Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες αναμένεται:
• να γνωρίζουν τις θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις στο πεδίο της πλειονοτικής και μειονοτικής επιρροής
• να γνωρίζουν τις θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις προσεγγίσεις στο πεδίο των σχέσεων μειονοτήτων και πλειονοτήτων στο σύγχρονο κόσμο,
• να κατανοούν και να προσεγγίζουν με κριτική σκέψη την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μειονοτήτων - πλειονοτήτων
• να μπορούν να συνδέουν τις κοινωνικοψυχολογικές θεωρίες με τα τεκταινόμενα της πραγματικής κοινωνικής ζωής
Περιεχόμενο Μαθήματος
ΗΗ δημιουργία μειονοτήτων, η πορεία διαμόρφωσης και η δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στις μειονότητες και τις εκάστοτε πλειονότητες σε ένα δεδομένο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο (πχ., το Ευρωπαϊκό), αποτελούν τη κεντρική θεματική του εν λόγω σεμιναριακου μαθήματος.
Επιμέρους θεματικές ενότητες του μαθήματος αποτελούν τα κάτωθι:
Ι. Κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο και διαμόρφωση μειονοτήτων. Η διαμόρφωση των μειονοτήτων στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης και της Αμερικής. νέων ρευμάτων αυτονομίας εθνικών ομάδων μετά το πόλεμο. Το πρόσφατο σκηνικό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και οι νέες μορφές μετανάστευσης.
ΙΙ. Οι σχέσεις "μειονότητας-πλειονότητας" υπό το φως των διoμαδικών σχέσεων.
Κριτήρια ορισμού των μειονοτήτων: οι ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Οι κλασσικές απόψεις των Simpson and Yinger (1985) και Tajfel (1982) και οι σύγχρονες κοινωνικές θεωρήσεις. Το ευμετάβολο των ορισμών και οι σύγχρονες αντιθέσεις. Ανάγκη επανεξέτασης.
ΙΙΙ. Η κοινωνικο-ψυχολογική προσέγγιση στη μελέτη των μειονοτήτων: Δυνατότητες και ελλείψεις: Aπό τον πειραματισμό και τη μελέτη της επιρροής στον κόσμο της Ιδεολογίας. Μακρο-προσεγγίσεις και μικρο-προσεγγίσεις.
ΙV. Οι μειονότητες στο σύγχρονο κόσμο: Ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάσεις. (π.χ. υπό το φως της τρέχουσας οικονομικής κρίσης).
Περιγραφή
Η συλλογική εργασία που προκύπτει από την έρευνα πεδίου, τα πρακτικά μαθήματος (ομαδική σύνθεση των συζητήσεων που γίνονται εντός αιθούσης), και το ατομικό ερευνητικό σχέδιο (κατάθεση μιας ατομικής ερευνητικής πρότασης για θέματα μειονοτήτων ) , αποτελούν τις προϋποθέσεις και συγχρόνως τα κριτήρια , για την αξιολόγηση της πορείας των φοιτητών. Τέλος, γραπτές εξετάσεις διενεργούνται στο τέλος του εξαμήνου( εφόσον κριθεί αναγκαίο).