Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Tο μάθημα στοχεύει να καλύψει διεξοδικά τις επιδράσεις του φυσικού περιβάλλοντος στα κτιριακά κελύφη (κλίμα, μικροκλίμα, μορφολογία εδάφους, τοπίπο, κλπ). Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι η διατύπωση προτάσεων για τον τρόπο σχεδιασμού των κτιρίων και των υπαιθρίων χώρων, για την επιλογή των κατάλληλων υλικών αλλά και για την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και κατασκευαστικών μεθόδων προκειμένου να εξασφαλιστεί η άνετη διαβίωση.
Η γνώση για τις επιδράσεις των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολιστικά και συστημικά, σε όλες τις κλίμακες (από τον αστικό σχεδιασμό έως την κατασκευαστική λεπτομέρεια), εμφανίζεται όλο και περισσότερο καθοριστική στις σχεδιαστικές επιλογές για τη μορφή και την οργάνωση των κτιρίων. Επίσης τα ενεργειακά ζητήματα έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία καθώς δεν συναρτώνται μόνο με οικονομικά στοιχεία και μεγέθη αλλά και με τη διαθεσιμότητα ενεργειακών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι γνώσεις που προσφέρει η Δομική Φυσική και η οικολογία συνιστούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο προκειμένου οι επεμβάσεις στο δομημένο περιβάλλον, και ιδιαίτερα ο σχεδιασμός των κτιριακών κελυφών, να παρακολουθήσουν αυτές τις αρχές. Ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη θεωρία του μαθήματος ως ένα πλαίσιο κανόνων κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και της κατασκευής του κτιρίου αλλά και ως ένα πλαίσιο αρχών για την επιλογή των υλικών και των δομικών προϊόντων που θα αποδώσουν την υλικότητά του.
θα συζητηθούν οι εξής θεματικές περιοχές:
1. Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
2. ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ: ΚΕΛΥΦΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-
3. ΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
4. ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ- ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
5. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (Κ.Εν.Α.Κ.)
6. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
7. ΗΛΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ –ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
8. ΗΛΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ-ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
9. ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ
10. ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ
11. ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΕΣΗ
12. ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΣΗ
13. ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Στη διάρκεια του μαθήματος γίνονται διαλέξεις από τα μέλη της διδακτικής ομάδας και από προσκεκλημένους ομιλητές και ασκήσεις εφαρμογής για την εμπέδωση της ύλης. Οι ασκήσεις εφαρμογής συνδυάζονται με τα συνθετικά θέματα προηγούμενων συνθετικών εργαστηρίων, με στόχο αυτα να βελτιωθούν ενεργειακά και κατασκευαστικά.
Οι ασκήσεις θα καλύψουν τους τομείς:
• Χωροθέτηση του κτιρίου: ηλιασμός –σκιασμός οικοπέδου
• Θερμομόνωση: υπολογισμός U-value δομικού στοιχείου (τοιχοποιίας και δώματος) και θερμικής ροής για τον ψυχρότερο μήνα του έτους
• Ηλιοπροστασία: μάσκα σκιασμού ανοίγματος με υπάρχον σκίαστρο και με νέα πρόταση
• Ηχομόνωση: Υπολογισμός ηχομονωτικής ικανότητας δομικού στοιχείου
• Υγροπροστασία και Υγρομόνωση: Κατασκευαστική λογική
Στη διεξαγωγή των ασκήσεων θα συνεεργαστούν και οι:
-Δρ Αγγελική Χατζηδημητρίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια
-Αθηνά Κωνσταντινίδου, υποψήφια διδάκτορας
Λέξεις Κλειδιά
κλιμα, κτιριακό κέλυφος, θερμομόνωση, ηχομόνωση, στεγανοποίηση, ηλιασμός, φυσικός φωτισμός, δροσισμός, άνεση
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΞΑΡΛΗ ΚΛΕΙΩ , «Ενεργειακός σχεδιασμός και παθητικά ηλιακά συστήματα κτιρίων. Δομική Φυσική», ISBN: 978-960-343-330-9, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Α.Ε, 1/2006, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 6295
2. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ . «βιοκλιματικός σχεδιασμός», ISBN: 978-960-12-1470-2, University Studio Press Α.Ε., 1η έκδ./2006 9 , Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 17147)
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Holger Koch-Nielsen, “Stay Cool -a design guide for the built environment in hot climates”, 2002, James+James Publishers
M. Santamouris and D. Asimakopoulos (eds), “Passive Cooling of Buildings”, 1996, James+James Publishers
Michael Wiggington, Jude Harris, “Intelligent Skins”, 2002, Architectural press publications
S. Yannas, E. Erell, J.L. Molina, “Roof cooling techniques: a design handbook”, 2006 Earthscan