ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ / ELECTIVE MODULE: DIGITAL CITIES - INTELLIGENS CITIES
Κωδικός07TT13
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002559

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-15

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 1
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν743

Πληροφορίες Τάξης

ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600055147
Τύπος Μαθήματος
  • Επιστημονικής ΠεριοχήςΠρόκειται για τα μαθήματα εκείνα που αναφέρονται σε γνωστικά πεδία που εντάσσονται άμεσα στο επιστημονικό αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών. Συνήθως διδάσκονται από το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών και μετά, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η ένταξή τους και στο πρώτο. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι η Φυσιολογία φυτών, η Βιολογία κυττάρου κα.
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα έχουν: 1. Κατανοήσει τις έννοιες της ψηφιακής και ευφυούς πόλης. 2. Γνωρίσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν πόλεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ευφυών πόλεων 3. Εξοικειωθεί με τις βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ψηφιακών και ευφυών πόλεων. 4. Θα είναι σε θέσει να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο δημιουργίας ευφυούς πόλης.
Γενικές Ικανότητες
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα 07ΤΤ13επικεντρώνεται σε ένα νέο παράδειγμα ανάπτυξης και σχεδιασμού των πόλεων, αυτό της ευφυούς πόλης. Θα συζητήσουμεπαραδείγματα πόλεων που έχουν αναπτύξει ευρυζωνικά δίκτυα και ψηφιακές υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους, χαρακτηριστικές εφαρμογές και λύσεις που οι πόλεις πρέπει να αναπτύξουν, και τεχνολογίες Internetπου χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογώνγια πόλεις. Στο πλαίσιο του μαθήματος, θα μας απασχολήσουν τα παρακάτω 6 θέματα: 1. Έννοιατων ευφυών πόλεων: Η γέννηση ενός νέου παραδείγματος αστικής ανάπτυξης και σχεδιασμού. Ομάδα συναφών εννοιών (cyber, digital, smart, intelligent). Το τοπίο βιβλιογραφίας και περιπτώσεων ευφυών πόλεων. 2. Εξελίξειςστα συστήματα καινοτομίας και στις τεχνολογίες Internetδιαμορφώνουν το τοπίο των ευφυών πόλεων. 3. Δομή, λειτουργία και αρχιτεκτονικές ευφυών πόλεων 4. Στρατηγικός προγραμματισμός για ευφυείς πόλεις. Χάρτης πορείας, τυπολογία στρατηγικών, παραδείγματα απόλο τον κόσμο. 5. Στρατηγικές για ευφυείς πόλεις: ευφυή clusters, άτομα και οργανισμοί σε ευφυή περιβάλλοντα, βασικές υποδομές για ευφυείς πόλεις. 6. Ψηφιακές εφαρμογές για πόλειςστα πεδία της οικονομίας της καινοτομίας, των αστικών υποδομών και δικτύων, του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, της διοίκησης των πόλεων.Τεχνολογίες, λογισμικό, εφαρμογές, αποθετήρια λογισμικού. Κάθε ένα από τα 13 μαθήματα του εξαμήνου περιλαμβάνει τρία τμήματα: 1. Διάλεξη για κάθε ένα από τα παραπάνω 6 θέματα. Κάθε ένα από τα παραπάνω 6 θέματα θα μας απασχολεί σε 2 συνεχόμενα μαθήματα. 2. Παρουσίαση ενός παραδείγματος σχεδιασμού / οργάνωσης μιας πόλης που εφαρμόζει στρατηγική ευφυούς πόλης. Η παρουσιάσεις θα γίνονται από ομάδες φοιτητών(τριών) που συμμετέχουν στο μάθημα. Τα παραδείγματα επιλέγονται από λίστα που ακολουθεί στην ενότητα 2. 3. Συζήτηση διδασκόντων - φοιτητών(τριών) σε σχέση με συναφές άρθρο / κεφάλαιο βιβλίου της βιβλιογραφίας. Η τάξη πρέπει να διαβάζει το αντίστοιχο κείμενο της βιβλιογραφίας πριν από το αντίστοιχο μάθημα.
Λέξεις Κλειδιά
ευφυείς πόλεις, ψηφιακές πόλεις, έξυπνες πόλεις
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Άρθρα
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςΣυνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα. Συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στην τάξη, το εργαστήριο, το πεδίο κλπ.ECTSΟι πιστωτικές μονάδες (ECTS) της αντίστοιχης μαθησιακής δραστηριότητας. Κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας των φοιτητών.ΑτομικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα δεν απαιτείται συνεργασία μεταξύ των φοιτητώνΟμαδικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα οι φοιτητές συνεργάζονται σε ομάδεςErasmusΗ μαθησιακή δραστηριότητα προσφέρεται στους φοιτητές των προγραμμάτων ανταλλαγής
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Συγγραφή εργασίας / εργασιών
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση ή εναλλακτικά συγγραφή εργασίας. Η εργασία θα έχει μέγεθος 6000 λέξεις και θα περιλαμβάνει 20-25 αναφορές
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
  • Γραπτή Εργασία (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Komninos, N. (2014). The Age of Intelligent Cities. Smart environments and innovation-for-all strategies. London, Routledge. Chapter 1: “Intelligent cities – smart cities: the landscape”, pp. 13-38. 2. Komninos, N., Schaffers, H., and Pallot, M., (2013).” Open Innovation and Smart Cities”. Open Innovation Yearbook 2013, EU Publications, Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology, pp. 34-42 3. Komninos, N. (2011). “Intelligent Cities: Variable geometries of spatial intelligence”. Journal of Intelligent Buildings International, Vol. 3, pp. 1–17. 4. Komninos, N., Kakderi, C., and Tsarchopoulos, P. (2014). “New services design for smart cities: a planning roadmap for user-driven innovation”. Proceedings of 2014 ACM Conference, International Workshop on Wireless and Mobile Technologies for Smart Cities (WiMobCity), pp. 29-39. 5. Komninos, N., and Tsarchopoulos, P. (2012). “Towards Intelligent Thessaloniki: from an agglomeration of apps to smart districts”. Journal of Knowledge Economy, 4(2), pp. 149-168. 6. Komninos, N., Kakderi, C., and Tsarchopoulos, P. (2016).Accelerate the Uptake of Smart City Applications through Cloud Computing.
Τελευταία Επικαιροποίηση
05-10-2016