Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Να αντιληφθούν το διάγραμμα των βασικότερων σταθμών στην εξέλιξη της Ιστορίας του Θεάτρου ενταγμένης μέσα στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Να έρθουν σε επαφή με επιλεγμένους συγγραφείς και θεατρικά έργα, καθώς και να προβληματιστούν σε ζητήματα μορφής και περιεχομένου αυτών των δραμάτων. Να αναζητήσουν τις αιτίες των αλλαγών και να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα στην τέχνη του θεάτρου μέσα από τα αισθητικά ρεύματα της ίδιας περιόδου. Να αποτιμήσουν τις αλλαγές στον κοινωνικό και καλλιτεχνικό ιστό με φίλτρο την ιστορία του θεάτρου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η επισκόπηση της σκηνικής πράξης ως «μεγάλο σκηνικό παιχνίδι», ως μια σειρά ανταλλαγών «ανάμεσα σε ένα κείμενο και σε μία παράσταση, ανάμεσα σε κάποιους ηθοποιούς και σε ένα σκηνοθέτη, ανάμεσα σε μια σκηνή και σε μια αίθουσα, ανάμεσα σε ένα θέατρο και σε μία κοινωνία» (Bernard Dort). Το μάθημα αποτελεί συνέχεια της Ιστορίας του παγκοσμίου θεάτρου ΙΙ και ολοκληρώνει μια σειρά τριών ενοτήτων πάνω στην εξέλιξη του θεατρικού φαινομένου, από την αρχαιότητα ως την αρχή του 21ου αιώνα.
Τι, άραγε, είναι η Ιστορία του Θεάτρου; Μεθοδολογικά ζητήματα. Σχέση Θεάτρου και Ιστορίας. Σχέση ευρωπαϊκής και νεοελληνικής Σκηνής. Θέατρο και λαϊκή κουλτούρα. Ρεαλισμός. Μοντερνικότητα. Κινήματα της Πρωτοπορίας. Καλλιτεχνικά θέατρα. Η εμφάνιση του σκηνοθέτη με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Η τέχνη της υποκριτικής, από τον Στανισλάβσκι στον Γκροτόφσκι. Θέατρο και νέες τεχνολογίες. Μεταμοντέρνο. Θεατρικά Σχήματα και Εργαστήρια. Κρίση του δράματος: κρίση του δραματικού προσώπου, του μύθου, της πλοκής. Μεταδραματικό Θέατρο - Performance Art – Happenings – Χοροθέατρο. Δραματουργικές αναλύσεις έργων-σταθμών του παγκόσμιου θεάτρου.
Περιγραφή
Σύντομες προαιρετικές εργασίες πάνω στα θεατρικά έργα που εξετάζονται, οι οποίες παρουσιάζονται στην τάξη, ως κίνητρο βιβλιογραφικής αναζήτησης, συμμετοχής στη διαδικασία του μαθήματος βιωματικού χαρακτήρα, και ανάπτυξης ομαδικού διαλόγου. Γραπτή εξέταση η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικές και επιλεγόμενες ερωτήσεις, με σταθμισμένες μονάδες βαθμολόγησης για την καθεμιά. Λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια της επαφής με την προτεινόμενη βιβλιογραφία και η αφομοίωση του υλικού ως προς τους στόχους που έχουν αναφερθεί παραπάνω.