Φαρμακογνωσία ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΦαρμακογνωσία ΙΙ / Pharmacognosy II
ΚωδικόςΝΠ18-38
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΦαρμακευτικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600013761

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φαρμακευτικής (2018-)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό636

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΦαρμακογνωσία ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600160894
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η κατανόηση, από τη μεριά των φοιτητών, των ουσιών που ανήκουν στις ομάδες των τερπενοειδών, των στεροειδών και των παραγώγων τους. Για την επίτευξη των στόχων αυτών παρουσιάζονται οι φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες των παραπάνω ουσιών, η χημική τους κατάταξη, η βιοσύνθεσή τους και οι δρόγες στις οποίες περιέχονται. Επίσης, θα συζητηθούν οι χρήσεις των δρογών των οποίων τα κύρια δραστικά συστατικά ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες φυσικών προϊόντων. Επιπλέον, στα πλαίσια των εργαστηριακών ασκήσεων οι φοιτητές θα γνωρίσουν και θα αναλύσουν δρόγες που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία 5, χρησιμοποιώντας τις ενδεικνυόμενες μεθόδους ανάλυσης (μικροσκοπικός και φυτοχημικός έλεγχος). Δεξιότητες:Εξοικείωση και βαθύτερη γνώση των φυτοχημικών ομάδων των τερπενοειδών, των στεροειδών και των παραγώγων τους, καθώς και των δρογών που τις εμπεριέχουν.Εξοικείωση στη χρήση μικροσκοπίου, και απλών εργαστηριακών υλικών. Εξοικείωση στην ανεύρεση βιβλιογραφίας και χρήση Η/Υ (για όσους κάνουν εργασία)
Περιεχόμενο Μαθήματος
Τερπενοειδή, στεροειδή και παράγωγα Εισαγωγή, Βιογενετικές γενικότητες. Προέλευση των C5 μονάδων – Οδός μεβαλονικού οξέος και οδός σχηματισμού Ι.Ρ.Ρ. (GAP)/ Πυρουβικού). Βιοσυνθέσεις βασικών υποκατηγοριών τερπενίων. Μονοτερπένια, Σεσκιτερπένια, Αιθέρια έλαια,ιριδοειδή, σεσκιτερπενικέςλακτόνες,ολεορητίνες, Διτερπένια, Τριτερπένια και Στεροειδή, σαπωνίνες, καρδιοτονωτικοί γλυκοζίτες, Τετρατερπένια (C40), Καροτενοειδή. Εξετάζονται οι δομές, οι φυσικοχημικές τους ιδιότητες, η παραλαβή, εκχύλιση και ανίχνευση, δρόγες πλούσιες σε τερπένια με εφαρμογή στη φυτοθεραπευτική. Εργαστηριακές ασκήσεις: Μικροσκοπικός, μακροσκοπικός και Φυτοχημικός έλεγχος δρογών της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας. Παραλαβή εκχυλισμάτων, εμπλουτισμός, απομόνωση, ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών φαρμακευτικών φυτών με χημικές και χρωματογραφικές μεθόδους. Χημικές αντιδράσεις ανίχνευσης τερπενίων. Απομονώσεις φυσικών προϊόντων. Παραλαβή αιθερίων ελαίων από αρωματικά φυτά.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Εργαστηριακή Άσκηση26
Σύνολο65
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου. Η βαθμολογία είναι ισοδύναμη ανά διδάσκοντα και αντιστοιχεί σε 3,33 μονάδες.Οι εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου γίνονται στις ημερομηνίες και χώρους που ανακοινώνει το Τμήμα.Ο χρόνος εξέτασης είναι 3 ώρες συνολικά για τους τρεις διδάσκοντες. Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών: Γραπτή εξέταση με ερωτήσεις σύντομης απάντησης, γραπτή εργασία και δημόσια παρουσίαση αυτής (προαιρετικά)
Τελευταία Επικαιροποίηση
04-05-2020