Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: •Κατανοούν τις βασικές εκείνες έννοιες που σχετίζονται με τη μικροβιολογία και ανοσολογία •Αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν μερικά από τα σπουδαιότερα βακτήρια, ιούς και μύκητες που ευθύνονται για λοιμώξεις στον άνθρωπο με έμφαση στους μικροοργανισμούς που αφορούν τις περιοχές ενδιαφέροντος της οδοντιατρικής •Ασκούνται πρακτικά σε τεχνικές και μεθοδολογίες εργαστηριακής διάγνωσης • Συνδέουν τη θεωρία με την πράξη μέσω βιωματικής συμμετοχής σε εργαστηριακές τεχνικές •Αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της ατομικής προφύλαξης και της διασφάλισης της υγείας του οδοντιατρικού ασθενούς από σοβαρές λοιμώδεις ασθένειες κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής πράξης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γενικά χαρακτηριστικά των μικροβίων (βακτήρια, ιοί, μύκητες). Φυσικές και χημικές ιδιότητες τους. Φυσικοί και χημικοί παράγοντες που δρουν βλαπτικά επί των μικροβίων, αντιβιοτικά, αντιϊκά, αντιμυκητιακά φάρμακα. Βασικές αρχές ανοσολογίας, σχέση μικροβίων-ξενιστή. Τρόποι απαλλαγής και προστασίας από τους μικροοργανισμούς. Στοιχεία εργαστηριακής διάγνωσης. Παθογένεια, κλινική εικόνα, διάγνωση και αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθογόνων μικροβίων.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
P.R. Μurrey, K.S. Rosenthal και M.A. Pfaller, Iατρική Μικροβιολογία, Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α. Ε., Αθήνα, 2008.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Ι.Κ. Παπαπαναγιώτου, Β. Κυριαζοπούλου-Δαλαΐνα, Εισαγωγή στην Ιατρική Μικροβιολογία, Ιολογία και Ανοσολογία, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2005.
2. Ι.Κ. Παπαπαναγιώτου, Β. Κυριαζοπούλου-Δαλαΐνα, Ιατρική Μικροβιολογία & Ιολογία, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2004.
3. Η ύλη των αμφιθεάτρων και εργαστηρίων, όπως αυτή παρουσιάζεται στα σχετικά μαθήματα.
4. Σχετικά βιβλία και επιστημονικά περιοδικά που υπάρχουν στο Εργαστήριο, βιβλιογραφικές πηγές από τις Πανεπιστημιακές και Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες ή το Διαδίκτυο.