Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ι / Dogmatics of the Orthodox Church I
ΚωδικόςΥΕ25
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΒασίλειος Τσίγκος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600018248

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600167149

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΘεολογική
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ Α ΜΙΚΡΗ (95)
ΗμερολόγιοΤρίτη 12:00 έως 14:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Καλή γνώση του ιστορικού και εκκλησιαστικού πλαισίου των oκτώ πρώτων αιώνων και της ερμηνείας της Αγίας Γραφής. Ικανή γνώση του διαλόγου μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας και της Φιλοσοφίας. Καλή γνώση των κειμένων των Οικουμενικών Συνόδων και της θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας. Καλή γνώση της διαμόρφωσης της λειτουργικής πράξης και των μνημείων λόγου και τέχνης του πολιτισμού της Εκκλησίας.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να αποκτήσουν: - Oικείωση με το περιεχόμενο της πίστεως, τη ζωή και τα μνημεία λόγου και τέχνης του πολιτισμού της Εκκλησίας. - Κατανόηση των Προλεγoμένων στο δόγμα και τη Δογματική της Ορθοδόξου Εκκκλησίας. - Απόκτηση βασικών γνώσεων του περιεχομένου της ορθοδόξου πίστεως σε διαχρονία και συγχρονία με τον τρόπο ζωής της εκκλησιαστικής κοινότητας. - Σύνδεση της Δογματικής οργανικά και άρρηκτα με τη βιβλική μαρτυρία και την πατερική παράδοση, με το ήθος και τη λατρεία, με τη θεωρία και την πράξη της Εκκλησίας. - Ικανότητα σύνθεσης του περιεχομένου της πίστεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Αυτόνομη εργασία
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ι: Θεολογικές αρχές, μέθοδος, περιεχόμενο και ιστορική επισκόπηση της Δογματικής. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ (Syllabus): 1) Έννοια, διαμόρφωση και ουσία του ορθοδόξου δόγματος. 2) Το ορθόδοξο δόγμα στην Εκκλησία και τη ζωή της. 3-4) Πηγές και θεμέλια του ορθοδόξου δόγματος. 5) Σύνδεση της Δογματικής με τη βιβλική μαρτυρία και την πατερική παράδοση, με το ήθος και τη λατρεία, με την θεωρία και πράξη της Εκκλησίας. 6-7) Ερμηνευτικές αρχές και προϋποθέσεις, θεολογικά κριτήρια και κλειδιά της Δογματικής της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 8) Μέθοδος της Δογματικής. Η διπλή θεολογική μέθοδος των Ελλήνων Πατέρων και οι συνέπειες εφαρμογής της. 9) Περιεχόμενο της Δογματικής: Θεός, κόσμος, άνθρωπος. 10) Ιστορική επισκόπηση της δογματικής θεολογίας κατά την πρώτη χιλιετία. 11) Ιστορική επισκόπηση της δογματικής θεολογίας κατά τη δεύτερη χιλιετία. 12) Η Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον εικοστό αιώνα. 13) Η πρόσληψη του ορθοδόξου δόγματος στη σύγχρονη θεολογική έρευνα.
Λέξεις Κλειδιά
Δόγμα, Δογματική, πηγές, θεμέλια, θεολογικές άρχές, ιστορική επισκόπηση, πρόσληψη
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Με e-mail
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων230,9
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων130,5
Εξετάσεις251
Σύνολο1004
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση. Προσμετράται θετικά η συμμετοχή στο μάθημα.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Β. Τσίγκος, Περιχώρησις. Θεολογικό περιεχόμενο του όρου και οι εφαρμογές του κατά τη Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκδ. Ostracon, Θεσσαλονίκη 2015. Σημειώσεις (διαθέσιμες στην πλατφόρμα του e-learning)
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Β. Τσίγκος, Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκδ. Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη 2019. - Β. Τσίγκος, Ο ανακαινισμός του ανθρώπου κατά τη δογματική διδασκαλία του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2009. - Β. Τσίγκος, Προλεγόμενα στη θεολογική γνωσιολογία, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2010. - Β. Τσίγκος, Χάρισμα και θεσμός στην περί Εκκλησίας διδασκαλία του ιεροῦ Χρυσοστόμου, εκδ. Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη 2016. - Ν. Ματσούκας, Δογματική και Συμβολική Θεολογία Α´, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη, 2004. - Ν. Ματσούκας, Δογματική και Συμβολική Θεολογία Β´. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης σε αντιπαράθεση με τη δυτική Χριστιανοσύνη, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 1996 (ανατ. 2009). - Ν. Ματσούκας, Δογματική και Συμβολική Θεολογία Γ´, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2005. - Ν. Ματσούκας, Γένεσις και ουσία του ορθοδόξου δόγματος, (Ανάλεκτα Βλατάδων 2), εκδ. Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη 1969. - Ι. Ρωμανίδης, Το προπατορικόν αμάρτημα, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2010. - Ι. Ρωμανίδης, Δογματική και Συμβολική Θεολογία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, τ. Α´, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2004. - Χ. Σταμούλης, Κάλλος το άγιον. Προλεγόμενα στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 22005. - Ν. Ξεξάκης, Ορθόδοξος Δογματική: Προλεγόμενα εις την Ορθόδοξον Δογματικήν, εκδ. Έννοια, 2006, Αθήνα. - Χ. Γιανναράς, Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα, εκδ. Δόμος, Αθήνα 2006. - Δ. Στανιλοάε, Ο Θεός, ο κόσμος και ο άνθρωπος. Εισαγωγή στην ορθόδοξη δογματική θεολογία (μετάφρ. Κ. Coman, Γ. Παπαευθυμίου), εκδ. Αρμός, Αθήνα 1990. - Β. Ι. Φειδάς, Εκκλησιαστική Ιστορία, τ. Α΄: Απ’ αρχής μέχρι την Εικονομαχία, Αθήναι 2002. - Β. Ι. Φειδάς, Εκκλησιαστική Ιστορία, τ. Β΄: Από την Εικονομαχία μέχρι τη Μεταρρύθμιση, Αθήναι 2002. - Γ. Φλωρόφσκυ, Αγία Γραφή, Εκκλησία, Παράδοσις, (μετάφρ. Δ. Τσάμη), εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 1976. - N. Matsoukas, “Scholastic influences on Greek - Orthodox manuals of Dogmatic and Symbolic Theology during the 20th century (General Principles of Orthodox Theology)”, The Greek Orthodox Theological Review 45, 1-4 (2000), σ. 553-572.
Τελευταία Επικαιροποίηση
14-04-2021