Νομισματική

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΝομισματική / Numismatics
ΚωδικόςΑΚΛ 706
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015930

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ στην Αρχαιολογία, Τέχνη και Πολιτισμό 2024-2025

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Κλασική ΑρχαιολογίαΥποχρεωτικόΧειμερινό/Εαρινό-15

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΝομισματική
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600206063
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα (1) αποκτήσουν γενικές γνώσεις για την ιστορική διαδρομή του νομίσματος στους αρχαίους χρόνους, (2) γνωρίσουν τις πρώτες ύλες και τις τεχνικές παραγωγής νομισμάτων, (3) κατανοήσουν το ρόλο του νομίσματος στις οικονομίες και τις κοινωνίες του αρχαίου κόσμου, (4) εξοικειωθούν με τη μεθοδολογία της Νομισματικής μέσω ασκήσεων ταύτισης, περιγραφής και καταγραφής αρχαίων νομισμάτων, (5) μπορούν να χρησιμοποιούν τα νομίσματα ως πηγή πληροφοριών για τη μελέτη και ερμηνεία της οικονομίας, της κοινωνίας, της ιδεολογίας, της θρησκείας και της τέχνης της εποχής τους, (6) εξασκηθούν στην προφορική και γραπτή παρουσίαση των ιδεών και επιχειρημάτων τους.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Νομισματική, η μελέτη των νομισμάτων και των νομισματόμορφων αντικειμένων, αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο για αρχαιολόγους και ιστορικούς στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν και να ερμηνεύσουν το παρελθόν. Τα νομίσματα ως επίσημα προϊόντα κρατικών αρχών που παράγονταν σε μεγάλους αριθμούς, λειτούργησαν ως η κυριότερη μορφή χρήματος σε πολλές κοινωνίες για περισσότερο από δύο χιλιετίες. Οι παραστάσεις και οι επιγραφές που φέρουν στις επιφάνειές τους είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές για την ιστορία, την ιδεολογία, τη θρησκεία και την τέχνη των κοινωνιών που τα εξέδωσαν και τα χρησιμοποίησαν. Τα μέταλλα κατασκευής τους –χρυσός, άργυρος χαλκός ή κράματά τους– το βάρος και το μέγεθός τους, αλλά και ο τόπος ανεύρεσής τους, παρέχουν ένα πλούτο πληροφοριών για τη μελέτη και την ερμηνεία οικονομιών για τις οποίες οι γραπτές μαρτυρίες είναι φειδωλές. Επιπλέον, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη χρονολόγηση αρχαιολογικών θέσεων και στρωμάτων, καθώς η περίσωσή τους σε μεγάλους αριθμούς –λόγω της μαζικής παραγωγής τους και της ανθεκτικότητας του υλικού κατασκευής τους- σε συνδυασμό με τις παραστάσεις και τις επιγραφές τους τα καθιστούν από τα καλύτερα χρονολογήσιμα αρχαιολογικά αντικείμενα. Το μάθημα εξετάζει διάφορες όψεις του αρχαίου κόσμου χρησιμοποιώντας τη μαρτυρία των νομισμάτων. Οι εργασίες που θα εκπονηθούν θα αφορούν σε θέματα νομισματικής παραγωγής, εικονογραφίας και κυκλοφορίας στον αρχαίο κόσμο. Επιπλέον, αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών και των φοιτητριών με τη μεθοδολογία της Νομισματικής μέσω ασκήσεων ταύτισης, περιγραφής και καταγραφής αρχαίων νομισμάτων.
Λέξεις Κλειδιά
νομισματική, νόμισμα, νομισματοκοπία, νομισματοκοπείο, θησαυρός, κυκλοφορία, αρχαία οικονομία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Επιλεγμένη βιβλιογραφία
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Παρουσιάσεις PowerPoint κατά τη διδασκαλία. Επικοινωνία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις45
Σεμινάρια120
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων75
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων30
Συγγραφή εργασίας / εργασιών180
Σύνολο450
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών και των φοιτητριών θα βασίζεται σε γραπτή εργασία και την παρουσίασή της (80%), στην πρακτική άσκηση σε νομίσματα και εκμαγεία νομισμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Εκμαγείων της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στη δυνατότητά τους να επιχειρηματολογούν και να απαντούν σύνθετες ερωτήσεις που αφορούν στη βιβλιογραφία (20%).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Burnett, A.M. Coinage in the Roman World, London 1987. Burnett, A.M. Coins, London 1991. Carradice, I. Greek Coins, London 1995. Carradice, I. – Price, M.J. Coinage in the Greek World, London 1988. Casey, J. Understanding Ancient Coins. An Introduction for Archaeologists and Historians, London 1986. Crawford, M.H. Coinage and Money under the Roman Republic. Italy and the Mediterranean Economy, London 1985. Grierson, P. Numismatics, Oxford 1975. Harl, K.W. Civic Coins and Civic Politics in the Roman East, Berkeley 1987. Howgego, C. Η αρχαία ιστορία μέσα από τα νομίσματα, μετάφραση: Μ. Ζαχαριάδου, Αθήνα 2009 [τίτλος πρωτοτύπου: Ancient History from Coins, London / New York 1995]. Howgego, C. – Heuchert, V. – Burnett, A. (επιμ.). Coinage and Identity in the Roman Provinces, Oxford 2005. Jenkins, G.K. Ancient Greek Coins, London 1990. Kraay, C.M. Archaic and Classical Greek Coins. Berkeley / London 1976. Meadows, A. – Shipton, K. (επιμ.). Money and its Uses in the Ancient Greek World, Oxford, 2001. Melville-Jones, J.R. Testimonia Numaria: Greek and Latin Texts Concerning Ancient Greek Coinage, τόμ. I: Texts and Translations, London 1993. Mørkholm, O. Early Hellenistic Coinage, Cambridge 1991. Nicolet-Pierre, H. Numismatique grecque, Paris 2002. Rebuffat, F. La monnaie dans l’antiquité, Paris 1996. Seltman, C.T. Greek Coins, London 1955. Σταμπολίδης, Ν. Χρ. – Τσαγκάρη, Δ. – Τασούλας, Γ. (επιμ.). Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα, Αθήνα 2017. Τσαγκάρη, Δ. (επιμ.). Μύθος και Νόμισμα. Παραστάσεις, συμβολισμοί και ερμηνείες από την ελληνική μυθολογία, Αθήνα 2011. Williams, J. (επιμ.). Χρήμα. Ιστορία. Μετάφραση: Μ. Κιτρόεφ – Α. Τζαμαλής, Αθήνα 1997 [τίτλος πρωτοτύπου: Money. A History, London 1997].
Τελευταία Επικαιροποίηση
06-01-2023