Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το φροντιστήριο αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών και των φοιτητριών με τα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη έρευνα καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη μελέτη των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων της κλασικής αρχαιολογίας. Η εκάστοτε θεματική του φροντιστηρίου προσεγγίζει διαφορετικούς τομείς της κλασικής αρχαιότητας, όπως τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και οργάνωση των ιερών, τις ταφικές πρακτικές, την αρχιτεκτονική, την πλαστική, την κεραμική παραγωγή, τη μεγάλη ζωγραφική, τη μεταλλοτεχνία, τη μικροτεχνία, τη νομισματική, τις πολιτικές και κοινωνικές δομές, την οικονομική και κοινωνική οργάνωση, τις σχέσεις Ελλήνων και Ρωμαίων με άλλους λαούς, η σύζευξη του ελληνικού και ρωμαϊκού στοιχείου με τις κατά τόπους παραδόσεις, κλπ. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μελετούν ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, εξοικειώνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών πηγών, και εκπαιδεύονται στη συγγραφή και την προφορική παρουσίαση ακαδημαϊκών εργασιών. Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε επιμέρους τομείς που σχετίζονται με τη θεματική του μαθήματος με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καθώς και ασκήσεις στις συλλογές του Μουσείου Εκμαγείων του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Για τη φετινή χρονιά αντικείμενο του φροντιστηρίου είναι η μελέτη των αρχαιολογικών δεδομένων σημαντικών πόλεων της Μακεδονίας από την εποχή της κατάκτησή της από τους Ρωμαίους και την μετατροπή της σε ρωμαϊκή επαρχία και έπειτα.
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις για την αρχαιολογία της Ρωμαϊκής Μακεδονίας και να εξοικειωθούν με τη συγγραφή σχετικών εργασιών.
Λέξεις Κλειδιά
Κλασική Αρχαιολογία, πηγές, βιβλιογραφία, σύνθεση, κριτική, αντιγραφή, παρουσίαση, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, Μουσείο Εκμαγείων, συλλογές