Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος του εξαμήνου, ο/η φοιτητής/τρια θα μπορεί:
1. να αναγνωρίσει και να αναλύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κύριων κινηματογραφικών ρευμάτων ή/και κινημάτων και ειδών,
2. να διακρίνει και να επεξηγεί τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνουν το φιλμικό αποτέλεσμα και
3. να πραγματοποιεί βιβλιογραφική έρευνα και να συντάσσει ακαδημαϊκό δοκίμιο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
To μάθημα εξετάζει συνοπτικά την ιστορία του κινηματογράφου από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τo 2000. Συγκεκριμένα, εξετάζονται: οι συνθήκες διαμόρφωσης του κινηματογραφικού μέσου, η περίοδος του βωβού (διαμόρφωση κλασικού αφηγηματικού σχήματος, Γερμανικός Εξπρεσιονισμός, Γαλλικός Ιμπρεσιονισμός & Σοβιετικό Μοντάζ), η Χρυσή Εποχή του Hollywood (1930-1948) και τα κινηματογραφικά είδη, τα Νέα Ρεύματα και οι Νέοι Κινηματογράφοι (1958-1980), το Νέο Hollywood και οι κύριοι εκπρόσωποί του, και οι αλλαγές στην παραγωγή, διανομή και τεχνολογία του κινηματογραφικού μέσου. Έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις των ιστορικών, κοινωνικοικονομικών και πολιτικών συνθηκών στην παραγωγή και διανομή ταινιών. Τέλος, συζητώνται τα μεθοδολογικά εργαλεία της Νέας Κινηματογραφικής Ιστορίας (New Film History) και διδάσκονται οι κανόνες της ακαδημαϊκής έρευνας και συγγραφής ακαδημαϊκών δοκιμίων.
Λέξεις Κλειδιά
ιστορία, εξέλιξη, πρώτα βήματα, κινήματα, βωβός, ποιητικός ρεαλισμός, είδος
Περιγραφή
Η/Ο φοιτήτρια/ής αξιολογείται μέσω ατομικής απαλλακτικής γραπτής εργασίας (ακαδημαϊκό δοκίμιο 1,500-2,000 λέξεων με τουλάχιστον τρεις (3) ακαδημαϊκές πηγές, 85%) και παρουσίας και συμμετοχής στο μάθημα (15%).
Οι φοιτήτριες/τές έχουν τη δυνατότητα εξασφαλίσουν έξτρα βαθμολογία με συμμετοχή σε εβδομαδιαία, ατομικά ή ομαδικά μικρά project, τα οποία θα ορίζονται σε κάθε μάθημα ή/και θα δημοσιοποιούνται στην ομάδα του μαθήματος στο Facebook (μέγιστος αριθμός project ανά φοιτήτρια/ή: 3, βαθμός ανά project: 0,5-1/10).
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Κακαβούλια Μαρία και Περικλής Πολίτης (επιμ.). Αφήγηση: Μια πολυεπιστημονική θεώρηση. Αθήνα: Δάρδανος, 2022.
Corrigan, Timothy & Patricia White. H εμπειρία του κινηματογράφου. Μια εισαγωγή. Mτφ. Δ. Αλεξανδρή, επιστ. επιμ. Δέσποινα Κακλαμανίδου. Αθήνα: Κλειδάριθμος, 2020.
Kristin Thompson & David Bordwell. Ιστορία του Κιν/φου. Μια Εισαγωγή. Μτφ. Ν. Λερός & Ρ. Καλαΐτη. Αθήνα: ΜΙΕΤ, 2011.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Pinel, Vincent. Σχολές, Κινήματα & Είδη στον Κινηματογράφο. Mμφ. Μ. Καρρά, (επιμ.) Χ. Δερμεντζόπουλος. Αθήνα : Μεταίχμιο, 2004.
Σκοπετέας, Γιάννης. Η Δημιουργία της Μυθοπλαστικής Αφήγησης και τα Είδη των Κινηματογραφικών Ταινιών, 2016. https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/5729/1/00_master_document.pdf
Στεφανή, Εύα. Δέκα Κείμενα για το Ντοκιμαντέρ. Αθήνα: Πατάκης, 2007.