Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές-τριες θα είναι σε θέση να:
1. εντοπίζουν και αναδεικνύουν κριτικά ζητήματα μέσα από σύντομα κείμενα θεωρίας της τέχνης και παραδειγματικά εικαστικά έργα.
2. κατανοούν την επίδραση των διαφόρων μορφών έκφρασης και πολιτισμού στην κατάσταση και αξία εικαστικών έργων.
3. ανιχνεύουν σχέσεις μεταξύ τέχνης, λόγου και εξουσίας
4. επιδεικνύουν ικανότητα δημιουργίας θεωρητικών γενικεύσεων μέσα από τα οπτικά δεδομένα της εποχής και του πολιτιστικού πλαισίου που την ορίζει (zeitgeist)
5.εφαρμόζουν βασικές αρχές θεωρητικής ανάπτυξης και κριτικής εποπτείας της εξατομικευμένης εικαστικής τους έρευνας
6. αναστοχάζονται κριτικά τη σχέση μεταξύ εικαστικής γλώσσας και κοινωνικού πλαισίου
7.συγκρίνουν κριτικά την καταλληλόλητα διαφορετικών μεθόδων προσέγγισης σε διάφορα πλαίσια έρευνας και μάθησης (πχ. ατομικό, ομαδικό, επίσημο, ανεπίσημο).
Περιεχόμενο Μαθήματος
Έμφαση στην έρευνα.
Το μάθημα διεξάγεται με την συνδυασμένη μορφή σεμιναρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, συνεντεύξεων και ασκήσεων γραφής κειμένων. Εστιάζει στην κατανόηση από την πλευρά των φοιτητών –τριών της διαλεκτικής σχέσης διαμεσολαβημένων «γεγονότων τέχνης» και κριτικής γραφής. Αποτελεί ταυτόχρονα την εισαγωγή στη δυναμική φύσεως εργασία διετούς προγράμματος που εκτείνεται στο δεύτερο και το τρίτο έτος σπουδών. Αυτή υλοποιείται με την συνεργασία θεωρητικών του τμήματος και είναι προπαρασκευαστική της πρότασης των φοιτητών-τριών η οποία ολοκληρώνεται στο τελικό στάδιο των σπουδών τους. Κατά την διαδικασία της σε βάθος έρευνας που διεξάγεται στη διάρκεια του μαθήματος επιδιώκεται ο λειτουργικός συνδυασμός της παράδοσης της μοντερνίστικης καλλιτεχνικής κληρονομιάς με τις σύγχρονες και πολύμορφες αντιλήψεις στον τομέα των εικαστικών τεχνών αλλά και την ατομική πρακτική των φοιτητών-τριών του Εργαστηρίου. Ενθαρρύνονται προς τούτο οι φοιτητές –τριες μέσα από στοχευμένες ασκήσεις να μαθαίνουν να εντοπίζουν και αναδεικνύουν κριτικά στοιχεία και δομικές σχέσεις στη δική τους παραγωγή, σε κείμενα θεωρίας της τέχνης, κείμενα καλλιτεχνών και σε έργα τέχνης και πολιτισμού. Τα πορίσματα της έρευνας αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα. Η συλλογή των δεδομένων γίνεται με τη χρήση ημι-δομημένων συνεντεύξεων και η επεξεργασία τους με ποιοτική ανάλυση περιεχομένου.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
32998266] "ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ"Σύγγραμμα, Κυριάκος Κατζουράκης, 2013, Καλειδοσκόπιο, ISBN: 978-960-471-055-3
[10328] "Μεσιτείες του Ορατού"Σύγγραμμα, Πέτρος Μαρτινίδης, 1997, Νεφέλη, ISBN: 960-211-340-5