ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ / ELECTIVE MODULE: ARCHITECTURE AND FAILURE. MYTHICAL AREAS
Κωδικός08TH14
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600000511

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-15

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 10
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν843

Πληροφορίες Τάξης

ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600055192
Τύπος Μαθήματος
 • Επιστημονικής ΠεριοχήςΠρόκειται για τα μαθήματα εκείνα που αναφέρονται σε γνωστικά πεδία που εντάσσονται άμεσα στο επιστημονικό αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών. Συνήθως διδάσκονται από το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών και μετά, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η ένταξή τους και στο πρώτο. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι η Φυσιολογία φυτών, η Βιολογία κυττάρου κα.
 • Ανάπτυξης ΔεξιοτήτωνΜαθήματα που δεν στοχεύουν στην παροχή επιστημονικής γνώσης στο αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών, αλλά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων των φοιτητών. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι τα μαθήματα επιχειρηματικότητας και ενδεχομένως και οι ξένες γλώσσες.
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα εμβαθύνει στην κριτική θεώρηση του αρχιτεκτονικού έργου και αναπτύσσει τις ικανότητες των φοιτητών/τριων στην συλλογή, ανάλυση και σύνθεση διεπιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με το πλαίσιο Αποτυχίας της Αρχιτεκτονικής.
Γενικές Ικανότητες
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα προσεγγίζει κριτικά εκείνες τις πραγματικότητες της αρχιτεκτονικής των οποίων η αναφορά, και ακόμη περισσότερο, η διδασκαλία συχνά αποφεύγεται. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία παραγωγής και προβολής, η επιτυχημένη αποτίμηση της Αρχιτεκτονικής δεν είναι καθόλου βέβαιη καθώς εναπόκειται στο ρίσκο μιας ουσιώδους κατανόησης και αφομοίωσης από το ευρύτερο πλαίσιο που την περιβάλει, την καθορίζει και την κατευθύνει. Υπό τον έλεγχο της πολιτικής και χωρικής οικονομίας, η Αρχιτεκτονική μπορεί και να αστοχήσει. Η Αποτυχία ως έννοια είναι απογοητευτική, αρνητικά φορτισμένη ως σφάλμα. Δεν επιλέγεται, αλλά συνυπάρχει διαλεκτικά με την επιτυχία ως πιθανότητα. Η μελέτη και η εξήγηση της όμως διανοίγει για τον αρχιτέκτονα μονοπάτια ανάμεσα σε καλλιεργούμενες -και μη- αυταπάτες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει, προστατεύοντας τον/την από την παραίτηση. Κυρίως όμως τροφοδοτεί σε σημαντικό βαθμό τη συνθετική σκέψη και την επινοητικότητα στην ελαχιστοποίηση και τον έλεγχο αστοχιών του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η διερεύνηση της αντίφασης μεταξύ της πρόθεσης του σχεδιασμού και των παρατηρούμενων γεγονότων αποτελεί το βασικό άξονα του μαθήματος πάνω στον οποίον οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν την δική του κριτική ματιά στη θεώρηση της Αποτυχίας, μια προβληματική που επιτηδευμένα αποφεύγεται ως η Αχίλλειος Πτέρνα της αρχιτεκτονικής.
Λέξεις Κλειδιά
Θεωρήσεις της Αποτυχίας, αρχιτεκτονική πρόθεση, κριτική της αρχιτεκτονικής, πολιτική οικονομία
Τελευταία Επικαιροποίηση
29-09-2015