Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος οι φοιτητές θα: α) γνωρίζουν πώς να περιγράψουν και να ορίσουν βασικά θέματα χρήσης ζώων και φυτών για την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, β) κατανοούν τις αρχές της βιοτεχνολογίας στη διάγνωση ασθενειών των φυτών των ζώων και του ανθρώπου, γ) έχουν την ικανότητα να αναλύουν και να αξιολογούν βιοτεχνολογικές τεχνικές για την παραγωγή φυτών με βελτιωμένη απόδοση, δ) έχουν ευαισθητοποιηθεί στις έννοιες της βιοηθικής και τη σύνδεση της με τη βιοτεχνολογία, ε) έχουν εξοικειωθεί με την αναζήτηση βιβλιογραφικών πληροφοριών και δεδομένων, και (στ) έχουν αποκτήσει την ικανότητα σύνθεσης και παρουσίασης προφορικών ή/και γραπτών εργασιών σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις της βιοτεχνολογίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
ΘΕΩΡΙΑ: Βιοτεχνολογία και δημιουργία παραγωγικών ζώων με βελτιωμένη απόδοση. Κλωνοποίηση ζώων για παραγωγή ανθρώπινων ουσιών και μοσχευμάτων. Αναπαραγωγική κλωνοποίηση στον άνθρωπο. Δημιουργία υπεραθλητών. Εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στη διάγνωση ασθενειών των φυτών των ζώων και του ανθρώπου. Ασηπτικές καλλιέργειες και μικροπολλαπλασιασμός των φυτών. Η τεχνολογία των απλοειδών. Βιοτεχνολογίκή παραγωγή φυτών με βελτιωμένη απόδοση. Δημιουργία ανθεκτικών φυτών σε προσβολή από ιώσεις ή κρύο. Σωματικός υβριδισμός στα φυτά και εφαρμογές. Διαγονιδιακά φυτά ως βιοαντιδραστήρες παραγωγής φαρμάκων. Διαγονιδιακά φυτά και ζώα και βιοτεχνολογικά προϊόντα ως τρόφιμα. Βιοαντιδραστήρες. Είδη βιοαντιδραστήρων. Οι μελλοντικές εξελίξεις της βιοτεχνολογίας. Βιοηθική διάσταση της βιοτεχνολογίας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: 1. Απομόνωση μεριστωμάτων για ασηπτικές καλλιέργειες αρχεφύτρων βλαστού γαριφαλιάς και πατάτας. 2. Πολυεμβρυονία και απομιξία. 3. Γενετική τροποποίηση στο φυτικό είδος Arabidopsis thaliana. 4. Εντοπισμός και ανάκτηση ανατύπων επιστημονικών εργασιών, και σύνθεση των πληροφοριών.