διερεύνηση επιτάχυνσης της παλαίωσης αποστάγματος οίνου από την γεωργιανή λευκή ποικιλία Vitis vinifera L. Rkatsiteli, με προσθήκη γιγάρτων που απομονώθηκαν μετά από λευκή και ερυθρή οινοποίηση με την παραδοσιακή τεχνική “Kakhetian”:
.
22o Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, ΧΗΜΕΙΑ Έρευνα και Εκπαίδευση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
Αϊδαρίνη Μαρία
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Μπλέκας Γεώργιος
.
(2016)
.
Παρακολούθηση των μεταβολών στα χρωματικά χαρακτηριστικά και στην αντιοξειδωτική δράση του ρητινίτη οίνου απουσία και παρουσία ασκορβικού οξέος κατά τη διατήρησή του σε συνθήκες επιταχυνόμενης οξείδωσης.
.
22o Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, ΧΗΜΕΙΑ Έρευνα και Εκπαίδευση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη
(2015)
Άρθρο σε Περιοδικό
Chatzidimitriou Effimia
,
Papadopoulou Maria
,
Lalou Sofia
,
Tsimidou Maria
.
(2015)
.
Contribution to the discussion of current state and future perspectives of sensory analysis of balsamic vinegars
.
Acetic Acid Bacteria
.
τόμ.4 αρ.1 σ.(2 pages)
Lalou Sofia
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Papadopoulou Maria
,
Kontogianni Vassiliki G.
,
Tsiafoulis Constantinos G.
,
Gerothanassis Ioannis P.
,
Tsimidou Maria
.
(2015)
.
Beyond traditional balsamic vinegar: Compositional and sensorial characteristics of industrial balsamic vinegars and regulatory requirements
.
Journal of Food Composition & Analysis
.
τόμ.43 σ.175-184
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Iakovidou Magda
,
Koutidou Maria
,
Blekas Georgios
,
Chatzidimitriou Effimia
.
(2015)
.
Retsina: A traditional Greek wine reveals its aromatic profile/Ρετσίνα: Ένας παραδοσιακός οίνος αποκαλύπτει το αρωματικό του προφίλ.
.
Abstracts of the Santorini Unesco International Conference, Heritage and development of Vine and Wine territories
.
Unesco International Conference on the Heritage and development of Vine and Wine territories
.
Santorini - Greece
.
σ.71
Iakovidou Magda
,
Fouski-Fouskaki Katerina
,
Chatzidimitriou Effimia
.
(2015)
.
Retsina Wine Aroma. A correlation between analytical and sensory characteristics/Το άρωμα της Ρετσίνας. Συσχετίζοντας τα αναλυτικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.
.
Abstracts, Santorini Unesco International Conference "Heritage and development of Vine and Wine territories"
.
Unesco International Conference on the Heritage and development of Vine and Wine territories
.
Santorini - Greece
.
σ.39-40
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Lalou Sofia
,
Logdanidou Georgia
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Tsimidou Maria
.
(2015)
.
Major sensory stimuli in industrial balsamic vinegars - Relationship with consumer responses
.
Sensory Science Group Conference - A SLICE OF SENSORY
.
Nottingham - England
Φούσκη-Φουσκάκη Κατερίνα
,
Ιακωβίδου Μαγδαληνή
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2015)
.
Συμβολή στην εκπαίδευση δοκιμαστών και την περιγραφική οργανοληπτική ανάλυση ρητινίτη οίνου.
.
12ο Συνέδριο Χημείας Ελλάδος Κύπρου, Χημεία, Πυλώνας Ανάπτυξης στη μετά κρίση εποχή
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
(2014)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani
,
Mantzouridou Fani
,
Daftsiou Eleni
,
Malo C.
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
.
(2014)
.
Pomegranate juice functional constituents after alcoholic and acetic acid fermentation
.
Journal of Functional Foods
.
τόμ.8 σ.161-168
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Lalou Sofia
,
Papadopoulou Maria
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Tsimidou Maria
.
(2014)
.
Contribution to a descriptive sensory analysis lexicon for the evaluation of commercial balsamic vinegars.
.
Proceedings of the 1st IMEKOFOODS, Metrology Promoting Objective and Measurable Food Quality and Safety
.
1st IMEKOFOODS, Metrology Promoting Objective and Measurable Food Quality and Safety
.
Επιμέλεια:Giovanna Zappa, Claudia Zoani
.
Rome - Italy
.
Rome
.
ENEA (Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development)
.
σ.117
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Tsimidou Maria
,
Kioseoglou Vasileios
,
Blekas Georgios
,
Paraskevopoulou Adamantini
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Mantzouridou Fani
,
Nenadis Nikolaos
.
(2014)
.
Novel approaches proposed by the Laboratory of Food Chemistry & Technology (AUTH) for the Exploitation of By-Products & Wastes from the Food, Beverage & Agricultural Industries.
.
Food Waste in the European Food Supply Chain: Challenges and Opportunities
.
Athens - Greece
.
2014
(2013)
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Ορδούδη Στεργιανή
,
Μαντζουρίδου Φανή
,
Δαφτσιου Ελένη
,
Μάλο Χριστίνα
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Τσιμίδου Μαρία
.
(2013)
.
Παραγωγή νέων προϊόντων από χυμό ροδιού με εφαρμογή κλασσικών βιοτεχνολογικών διεργασιών
.
Πρακτικά 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων
.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων
.
Αθήνα - Ελλάδα
.
σ.93-96
(2012)
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Koutidou Maria
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Blekas Georgios
.
(2012)
.
Preliminary study on the evolution of resinated wine volatiles during vinification.
.
MACROWINE 2012 Conference, Macrovision of viticulture, wine making and markets
.
MACROWINE 2012 Conference, Macrovision of viticulture, wine making and markets
.
Bordeaux - France
.
σ.4.P11
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Κουνδουράς Στέφανος
,
Καραογλανίδης Γεώργιος
,
Θεοδώρου Ν.
,
Παπαβασιλείου Α.
,
Κώτσιου Γ.
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Κλειτσινάρης Α.
,
Μπόζογλου Κ.Ν.
.
(2012)
.
Επίδραση του µυκητοκτόνου pyraclostrobin στη φυσιολογία της αµπέλου και την αντιµετώπιση ασθενειών
.
16ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
(2011)
Άρθρο σε Περιοδικό
Karamanidou Asimenia
,
Kallithraka Stamatina
,
Chatzidimitriou Effimia
.
(2011)
.
Fining of red wines: effects On their analytical and sensory parameters
.
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
.
τόμ.45 αρ.1 σ.47-60
Mitropoulou Athina
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Paraskevopoulou Adamantini
.
(2011)
.
Aroma release of a model wine solution as influenced by the presence of non-volatile components. Effect of commercial tannin extracts, polysaccharides and artificial saliva
.
Food Research International
.
τόμ.44 αρ.5 σ.1561-1570
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Ιακωβίδου Μαγδαληνή
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2011)
.
Πτητικά συστατικά ρητίνης Pinus halepensis και ρητινίτης οίνος.
.
21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, «Η Χημεία στις συνθήκες κρίσης και οι προτάσεις της για την ανάπτυξη»
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
Τσιμίδου Μαρία
,
Κιοσέογλου Βασίλειος
,
Μπλέκας Γεώργιος
,
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Μαντζουρίδου Φανή
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Ορδούδη Στεργιανή
,
Νικηφορίδης Κώστας
,
Καρκάνη Όλγα
,
Δάφτσιου Ελένη
,
Μάλο Χριστίνα
,
Κουτίδου Μαρία
,
Χρυσάνθου Ανδρέας
,
Λάλου Σοφία
,
Τσότσιου Δήμητρα
.
(2011)
.
Χημεία-Τρόφιμα-Υγεία: Μια αλληλοδιδακτική πρόταση από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Τμήμα Χημείας ΑΠΘ) για την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.
.
21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, «Η Χημεία στις συνθήκες κρίσης και οι προτάσεις της για την ανάπτυξη»
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
(2010)
Άρθρο σε Περιοδικό
Glampedaki Pelagia
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Paraskevopoulou Adamantini
,
Pegiadou-Koemtzopoulou Sofia
.
(2010)
.
Surface tension of still wines in relation to some of their constituents: A simple determination of ethanol content
.
Journal of Food Composition & Analysis
.
τόμ.23 αρ.4 σ.373-381
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Vara Zoi
,
Vlahou Maria
,
Chatzidimitriou Effimia
.
(2010)
.
The use of yeasts, enzymes and aging on lees to improve wine quality: application to an indigenous white grape variety.
.
1st International Conference on Advances in Biotechnology–Industrial Microbial Biotechnology (ABIMB)
.
Thessaloniki - Greece
(2009)
Άρθρο σε Περιοδικό
Koundouras Stefanos
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Karamolegkou M.
,
Dimopoulou E.
,
Kallithraka S.
,
Tsialtas Ioannis
,
Ziozou Eleftheria
,
Nikolaou Nikolaos
,
Kotseridis Y.
.
(2009)
.
Irrigation and rootstock effects on the phenolic concentration and aroma potential of Vitis vinifera L. cv. Cabernet Sauvignon grapes:
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.57 αρ.17 σ.7805-7813
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Κουνδουράς Στέφανος
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Κοτσερίδης Γ.
,
Ζιώζιου-Δουλάμη Ελευθερία
,
Νικολάου Νικόλαος
.
(2009)
.
Επίδραση της άρδευσης και του υποκειμένου στη συγκέντρωση φαινολικών και αρωματικών συστατικών στην ποικιλία Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.).
.
Πρακτικά 23ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Ε.Ο.
.
23ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ε.Ε.Ε.Ο.
.
Χανιά, Ελλάδα
.
τόμ.13 αρ.Α σ.49-52
Τσουρνάβα Ε.
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2009)
.
Διερεύνηση της σύστασης σε πτητικές οσμηρές ενώσεις του ρητινίτη οίνου
.
Πρακτικά 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων
.
Ρέθυμνο - Ελλάδα
.
σ.130-134
(2007)
Άρθρο σε Περιοδικό
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
.
(2007)
.
Changes in the catechin and epicatechin content of grape seeds on storage under different water activity (a)w conditions
.
Food Chemistry
.
τόμ.105 αρ.4 σ.1504-1511
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Chatzidimitriou Effimia
,
Tsimidou Maria
.
(2007)
.
Evaluation of free radical scavenging capacity of Xinomavro and Agiorgitiko Greek wines of different age.
.
Proceedings of the 3rd International Conference and Exhibition, MEDIET 2007, “Traditional Mediterranean Diet: Past, Present and Future. Focusing on wine”
.
3rd International Conference and Exhibition, MEDIET 2007, “Traditional Mediterranean Diet: Past, Present and Future. Focusing on wine”
.
Athens - Greece
Chatzidimitriou Effimia
.
(2007)
.
Study and applications of the surface tension of still wines
.
Proceedings of the 5th International Congress on Food Technology “Consumer Protection through Food Progress Improvement & Innovation in the Real World”,
.
5th International Congress on Food Technology “Consumer Protection through Food Progress Improvement & Innovation in the Real World”
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
.
τόμ.2 σ.123-130
Kanakis I.
,
Rizou S.
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Kotseridis Y.
,
Koundouras Stefanos
.
(2007)
.
Irrigation effects on the phenolic and aroma potential of Vitis vinifera, cv. Syrah
.
8th International Enology Symposium “ŒNO 2007”
.
Bordeaux, France
.
Bordeaux, France
.
8th International Enology Symposium “ŒNO 2007”,
Αθανασιάδου Φ.
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
.
(2007)
.
Μελέτη επίδρασης της ξήρανσης των γιγάρτων στα φαινολικά αντιοξειδωτικά
.
5th International Congress on Food Technology “Consumer Protection through Food Progress Improvement & Innovation in the Real World
.
5th International Congress on Food Technology “Consumer Protection through Food Progress Improvement & Innovation in the Real World
.
Επιμέλεια:Lazos, E. S.
.
Thessaloniki - Greece
.
Thessaloniki
.
Hellenic Association of Food Technologists, North Greece Branch and and Alexander Technological educational Institution of Thessaloniki
.
τόμ.3 σ.430-437
(1998)
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Dubourdieu Denis
,
Bertrand Alain
.
(1998)
.
Οινολογικές επιπτώσεις διαφόρων προγραμμάτων αντικρυπτογαμικής προστασίας του Sauvignon blanc
.
Πρακτικά 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Οινολογίας
.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οινολογίας
.
Αθήνα - Ελλάδα
.
τόμ.Β' σ.259-270
(1997)
Άρθρο σε Περιοδικό
Chatzidimitriou Effimia
,
Darriet Philippe
,
Bertrand Alain
,
Dubourdieu Denis
.
(1997)
.
Folpet hydrolysis - Incidence on the initiation of the alcoholic fermentation
.
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
.
τόμ.31 αρ.1 σ.51-55
(1996)
Άρθρο σε Περιοδικό
Chatzidimitriou Effimia
,
Bouchilloux Patricia
,
Darriet Philippe
,
Bugaret Yvon
,
Clerjeau Michel
,
Poupot Christian
,
Médina Bernard
,
Dubourdieu Denis
.
(1996)
.
Incidence of a vine protection using a commercial formula of Bordeaux mixture on the Sauvignon grapes maturity and the wines varietal aroma (results of a 3-year study)
.
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
.
τόμ.30 αρ.3 σ.133-150
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Chatzidimitriou Effimia
,
Bertrand Alain
.
(1996)
.
Influence de la souche de levure et du débourbage sur la teneur en substances volatiles des vins blancs secs
.
Oenologie 95, 5e Symposium International d' Oenologie
.
5e Symposium International d' Oenologie (1995)
.
Επιμέλεια:Lonvaud-Funel A.
.
Bordeaux - France
.
Paris
.
Lavoisier, Technique & Documentation
.
σ.256-259
Chatzidimitriou Effimia
,
Darriet Philippe
,
Poupot Christian
,
Lafon R.
,
Dubourdieu Denis
.
(1996)
.
Incidence des traitements anticryptogamiques de la vigne sur l’état de maturité des raisins et les caractéristiques organoleptiques des vins de Sauvignon.
.
Œnologie 95, 5e Symposium International d' Oenologie
.
5e Symp. Intern. Œnol., Œnologie 95
.
Bordeaux - France
.
Paris
.
Lavoisier, Technique & Documentation
.
σ.146-151
(1993)
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Lassalle F.
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Lafon R.
,
Corio-Costet M.F.
.
(1993)
.
Incidence des traitements fongicides (IBS) sur les stérols da la vigne et du vin.
.
23ème Congrès du Groupe Français des Pesticides “Dégradation des pesticides dans l’environnement"
.
Lyon - France
.
σ. 298-301
Ενημερώθηκε: 2025-06-27