Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα α) γνωρίζουν και κατανοούν τις φυσικές, χημικές, βιολογικές και γεωλογικές διεργασίες στους ωκεανούς και στις θάλασσες καθώς και των αλληλεπιδράσεών τους εστιάζοντας στα πιο πρόσφατα και σημαντικά επιτεύγματα της Βιολογικής Ωκεανογραφίας, β) γνωρίζουν να εφαρμόζουν τις βασικές γνώσεις με συστημική προσέγγιση για να μπορούν να ερμηνεύουν και να εκτιμούν μεταβολές σε διαφορετικές κλίμακες, γ) έχουν αποκτήσει ικανότητα μικροσκοπικής ανάλυσης, διάκρισης σωματιδίων του θαλασσινού νερού, αναγνώρισης φυτοπλαγκτικών, ζωοπλαγκτικών οργανισμών και μακροφυκών και θαλασσίων φανερογάμων, δ) έχουν αποκτήσει ικανότητα στη μέτρηση και εκτίμηση της πρωτογενούς παραγωγικότητας, ε) έχουν αποκτήσει ευχέρεια στη χρήση ξένης βιβλιογραφίας και στην παρουσίαση θεμάτων σχετικών με το μάθημα αυτενεργώντας μεμονωμένα ή με συνεργασία σε επίπεδο ομάδας και στ) έχουν ευαισθητοποιηθεί σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ανάπτυξη της Επιστήμης της Ωκεανογραφίας, τα σημαντικότερα επιτεύγματα. Θέματα Φυσικής Ωκεανογραφίας. Γεωλογικές διεργασίες και γεωλογικά χαρακτηριστικά των ωκεανών και θαλασσών. Φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά του θαλασσινού νερού, φυσικές και χημικές διεργασίες στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Βιολογικές διεργασίες (παραγωγικότητα, τροφικά πλέγματα και μικροβιακός βρόχος, φαινόμενα άνθισης φυτοπλαγκτού και θαλάσσιου χιονιού). Βιογεωχημικές διεργασίες και μεταφορά, τύχη ρύπων. Ωκεανοί και κλίμα.
Εργαστηριακές ασκήσεις:
1. Διάκριση σωματιδιακού υλικού στο θαλασσινό νερό.
2. Mέτρηση πρωτογενούς παραγωγικότητας θαλάσσιων φανερογάμων και μακροφυκών.
Υπαίθριες ασκήσεις:
Δειγματοληψία βενθικών μακρόφυτων καιφυτοπλαγκτού.
Περιγραφή
Γραπτή Εξέταση, Προφορική Παρουσίαση, Τεστ, Γραπτές Εργασίες, Αναφορά για εργαστηριακή άσκηση.
1. Κάθε εργαστηριακή άσκηση εξετάζεται προφορικά και γραπτά, με εκπόνηση εργασιών σε μικρές ομάδες. Η εξέταση κάθε εργαστηριακού αντικειμένου πρέπει να είναι επιτυχής. Ο μέσος όρος από το βαθμό των εργαστηριακών ασκήσεων λαμβάνεται 15% υπόψη στη συνολική βαθμολογία.
2. Στο τέλος κάθε διάλεξης ή μεταξύ των μαθημάτων οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν γραπτώς ή προφορικά (εκείνη τη στιγμή ή με αποστολή κειμένου εντός συγκεκριμένης προθεσμίας) σε ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο του μαθήματος από τις οποίες αξιολογούνται και μπορούν να πριμοδοτηθούν στην τελική βαθμολογία έως και 2 βαθμούς (20%).
3. H εξέταση του μαθήματος γίνεται α) είτε (ελεύθερη επιλογή για απαλλαγή από το 60% της ύλης του μαθήματος) με ανάπτυξη και υποστήριξη ενός θέματος που στηρίζεται στην ανάλυση και σύνθεση πληροφοριών άρθρων επισκόπησης και β) είτε με σύντομες απαντήσεις σε ερωτήσεις ή ανάπτυξη δοκιμίων σε ερωτήσεις για το σύνολο της ύλης ή συνδυασμό τους. Για τον τελικό βαθμό συνυπολογίζεται κατά 15% η απόδοσή τους στα εργαστήρια, και έως 2 βαθμούς σε ερωτήσεις από την παρακολούθηση των διαλέξεων (20%).