ΣΧΕΔΙΟ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣΧΕΔΙΟ / TECHNICAL DRAWING
ΚωδικόςΥ30
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΣτέλλα Γιαννακοπούλου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20001025

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (2025-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (2014-2024)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 194
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό Υποδομής115

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣΧΕΔΙΟ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600059376

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΠολυτεχνείο (πτέρυγα Γ)
ΌροφοςΌροφος 2
Αίθουσα303 Αμφιθέατρο (11)
ΗμερολόγιοΤετάρτη 11:00 έως 16:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα του σχεδίου αποτελεί βασικό μάθημα υποδομής, στην επιστήμη του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού. Η γνώση των αρχών και των κανόνων σχεδίασης αποτελεί απαραίτητο εφόδιο, δεδομένου ότι το σχέδιο αποτελεί την κοινή γλώσσα επικοινωνίας όλων των ειδικοτήτων των Μηχανικών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τον φυσικό χώρο και να τον αποδίδουν στην επιφάνεια του χαρτιού. Θα αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις στις έννοιες και τις τεχνικές αναπαράστασης του τρισδιάστατου χώρου και των αντικειμένων του, καθώς και στον τρόπο χρήσης των σχεδιαστικών μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων. Οι φοιτητές θα εισαχθούν στις βασικές έννοιες και αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδίου. Θα είναι σε θέση, μέσω των κανόνων της παραστατικής γεωμετρίας, να απεικονίζουν σχέδια κατόψεων, όψεων και τομών, να κατανοούν την αλληλουχία των επιπέδων στο χώρο και το σχεδιαστικό λεξιλόγιο. Θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν στο πεδίο, με ελεύθερο χέρι, το αυτοσχέδιο (κροκί) της τοπογραφικής αποτύπωσης απεικονίζοντας τον πραγματικό χώρο στο χαρτί. Να σχεδιάζουν υπό κλίμακα και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές, ένα τοπογραφικό διάγραμμα που περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία υποβάθρου. Θα μπορούν να υπολογίζουν και να σχεδιάζουν τις ισοϋψείς καμπύλες και τις κατά μήκος και κατά πλάτος τομές του φυσικού εδάφους. Τέλος θα είναι σε θέση να συντάσσουν ένα φάκελο μελέτης. Το γραμμικό σχέδιο αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται το χώρο και να μπορούν να τον αποδώσουν στο σχέδιο. Μέσα από τη διαδικασία της σχεδίασης με το χέρι και απεικόνισης του χώρου, θα είναι σε θέση, αργότερα, να μεταφέρουν το αποτέλεσμα των σχεδίων τους, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αφορά στην εξοικείωση των φοιτητών με τις αρχές, τους κανόνες και τις μεθόδους του γραμμικού σχεδίου. Εισαγωγή στα όργανα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο γραμμικό σχέδιο. Κανόνες σχεδίασης με μολύβι και με μελάνι. Είδη, κατηγορίες και η σημασία των γραμμών. Κλίμακες σχεδίασης. Σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων. Σχεδίαση γραμμάτων και αριθμών. Κανόνες και μέθοδοι αναγραφής διαστάσεων. Τοποθέτηση τίτλων στο σχέδιο. Σύμβολα σχεδίου. Οργάνωση και σύνθεση των σχεδίων στο χαρτί. Αναγραφή στοιχείων «μελέτης» και υπόμνημα αρχιτεκτονικού σχεδίου και τοπογραφικού διαγράμματος. Έννοιες και κανόνες της σχεδιαστικής αναπαράστασης του τρισδιάστατου χώρου, στη δισδιάστατη επιφάνεια του χαρτιού. Βασικές έννοιες και κανόνες της Παραστατικής Γεωμετρίας. Η απεικόνιση των γεωμετρικών στερεών. Κανόνες προβολής. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Γενικές αρχές. Κανόνες σχεδίασης κάτοψης, όψης, τομής. Βασικές αρχές τρισδιάστατης σχεδίασης - το αξονομετρικό σχέδιο. Το αυτοσχέδιο (κροκί) της τοπογραφικής αποτύπωσης. Απεικόνιση βασικών στοιχείων υποβάθρου κτηματολογικού και τοπογραφικού διαγράμματος. Συστήματα συντεταγμένων. Βορράς Χάρτη. Κάναβος. Πολικές και ορθογώνιες συντεταγμένες. Συμβολισμοί. Υπολογισμός και σχεδίαση ισοϋψών καμπύλων. Υπολογισμός και σχεδίαση κατά μήκος και κατά πλάτος τομής του εδάφους. Σύνθεση φακέλου μελέτης.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Διαδραστικές ασκήσεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση εποπτικών ηλεκτρονικών μέσων
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις20
Εργαστηριακή Άσκηση20
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων25
Εκπόνηση μελέτης (project)75
Συγγραφή εργασίας / εργασιών2
Εξετάσεις3
Σύνολο145
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση και Παράδοση φακέλου θεμάτων
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Σαμίρ Μπαγιούκ, 2016, Τεχνικές Σχεδιάσεις. Βασικές αρχές, εκδόσεις σοφία, Θεσσαλονίκη (Κωδικός Εύδοξος: 59371949) Παυλίδης Ι., 1997, Γραμμικό σχέδιο, τόμοι 1,2, εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη (Κωδικός Εύδοξος:13004244, 11165)
Τελευταία Επικαιροποίηση
06-06-2017