Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο της συσκευασίας τροφίμων και θα μπορούν να επιλέγουν τα κατάλληλα υλικά (πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, χαρτί κλπ.) και μεθόδους συσκευασίας (ασηπτική, τροποποιημένης ατμόσφαιρας, ενεργή, έξυπνη κλπ.) για την επίτευξη της επιθυμητής διάρκειας ζωής των τροφίμων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Αντικείμενο της συσκευασίας τροφίμων. Συμβολή της συσκευασίας στη συντήρηση των τροφίμων. Χαρακτηριστικά της συσκευασίας τροφίμων.
2. Αλληλεπίδραση συσκευασίας και προϊόντος.
3. Βασικές αρχές επιλογής της κατάλληλης συσκευασίας.
4. Πλαστική συσκευασία. Εισαγωγή. Παραγωγή πλαστικών.
5. Χημική δομή και ιδιότητες πλαστικών.
6. Πλαστικά μέσα συσκευασίας. Μετανάστευση ουσιών από πλαστικούς περιέκτες. Βιοδιασπώμενα πλαστικά. Εδώδιμες μεμβράνες και επικαλύψεις.
7. Μεταλλική συσκευασία. Παραγωγή και ιδιότητες μετάλλων. Κονσέρβες.
8. Αλληλεπίδραση μεταλλικού περιέκτη και συσκευασμένου προϊόντος.
9. Γυάλινη συσκευασία
10. Χάρτινη συσκευασία. Ασηπτική συσκευασία
11. Συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.
12. Ενεργός συσκευασία
13. Έξυπνη συσκευασία