Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος θα:
• Είναι σε θέση να διαχειριστούν την διαδικασία παραγωγής και παρουσίασης του εικαστικού έργου ως ενότητα.
• Κατακτήσουν ένα ξεκάθαρο εικαστικό λόγο και στόχο της δημιουργικής πράξης μέσω μελέτης και ανοιχτής έρευνας των πολλών και διαφορετικών τάσεων και αντιλήψεων, όπως, α) οι συνδυαστικές μέθοδοι χάραξης και εκτύπωσης των διάφορων τεχνικών μεταξύ τους, β) η κατασκευή χειροποίητου χαρτιού και ψηφιακή εικόνα, γ) χαρακτική στο χώρο ως εγκατάσταση ή κατασκευή, κ.ά.
• Ενθαρρυνθούν να τεκμηριώσουν δημόσια την έρευνα τους με την κάθε πρώτη ευκαιρία προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία, επαγγελματισμό και ευελιξία ανεξαρτήτως συνθηκών.
• Έχουν την ικανότητα να διαπραγματεύονται και να επιχειρηματολογούν σε ατομικό/ομαδικό επίπεδο.
• Θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη και επεξεργασία της πτυχιακής τους εργασίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το 7ο εξάμηνο εστιάζει στην παραγωγή ενός αισθητικού αποτελέσματος με αναγνωρίσιμα τα χαρακτηριστικά της προσωπικής έρευνας, και περιλαμβάνει γραπτές εργασίες, αυτοπαρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της κριτικής σκέψης, επαγγελματισμού και της επιστημονικής υποστήριξης του καλλιτεχνικού έργου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει α) επισκέψεις σε μεγάλες εικαστικές διοργανώσεις, μουσεία και γκαλερί, β) διαλέξεις προσκεκλημένων καλλιτεχνών και θεωρητικών της τέχνης, γ) συμμετοχή των φοιτητών του εργαστηρίου σε εικαστικές εκθέσεις, δ) επισκέψεις καλλιτεχνών και θεωρητικών, ε) συνεργασία με άλλα εργαστήρια του Τμήματος μας ή με άλλα τμήματα του
ΑΠΘ ή Σχολές Καλλών Τεχνών άλλων πανεπιστημίων.
Παράλληλα, στο 7ο εξάμηνο οι φοιτητές θα εισαχθούν σε μεθόδους και έννοιες της Πολυμερικής Φωτοχάραξης και των τεχνολογιών που τις διέπουν, με στόχο την διεύρυνση των αναλογικών μεθόδων χάραξης και την ανάπτυξη ενός λεξιλογίου που εφάπτεται/συμπίπτει με τη φωτογραφία και τη ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας.