Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν το ευρύ φάσμα των διεπιστημονικών εργαλείων που η Αρχαιολογία χρησιμοποιεί στη μελέτη, ανάλυση και ερμηνεία των υλικών καταλοίπων του παρελθόντος, την καταλληλόλητα και τις προϋποθέσεις χρήσης του καθενός από αυτά ανάλογα με το υπό εξέταση υλικό, καθώς, επίσης, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που αυτά έχουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η σύγχρονη Αρχαιολογία χαρακτηρίζεται από έντονη διεπιστημονικότητα ως προς τις αναλυτικές τεχνικές που εφαρμόζει στην προσέγγιση και ερμηνεία των αρχαιολογικών καταλοίπων. Ποικίλα μεθοδολογικά εργαλεία βασισμένα στις θετικές επιστήμες έχουν αναπτυχθεί και συνεχώς εξελίσσονται και εμπλουτίζονται ώστε να συμβάλουν στην αρχαιολογική έρευνα. Από το ευρύ φάσμα που καλύπτουν οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην Αρχαιολογία, το μάθημα επικεντρώνεται στις αναλυτικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην έρευνα των υλικών καταλοίπων που αποκαλύπτει η ανασκαφική διαδικασία. Ειδικότερα, το μάθημα παρέχει μία εποπτεία των διεπιστημονικών προσεγγίσεων των υλικών καταλοίπων και, μέσα από επιλεγμένες μελέτες περίπτωσης, εστιάζει σε αναλυτικές διεπιστημονικές μεθόδους, όπως η πετρογραφία, η ανάλυση των ιχνών χρήσης, οι χημικές αναλύσεις και η μελέτη βιοαρχαιολογικών καταλοίπων, παρέχοντας μία όσο το δυνατό πληρέστερη κατανόηση πτυχών της ζωής συγκεκριμένων κοινωνιών του παρελθόντος.
Λέξεις Κλειδιά
Διεπιστημονικότητα, διεπιστημονικές μέθοδοι, θετικές επιστήμες στην αρχαιολογία, μελέτη υλικών καταλοίπων, πετρογραφία, ανάλυση ιχνών χρήσης, χημικές αναλύσεις, βιοαρχαιολογία