ΜΟΡΙΑΚΗ, ΧΗΜΙΚΗ & ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜΟΡΙΑΚΗ, ΧΗΜΙΚΗ & ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ / MOLECULAR, MICROBIOLOGICAL AND CHEMICAL ANALYSIS FOR THE SAFETY OF FOOD AND ANIMAL FEED
ΚωδικόςAB.BMM.2.2
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΒιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΑλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015193

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 12
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Υποχρεωτικό212

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜΟΡΙΑΚΗ, ΧΗΜΙΚΗ & ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600153802
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στοχεύει ώστε οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις απαιτήσεις όσον αφορά τη σωστή δειγματοληψία για αναλύσεις τροφίμων, τις υπάρχουσες μεθοδολογίες ταυτοποίησης μυκήτων, βακτηρίων, επικίνδυνων χημικών, ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης σε είδος καθώς και αναδυόμενες τεχνολογίες.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Περιεχόμενο Μαθήματος
• Μεθοδολογία συλλογής δειγμάτων για τη μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων • Μοριακή και βιοχημική ταυτοποίηση μυκήτων • Μοριακή και βιοχημική ταυτοποίηση βακτηρίων • Χημικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα. Νομοθεσία, τρόποι ελέγχου, κυριότερες κατηγορίες, παραδείγματα από επιλεγμένες κατηγορίες τροφίμων και ποτών. • Ποιοτική και ποσοτική Ανίχνευση Νοθείας στα τρόφιμα με βάση DNA Αναλύσεις • Χημικές αναλύσεις τροφίμων και ζωοτροφών με υψηλής απόδοσης χρωματογραφία υγρών (HPLC)
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις14
Συγγραφή εργασίας / εργασιών26
Εξετάσεις10
Σύνολο50
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-11-2019