Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι ικανοί: α) να κατηγοριοποιούν και να κατανοούν την έννοια και την αξία της βιοποικιλότητας, β) να συνοψίζουν την εξέλιξη της βιοποικιλότητας στο χρόνο, να ερμηνεύουν τα πρότυπα και τις διαβαθμίσεις της βιοποικιλότητας και να αναλύουν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων παρεμβάσεων, γ) να συνθέτουν και να ενσωματώνουν πληροφορίες άλλων συγγενών με το αντικείμενο της βιοποικιλότητας μαθημάτων, ε) να υποστηρίζουν με ορθολογικό, επιστημονικό τρόπο επίμαχα θέματα σχετιζόμενα με τη βιοποικιλότητα, στ) να διακρίνουν τις διαφορές προφορικής από τη γραπτή παρουσίαση και να εφαρμόζουν αντίστοιχα, διαδικασίες για την παρουσίαση εργασιών, ζ) να συνεργάζονται σε μικρές ομάδες και να υποστηρίζουν ερευνητικές εργασίες στο ευρύ κοινό.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ορισμοί, συνιστώσες και εκτίμηση της βιοποικιλότητας. Προέλευση της βιοποικιλότητας. Η βιοποικιλότητα στον χρόνο. Ταξινομική ποικιλότητα και δείκτες αφθονίας. Η βιοποικιλότητα στον χώρο: χαρτογράφηση, παράγοντες διαβάθμισης, κέντρα βιοποικιλότητας, συγκλίσεις. Χρήση των μοριακών δεδομένων για την εκτίμηση της βιοποικιλότητας και βασικές έννοιες. Η σημασία και η αξία της βιοποικιλότητας. Ανθρώπινες παρεμβάσεις, απειλές και διατήρηση ειδών. Ικανότητα προσαρμογής των οργανισμών σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Λέξεις Κλειδιά
Βιοποικιλότητα, Ταξινομική ποικιλότητα, Ποικιλότητα Οικοσυστημάτων, Γενετική Ποικιλότητα
Περιγραφή
1. Γραπτή εξέταση στην ύλη του μαθήματος (75% του τελικού βαθμού). Εξέταση με δοκιμασία πολλαπλών επιλογών και απάντηση σε ερωτήσεις γνώσης ή κρίσης, καθώς και αυτοαξιολόγηση με τεστ πολλαπλής επιλογής.
2. Πρακτική εργαστηριακών δεξιοτήτων, εκπόνηση και παρουσίαση εργασιών, εξοικείωση στην αναζήτηση βιβλιογραφίας, μελέτη βιβλίων και άρθρων, ανάρτηση εργασιών και υλικού πολυμέσων σε θέματα αιχμής της βιοποικιλότητας στο Διαδίκτυο, συνεργασία σε ομάδες.(25% του τελικού βαθμού).