Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Επιδιώκει τη συνολική εικαστική καλλιέργεια του φοιτητή θέτοντας σαν βασικό άξονα την εικαστική του έρευνα στο σχέδιο. Μέσα από την καθημερινή εργασία στο εργαστήριο, και μέσω σεμιναρίων που προσεγγίζουν τη σύγχρονη σκέψη στο σχέδιο, με επισκέψεις σε Μουσεία και Γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και με ομιλίες και επισκέψεις σε εργαστήρια σημαντικών καλλιτεχνών οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν μια εικαστική γλώσσα μέσω του σχεδίου, που θα αποτελέσει την βάση της πρωτογενούς εικαστικής τους πρότασης στα επόμενα έτη.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται από τους φοιτητές:
-Να έχουν λύσει σε μεγάλο βαθμό θέματα παρατήρησης και σχεδιαστικής απόδοσης της αναλογίας, ροής του φωτός (φωτοσκίαση), σύνθεσης, κατάκτησης υλικών όπως κάρβουνο, μολύβι, γραφίτη, μελάνι, παστέλ και άλλων, σε δεδομένα ζωντανά θέματα στο εργαστήριο (μοντέλο, νεκρή φύση κ.ά)
-Δυνατότητα επεξεργασίας μίας εικαστικής ιδέας και αποτύπωσης της μέσω του σχεδίου.
-Δυνατότητα ενοποίησης μορφής και περιεχομένου του καλλιτεχνικού προϊόντος, ώστε να έχει αξιώσεις έργου τέχνης.
-Εξοικείωση με την ορολογία των εικαστικών τεχνών σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο.
-Ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας για την τεχνική εφαρμογή στο έργο τους.
-Δυνατότητα να διδάσκουν σχέδιο και να οργανώνουν εργαστήρια σχεδίου.
Υπό μορφή σεμιναρίων δίνεται έμφαση σε θέματα επαγγελματικής πρακτικής (δημιουργία πορτφόλιο διοργάνωση εκθέσεων κ.τ.λ.) με σκοπό να τεθούν τα προβήματα και να αναπτυχθούν οι δυνατότήτες των φοιτητών μέσα στον καλλιτεχνικό επαγγελματικό χώρο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ασκήσεις σχεδίου στο εργαστήριο από φυσικό πρότυπο (ανθρώπινο μοντέλο) και νεκρή φύση αντικειμένων σε φυσικό φωτισμό, με υλικά όπως κάρβουνο, μελάνι, ακρυλικά, μολύβι, παστέλ και άλλα, σε χαρτί διαφόρων διαστάσεων, από μικρό σκίτσο έως μεγάλα σχέδια φυσικού μέγέθους.
Σεμινάρια για χρήση υλικών, όπως και σεμινάρια σχετικά με σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν επιλέξει την γλώσσα του σχεδίου ως εικαστική πρόταση.
Έρευνα των φοιτητών σχετικά με την πορεία και μετεξέλιξη του σχεδίου μέσα στην ιστορία της Τέχνης, και την θέση του στο σήμερα. Η έρευνα γίνεται με βιβλιογραφία στην βιβλιοθήκη, στο διαδίκτυο και σε επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί, Art Fairs, και Μπιενάλλε σύγχρονης Τέχνης.