Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές στα πλαίσια του μαθήματος:
• Θα κατανοήσουν την διαδικασία και τα στάδια μιας οπτικοακουστικής παραγωγής.
• Θα γνωρίζουν τις διεθνείς πρωτοπορείες στην κινούμενη εικόνα και τους σημαντικούς σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
• Θα κατανοήσουν την τεχνική της χρήσης κάμερας και των κινήσεων της, των γωνιών λήψης, του μεγέθους των πλάνων.
• Θα περιγράφουν ένα σενάριο και θα το μετατρέπουν σε κινηματογραφικό κείμενο, θα σχεδιάζουν ένα storyboard.
• Θα διασαφηνίσουν την τεχνική της ανάδειξης της ιστορίας μεσα από το μοντάζ και την έννοια του ρυθμού στον χρόνο.
• Θα αντιλαμβάνονται τις διαφορές μεταξύ της γραμμικής και της μη γραμμικής αφήγησης κατά την παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου τους.
• Θα αναπτύξουν βασικές τεχνικές δεξιότητες στην τεχνική του Μοντάζ.
• Θα εξασκηθούν με τις ψηφιακές δυνατότητες-εργαλεία του προγράμματος μοντάζ, την τονική και χρωματική επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας βίντεο την χρήση φίλτρων και την εισαγωγή τίτλων.
• Θα παρουσιάζουν και θα υποστηρίζουν θεωρητικά το παραγώμενο ατομικό τους έργο στην ομάδα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με την διαδικασία και τα στάδια μιας Οπτικοακουστικής Παραγωγής.
Αναλύονται, η χρήση του σεναρίου και η διάρθρωση του, το ντεκουπάζ και την ανάλυση του σε σκηνές. Η χρήση των ψηφιακών καμερών και του εξιδεικευμένου λογισμικού επεξεργασίας βίντεο, οι οπτικές ενότητες και η χρήση των οπτικών συνδετικών. Επίσης η χρήση κάμερας και των κινήσεων της, των γωνιών λήψης, του μεγέθους των πλάνων, βασικά ζητήματα φωτισμού, και λήψης κ.τ.λ. Οι φοιτητές διδάσκονται τις τεχνικές μεταπαραγωγής του ψηφιακού βίντεο όπως είναι η ψηφιοποίηση βίντεο, οι τύποι αρχείων εικόνας και ήχου, οι συμπιέσεις αρχείων εικόνας και ήχου, τα εργαλεία του προγράμματος μοντάζ, το μοντάζ, η τονική και χρωματική επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας βίντεο και η χρήση βασικών φίλτρων, και η εισαγωγή τίτλων.
Γίνεται εισαγωγή των φοιτητών στις αρχές της κινούμενης εικόνας (σενάριο, σκηνοθεσία, storyboard, μοντάζ και μεταπαραγωγή) και παρουσιάζονται τα βασικά είδη μοντάζ.
Επίσης αναλύεται η αισθητική του κινηματογράφου και η εξέλιξη της, μέσα από κλασικά κινήματα και διεθνείς πρωτοπορίες της κινούμενης εικόνας από κινηματογραφιστές και εικαστικούς καλλιτέχνες και τέλος αναλύεται το έργο σημαντικών σκηνοθετών του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Μέσα από την έρευνα και τις ασκήσεις που πραγματοποιούν οι φοιτητές, εμβαθύνουν στις έννοιες χρόνος και ρυθμός. Αντιλαμβάνονται τις διαφορές μεταξύ της γραμμικής και της μη γραμμικής αφήγησης, εξοικειώνονται με ειδικές τεχνικές δημιουργίας και επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα μέσα συνδυαστικά.
Συνεχίζονται οι παρουσιάσεις καλλιτεχνών οι προβολές κινηματογραφικών έργων, καθώς και έργων της βίντεο τέχνης και της ψηφιακής τέχνης.
Προτείνεται βιβλιογραφία από τους διδάσκοντες του εργαστηρίου.
Δίνεται έμφαση στην συνεργατική παραγωγή καλλιτεχνικού έργου.
Οι φοιτητές παρουσιάζουν εργασίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και γίνονται συζητήσεις πάνω σε αυτές.
Λέξεις Κλειδιά
κινούμενη, εικόνα, σενάριο, σκηνοθεσία, storyboard, μοντάζ, κάμερα, φιλμ, στούντιο