Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Βασικός μαθησιακός στόχος του εν λόγω μαθήματος είναι να αξιοποιήσει ο φοιτητής την πλούσια λειτουργική μας παράδοση στον ερευνητικό χώρο, στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ποιμαντική της Εκκλησίας δραστηριότητα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ιστορία και Θεολογία της χριστιανικής Λατρείας. Η έννοια των όρων Λειτουργία, Λειτουργική, Λατρεία, Τελετουργική, Λειτουργική Θεολογία και Θεολογία της Λατρείας. Η λειτουργική προσευχή ως αντικείμενο της χριστιανικής Λατρείας. Ο άνθρωπος ως λειτουργικό ον, ο βιβλικός, δογματικός, κοινωνικός και κοσμικός χαρακτήρας της θείας Λατρείας. Πηγές της Λειτουργικής, Λειτουργική Ερμηνευτική. Λειτουργικοί τύποι της Ανατολής και της Δύσεως. Η θεία Λειτουργία. Οι απαρχές της θείας Ευχαριστίας. Η ευχαριστιακή ενότητα κλήρου και λαού. Ευχαριστιακή εκκλησιολογία. Λειτουργική και πνευματική ζωή. Λειτουργία και κόσμος. Η εξέλιξη και διαμόρφωση της θείας Λειτουργίας. Ερμηνεία της θείας Λειτουργίας με βάση τα λειτουργικά υπομνήματα. Ανάλυση των Λειτουργιών Αποστολικών Διαταγών, αποστόλου Μάρκου, Ιακώβου, Αρμενίων, Ρωμαϊκής. Σύγχρονα λειτουργικά προβλήματα και δυνατότητες λειτουργικής ανανέωσης.
Στο πλαίσιο του μαθήματος είναι αναγκαία η συμμετοχή των φοιτητών τόσο στις εκπαιδευτικές ασκήσεις σε Μητροπόλεις και ενορίες της Ελλάδος, για τη μελέτη της λειτουργικής τους ζωής, όσο και στην εβδομαδιαία λατρευτική σύναξη στο ναό της Σχολής.
Λέξεις Κλειδιά
Λατρεία, Λειτουργική, Τελετουργική, Λειτουργική Θεολογία, Θεολογία της Λατρείας, Θεία Λειτουργία, Θεία Ευχαριστία,
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1α. Παναγιώτης Σκαλτσής, Λειτουργικές Μελέτες, Τόμοι Α’-Β’, εκδόσεις Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 1999, 2006.
1β. Ιωάννης Φουντούλης, Κείμενα Λειτουργικής Γ΄(Αι Θείαι Λειτουργίαι), εκδόσεις Μιχαήλ Φουντούλη, Θεσσαλονίκη 1998.
2. Γεώργιος Φίλιας, Παράδοση και εξέλιξη στη Λατρεία της Εκκλησίας, εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2006.