Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με το πέρας της ενότητας οι σπουδαστές θα είναι εξοικειωμένοι με τη σχέση ανάμεσα στις μεθόδους κατεργασίας υλικών: εμφύτευση ιόντων, διάχυση & οξείδωση και τις τελικές ιδιότητες των υλικών. Επίσης θα έχουν μελετήσει παραδείγματα εφαρμογής των ανωτέρω διεργασιών στις βιομηχανίες μετάλλου, μικρο- και οπτοηλεκτρονικής καθώς και σε & ιατρικές εφαρμογές.
Οι σπουδαστές θα έχουν επίσης εξοικειωθεί με τις τεχνικές ανάπτυξης μαγνητικών υλικών σε μορφή λεπτών ή πολυστρωματικών υμενίων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τέτοιων υλικών σε δομικό και ηλεκτρονικό επίπεδο. Τέλος, θα μελετήσουν και δυνατότητες αξιοποίησης-εφαρμογής αυτών των υλικών σε εμπορικές εφαρμογές.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εμφύτευση ιόντων για την τροποποίηση των ιδιοτήτων της επιφάνειας των υλικών και τη σύνθεση νέων μετασταθών υλικών. Συστήματα για εμφύτευση. Χαρακτηριστικά της κατανομής, πλεγματική καταστροφή. Πολλαπλά implants, masking, φαινόμενο σήραγγος. Μέθοδοι ανόπτησης για την αποκατάσταση της πλεγματικής καταστροφής και την ενεργοποίηση των προσμείξεων. Εφαρμογές της εμφύτευσης ιόντων στην μικρο- & οπτοηλεκτρονική, σε βιοσυμβατά εμφυτεύματα & σε μέταλλα. Διάχυση. Οξείδωση: Κινητική και μηχανισμοί της οξείδωσης, επίδραση των προσμείξεων και του κρυσταλλογραφικού προσανατολισμού. Μέθοδοι χαρακτηρισμού της κατανομής (AES, XPS, SIMS). Φωτολιθογραφία και οι πρόσφατες εξελίξεις της για Την top-down κατασκευή νανοδομών.
Ανάπτυξη λεπτών και πολυστρωματικών μαγνητικών υμενίων με τεχνικές PVD. Τεχνικές δομικού, μαγνητικού και ηλεκτρικού χαρακτηρισμού μαγνητικών πολυστρωματικών υμενίων. Φαινόμενα και Ιδιότητες που πηγάζουν από τον πολυστρωματικό χαρακτήρα των υλικών. Εξέλιξη και τεχνολογικές εφαρμογές μαγνητικών πολυστρωματικών υλικών.