Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μαθησιακά αποτελέσματα:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι φοιτητές θα:
α) έχουν καλή κατανόηση των διαστάσεων του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, στην κλίμακα του κυττάρου κατοικία – εργασία, και στη σχέση του με το τοπικό και το ευρύτερο περιβάλλον.
β) έχουν κατακτήσει τις αρχές και τα βασικά εργαλεία του περιβαλλοντικού σχεδιασμού
γ) έχουν αναπτύξει την συνθετική ικανότητα δημιουργικής αξιοποίησης των περιβαλλοντικών συνθηκών στον σχεδιασμό, ξεκινώντας από την παθητική απόκριση στο τοπικό κλίμα.
δ) έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός αποτελεί τη διαδικασία αξιοποίησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων, πολιτικών, κτιρίων, ή προϊόντων. Η περιβαλλοντική οπτική στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό εξειδικεύει αυτή τη διαδικασία σε πληθώρα μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Η δημιουργική χρήση των περιβαλλοντικών παραμέτρων δεν αρκείται στην προσαρμογή του κτιρίου στο περιβάλλον-τοπίο και στην διασφάλιση συνθηκών άνεσης για τους χρήστες αλλά στοχεύει και στην ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ενός τόπου.
Η περιβαλλοντική συνιστώσα στην αρχιτεκτονική υπαγορεύει την επανεξέταση και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και εργαλείων του σχεδιασμού με πολλαπλούς στόχους, όπως η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, η διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού στοιχείου στην πόλη, η βελτίωση του μικροκλίματος, η μείωση της συμβολής σε τοπικά και πλανητικά προβλήματα.
Εκκινώντας από το ζητούμενο της παθητικής απόκρισης στο κλίμα του τόπου, το εργαστήριο διευρύνει την διερεύνηση σε όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως αυτά εισάγονται στην κλίμακα του κτιρίου και της σχέσης του με το αστικό πλαίσιο. Στοιχεία όπως ο προσανατολισμός, η προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του φυσικού υποδοχέα (κλίμα, μικροκλίμα, ανάγλυφο κ.α.), η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο φυσικός φωτισμός και αερισμός, η επιλογή των υλικών, η διαχείριση του νερού και η διαμόρφωση του υπαίθριου περιβάλλοντος χώρου, τίθενται ως συνιστώσες του σχεδιασμού και ως πεδία διερεύνησης κατά τη διάρκεια της συνθετικής διαδικασίας και όχι ως αποκλειστικά τεχνικά ζητούμενα.
Το εργαστήριο εισάγει την περιβαλλοντική οπτική στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό εστιάζοντας στην σχεδιασμένη απόκριση σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιδιώκοντας την διερεύνηση των ποικίλων δυνατών αποκρίσεων σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες το εργαστήριο επεξεργάζεται δύο σχεδιαστικά θέματα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Κοινός θεματικός άξονας στα δύο θέματα είναι το σύγχρονο φαινόμενο των αστικών καλλιεργειών. Στο πρώτο θέμα, διερευνώνται οι αρχές, οι στρατηγικές και τα εργαλεία περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε περιαστική περιοχή, χωρίς άμεσους περιορισμούς από το δομημένο περιβάλλον αλλά και χωρίς διαθέσιμα αστικά δίκτυα και εξυπηρετήσεις. Στο δεύτερο θέμα, μέσα από τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης διερευνώνται οι περιβαλλοντικές συνιστώσες, οι περιορισμοί και οι δυνατότητες που θέτει στον σχεδιασμό και την κατασκευή ένα έντονα αστικοποιημένο περιβάλλον, το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει διαλέξεις από μέλη της διδακτικής ομάδας, παρουσιάσεις από προσκεκλημένους ομιλητές, ατομικές και ομαδικές διορθώσεις. Συνδέεται προγραμματικά με το μάθημα του ίδιου εξαμήνου 03ΤΒ10, "Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Κτιριακών Κελυφών και Περιβάλλοντος Χώρου", του 3ου εξαμήνου, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ύλης μέσω της εφαρμογής της στον σχεδιασμό.