ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΕ-J.MONNET)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΕ-J.MONNET) / PROTECTION OF HUMAN RIGHTS IN THE EU LEGAL ORDER-JEAN MONNET
ΚωδικόςΕΛΕ65
ΣχολήΝομική
ΤμήμαΝομικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001707

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Νομικής (2015-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 41
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Ενιαία ΚατεύθυνσηΕλεύθερη ΕπιλογήΕαρινό-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΕ-JEAN MONNET
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600143464
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Γενικών Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το σεμινάριο προσεγγίζει το αντικείμενό του, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη, μέσω της νομολογίας του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου (πρώην Πρωτοδικείου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της νομολογίας των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου- . της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου (Στρασβούργο) και του θετικού, Ευρωπαϊκού δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου : του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ), όπως τα κείμενα αυτά εφαρμόζονται και ερμηνεύονται από τα τρία Ευρωπαϊκά δικαστήρια που αναφέρθηκαν. Η ύλη που περιγράφεται παρακάτω, μαζί με τα κείμενα του θετικού δικαίου και τις προτεινόμενες βασικές δικαστικές αποφάσεις, αντιστοιχούν στη διεξαγωγή του σεμιναρίου μόνο για το χειμερινό εξάμηνο. Στο εαρινό εξάμηνο, αντικείμενο του σεμιναρίου θα είναι ένα ειδικό θέμα της Ευρωπαϊκής προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Λέξεις Κλειδιά
θεμελιώδη δικαιώματα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Φροντιστήριο
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
"Στάγκος Π,. Η δικαστικη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κοινοτική έννομη τάξη, 1η/2004 Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 26161 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΕΕ"
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Ξ.Α. Γιαταγάνας : Η ενσωμάτωση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Συνθήκες. Άσκηση συνταγματικού δικαίου ή πολιτική ρητορεία;, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2003. J.M. Ferry : Το ζήτημα του ευρωπαϊκού κράτους. Εκδόσεις Παπαζήση, Σειρά: Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική, Αθήνα, 2006. Έκθεση από Π. Στάγκο & Σ. Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου, που εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2010), με τίτλο Παρατηρήσεις σχετικά με το ν. 3304/05 «»εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» και προτάσεις σχετικά με την τροποποίησή του, στο http://www.nchr.gr/media/ gnwmateuseis_eeda/Site_version2/diakriseis/n_3304.pdf Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κοινοτική έννομη τάξη. Η νομολογία του Δικαστηρίου και του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ιανουάριος 1998 - Ιούνιος 2000 (Π. Στάγκος – Π. Μακρίδου – Σ. Μάρκου), στο Δικαιώματα του Ανθρώπου, τ. 11/2001, σελ. 829-887. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κοινοτική έννομη τάξη. Η νομολογία του Δικαστηρίου και του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [Ιούλιος 2000-Δεκέμβριος 2004] (Π. Στάγκος,-Γ. Γρύλλος–Ι. Κτενίδης), στο Δικαιώματα του Ανθρώπου, τ. 27/2005, σελ. 861-947. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κοινοτική έννομη τάξη. Η νομολογία του Δικαστηρίου και του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του έτους 2005 (Π. Στάγκος,-Γ. Γρύλλος–Ι. Κτενίδης), στο Δικαιώματα του Ανθρώπου, τ. 33/2007, σελ. 225-267. I. Γ.Κτενίδης : Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς κυρώσεις. Επίκαιρες προκλήσεις για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2008.
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-07-2015