Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Α. Καλλιτεχνική Πτυχιακή Εργασία: με την επιτυχή ολοκλήρωσή της, οι φοιτητές/τριες αναμένεται:
-- να διαθέτουν εμπειρία εκτέλεσης μιας άρτιας καλλιτεχνικής εργασίας σε μία περιοχή της κινηματογραφικής δημιουργίας
-- να έχουν αναπτύξει μία προσωπική καλλιτεχνική προσέγγιση στην κατεύθυνση/ ειδικότητα που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα
-- να μπορούν να οργανώσουν το χρόνο και τα μέσα που διατίθενται ώστε να φέρουν σε πέρας με επιτυχία ένα καλλιτεχνικό έργο
--να μπορούν να αντιμετωπίζουν με ευελιξία και δημιουργικότητα προβλήματα και περιορισμούς
-- να μπορούν να συνεργαστούν με άλλους καλλιτεχνικούς συνεργάτες στο βαθμό που χρειάζεται
Β. Θεωρητική Διπλωματική Εργασία: με την επιτυχή ολοκλήρωσή της, οι φοιτητές/τριες
-έχουν εκπαιδευτεί στη διατύπωση ενός ερευνητικού ερωτήματος/μιας υπόθεσης εργασίας
-έχουν εξοικειωθεί με μία συγκεκριμένη περιοχή της θεωρίας ή της ιστορίας του κινηματογράφου.
- έχουν ασκηθεί στη χρήση των πηγών και της επιστημονικής βιβλιογραφίας
- έχουν εξοικειωθεί με ερευνητικά βοηθήματα νέας τεχνολογίας
- έχουν κατορθώσει την επιστημονική σύνθεση και ερμηνεία σε εξειδικευμένη περιοχή έρευνας
Τέλος, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της Διπλωματικής Διάλεξης κατοχυρώνει την ικανότητα οργάνωσης και παρουσίασης του επιστημονικού υλικού μπροστά σε κοινό, με έμφαση στην επικοινωνιακή δεξιότητά του/της φοιτητή/ριας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η πτυχιακή εργασία αντανακλά τα προσωπικά καλλιτεχνικά και θεωρητικά ενδιαφέροντα του/της κάθε φοιτητή/ήτριας και αποτελεί το «απόσταγμα» των σπουδών, καθώς και το πληρέστερο δείγμα προσωπικής εργασίας του/της.
Ως προς το είδος της εργασίας, προσφέρονται διαφορετικές δυνατότητες:
α) Η πτυχιακή εργασία μπορεί να εκπονηθεί σε μία από τις εφαρμοσμένες κατευθύνσεις (Σκηνοθεσία, Σενάριο, Δ/νση φωτογραφίας, Μοντάζ, Ήχος-Μουσική, Παραγωγή, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία) όπου παίρνει τη μορφή καλλιτεχνικού έργου στο αντικείμενο της κατεύθυνσης και αναπτύσσεται σε συγκεκριμένα πλαίσια, όπως αυτά προσδιορίζονται από τους υπεύθυνους επιβλέποντες.
β) Η πτυχιακή εργασία μπορεί επίσης να εκπονηθεί σε μία θεωρητική κατεύθυνση (Θεωρία-Ιστορία Κινηματογράφου, Παιδαγωγική) όπου έχει τη μορφή διατριβής 12000 λέξεων.
Στην περίπτωση (α), μιας πτυχιακής εργασίας σε μορφή καλλιτεχνικού έργου, τα ακριβή παραδοτέα ορίζονται κατά περίπτωση από τον/την επιβλέποντα/ουσα. Μπορεί π.χ. να αφορά στη σκηνοθεσία μίας ταινίας, τη συγγραφή ενός σεναρίου, την καλλιτεχνική συμβολή σε περισσότερα από ένα πρότζεκτ, τη δημιουργία ενός portfolio κ.ο.κ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα το ίδιο καλλιτεχνικό έργο (π.χ. μία ταινία μικρού μήκους) να αποτελεί ταυτόχρονα πτυχιακή εργασία για περισσότερους φοιτητές/τριες που έχουν συμβάλει σε αυτό από διαφορετικές καλλιτεχνικές περιοχές.
Η παρουσίαση του καλλιτεχνικού ή θεωρητικού έργου γίνεται δημόσια και ακολουθείται από ερωτήσεις και παρατηρήσεις της επιτροπής προς τον/την εξεταζόμενο/η. Ερωτήσεις μπορούν επίσης να υποβάλλουν και όσοι από τους ακροατές το επιθυμούν.
Λέξεις Κλειδιά
πτυχιακή εργασία, διπλωματική, σπουδαστική ταινία, έρευνα, πρωτοτυπία, σύνθεση, δημιουργικότητα.
Περιγραφή
Την αξιολόγηση της πτυχιακής εργασίας (καλλιτεχνικής/ θεωρητικής), αναλαμβάνει τριμελής επιτροπή, μέλος της οποίας είναι και ο/η επιβλέποντας/ουσα. Τα δύο άλλα μέλη της επιτροπής ορίζονται από τη ΓΣ και είναι διδάσκοντες/ουσες ανάλογης καλλιτεχνικής ή θεωρητικής κατεύθυνσης.
Για την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής πτυχιακής εργασίας λαμβάνονται υπόψη η ποιότητα, η αρτιότητα και η πρωτοτυπία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης εκτιμάται η αυτοκριτική προσέγγιση σε ο,τι αφορά στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά και στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Για την αξιολόγηση της θεωρητικής διπλωματικής εργασίας λαμβάνονται υπόψη η πρωτοτυπία και η έκταση της έρευνας, η σύνθεση, η γλωσσική επάρκεια και η συνέπεια στην επιστημονική δεοντολογία. Για την αξιολόγηση της δημόσιας υποστήριξης της εργασίας λαμβάνεται επίσης υπόψη η σαφήνεια της διατύπωσης, η ζωντάνια, η μεταδοτικότητα, κ.λπ.
Οι παραπάνω πληροφορίες περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος (https://www.film.auth.gr/el/spoudes/ptyxiakes-ergasies) και αποσαφηνίζονται και εξειδικεύονται, ανάλογα με το θέμα, από τον/την επιβλέποντα/ουσα στην αρχή της συνεργασίας.