Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
H κατανόηση της τέλειας και ατελούς (πραγματικής) κρυσταλλικής δομής των ανόργανων υλικών (μετάλλων, κεραμικών, κραμάτων, στερεών διαλυμάτων κλπ.) και των μορφολογικών χαρακτηριστικών της μικροδομής (Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών Ι) έτσι ώστε να γίνει στη συνέχεια κατανοητή η σχέση μεταξύ μικροδομής και μακροσκοπικών ιδιοτήτων και συμπεριφοράς των υλικών (Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ).
Απώτερος στόχος είναι αφενός η ικανότητα επιλογής των κατάλληλων υλικών για συγκεκριμένες εφαρμογές, αφετέρου η ικανότητα εντοπισμού τρόπων παρέμβασης στο υλικό ώστε να τροποποιηθεί η συμπεριφορά του στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κεφ. 15: H Διάχυση στα Υλικά
Μακροσκοπική και μικροσκοπική προσέγγιση της διεργασίας της διάχυσης. Σχέση του συντελεστή διάχυσης τόσο με το μηχανισμό διάχυσης όσο και με την κρυσταλλική δομή και μικροδομή των υλικών.
Κεφ.16: Μηχανικές Ιδιότητες των Υλικών
Ορισμοί και πλήρης ανάλυση της καμπύλης τάσης-παραμόρφωσης σε μέταλλα και κεραμικά. Σκληρότητα υλικών.
Kεφ.17: Κατανόηση της μηχανικής συμπεριφοράς
Συσχέτιση της μακροσκοπικής μηχανικής συμπεριφοράς με τη μικροδομή των υλικών, τεχνολογίες ισχυροποίησης υλικών, ερμηνεία μηχανικών ιδιοτήτων υλικών μη ισορροπίας στο σύστημα Fe-C.
Κεφ. 18: Ηλεκτρικές Ιδιότητες των Υλικών
Οι ηλεκτρικές ιδιότητες των υλικών (μετάλλων, ημιαγωγών, μονωτών) σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της δομής των υλικών. Θεωρία ενεργειακών ζωνών, προσμίξεις σε ημιαγωγούς, εξωγενής ημιαγωγιμότητα οξειδίων.
Κεφ. 19: Μαγνητικές Ιδιότητες των Υλικών
Προέλευση μαγνητικής συμπεριφοράς, κατάταξη των υλικών σύμφωνα με τις μαγνητικές τους ιδιότητες, σχέση μαγνητικής συμπεριφοράς με δομή και μικροδομή και σύγχρονες εφαρμογές μαγνητικών υλικών.
Κεφ.20: Διηλεκτρικές ιδιότητες των υλικών
Μακροσκοπική και μικροσκοπική προσέγγιση της διηλεκτρικής συμπεριφοράς. Μηχανισμοί πόλωσης και σχέση τους με τη δομή των υλικών. Πολυφασικά διηλεκτρικά υλικά.
Κεφ. 21: Θερμικές Ιδιότητες των Υλικών
H θερμική αγωγιμότητα, ο συντελεστής θερμικής διαστολής και η θερμοχωρητικότητα των υλικών. Συνάρτηση με τον τύπο του υλικού και χρήση τους σε θέματα σχεδιασμού και επιλογής υλικών.
Κεφ. 22: Οπτικές ιδιότητες των υλικών
Βασικά φαινόμενα κατά την αλληλεπίδραση οπτικής ακτινοβολίας με την ύλη και σχέση τους με την κρυσταλλική δομή και μικροδομή των υλικών.
Κεφ.23: Τεχνολογίες ισχυροποίησης υλικών
Βασικές τεχνολογίες και μηχανισμοίισχυροποίησης μετάλλων και κεραμικών (π.χ. προσμίξεις, ψυχρηλασία, βελτιστοποίηση μορφολογικών χαρακτηριστικών). Μηχανικές ιδιότητες υλικών ισορροπίας και μη ισορροπίας στο σύστημα Σιδήρου-Άνθρακα
Κεφ. 24: Εφαρμογές υλικών σε διατάξεις και συστήματα
Αρχές σύγχρονων εφαρμογών που βασίζονται στις ιδιότητες των υλικών που αναπτύχθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια (π.χ. Δίοδοι, ψηφιακή αποθήκευση πληροφορίας, φωτοβολταϊκά στοιχεία, κυψέλες καυσίμου, μπαταρίες, αισθητήρες, οπτικές ίνες, χημικές οξειδοαναγωγικές εργασίες περιβαλλοντικού ή ενεργειακού ενδιαφέορντος)
Λέξεις Κλειδιά
συμπεριφορά και ιδιότητες των υλικών, διαγράμματα και μετασχηματισμοί φάσεων, ηλεκτρικές ιδιότητες, μηχανικές ιδιότητες, θερμικές ιδιότητες, μαγνητικές ιδιότητες
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Michael Ashby, Hugh Shercliff, David Cebon, "Υλικά: Μηχανική, Επιστήμη, Επεξεργασία και Σχεδιασμός"
ISBN: 978-960-461-449-3, Εκδόσεις Κλειδάριθμος
William D. Callister, Jr. "Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών",
ISBN: 978-960-8050-90-1, Εκδόσεις Τζιόλα