Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα
- Αποκτήσουν σφαιρική γνώση των πολιτικών και προγραμμάτων χωρικής ανάπτυξης καθώς και των πρωτοβουλιών χωρικού σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
- Θα κατανοούν τη σχέση των πολιτικών της ΕΕ με τις μορφές χωρικής οργάνωσης, την εξέλιξη των χωρικών ανισοτήτων και την πορεία της ίδιας της Ένωσης
- Θα αντιλαμβάνονται τις επιρροές του πλαισίου της ΕΕ στο σύστημα του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες να εμπλουτιστεί αυτό σύμφωνα με την εμπειρία άλλων χωρών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Πραγματοποιούνται διαλέξεις και συζήτηση στην τάξη για τα παρακάτω ζητήματα. Παράλληλα οι φοιτητές / φοιτήτριες μπορούν να επεξεργαστούν σχετικό θέμα μικρής έκτασης.
• Η πορεία διαμόρφωσης της πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, με έμφαση στην ανάδειξη της χωρικής διάστασης του προγραμματισμού / σχεδιασμού.
• Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής συνοχής κατά τις προγραμματικές περιόδους 2000-2006 και 2007-2013. Παραδείγματα από την εφαρμογή στην Ελλάδα προγραμμάτων με χωρική διάσταση (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις).
• Χωρικές διαστάσεις των Ευρωπαϊκών πολιτικών (Διευρωπαϊκά Δίκτυα, πολιτική για το Περιβάλλον κ.ά.).
• Η συζήτηση για τη χωροταξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις μελέτες για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού χώρου (Ευρώπη 2000, Ευρώπη 2000+, ESPON).
• Το Σχέδιο Ανάπτυξης του Κοινοτικού Χώρου (ΣΑΚΧ): μορφές χωρικής οργάνωσης στην ΕΕ, αρχές και κατευθύνσεις για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη.
• Προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και της πολιτικής περιβάλλοντος. Παραδείγματα ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων στην ΕΕ.
• Εδαφική Συνεργασία και Εδαφική Συνοχή: η συμβολή τους στην πολιτική συνοχής και οι προοπτικές μετά το 2013.