Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση της διδακτικής διαδρομής οι φοιτητές:
- Θα έχουν αποκτήσει μια σφαιρική γνώση της λογοτεχνικής παραγωγής του ελληνικού μεσοπολέμου.
- Θα έχουν τη δυνατότητα μιας κριτική σύλληψης των ιδιόμορφων σχέσεων που συνδέουν τη λογοτεχνική παραγωγή με τη γενικότερη κοινωνική πραγματικότητα.
-Θα έχουν αποκτήσει ένα corpus γνώσεων και εργαλείων που θα τους βοηθάνε στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο σχολείο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ο Μεσοπόλεμος υπήρξε ίσως η πλέον καθοριστική για τον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό περίοδος της νεότερης ιστορίας του. Μια γενικευμένη κινητικότητα, ρήξεις και αλλαγές, κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτειακές αναστατώσεις, κρίσεις και νεοπλασίες συνθέτουν ένα ιστορικό τοπίο στο οποίο η διαλεκτική του παλιού και του νέου, του μέσα και του έξω, της μορφής και του περιεχομένου δοκιμάζεται ποικιλότροπα. Ιδιαίτερα για την ελληνική λογοτεχνία η ίδια περίοδος είναι μια από τις πιο ανθηρές και γόνιμες και η λογοτεχνική παραγωγή της θα σφραγίσει με έναν καθοριστικό τρόπο όλη τη μετέπειτα εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα σημαντικές αλλαγές επισυμβαίνουν τόσο σε επίπεδο μορφών και θεματολογίας όσο και στην ίδια τη κοινωνική θέση και λειτουργία της λογοτεχνίας. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα αποτελούν το αντικείμενο του μαθήματος. Η στοχοθεσία του δεν στρέφεται βέβαια στην κατεύθυνση μιας μηχανιστικής ανεύρεσης της αντανάκλασης ή των «ομολογιών» ανάμεσα στην κοινωνία και στη λογοτεχνία, αλλά στην προσπάθεια επαλήθευσης μιας -στο επίπεδο τουλάχιστον των διακηρύξεων- κοινά παραδεδεγμένης άποψης. Ότι δηλαδή η λογοτεχνία παρά το σχετικό βαθμό αυτονομίας της (ή μάλλον σωστότερα εξ αιτίας αυτού) αποτελεί μια κατεξοχήν κοινωνική πολιτισμική πρακτική. Ταυτόχρονα, με δεδομένο πως μεγάλο μέρος της λογοτεχνικής κληρονομιάς αυτής της περιόδου συνεχίζει, με διάφορες μορφές και για ποικίλους λόγους, να παραμένει ζωντανό μέχρι τις μέρες μας, θα αναζητήσουμε αυτές τις οφειλές του σήμερα στο χτες, θα πληρώσουμε δηλαδή με τον οβολό της ανάγνωσης και της μνήμης την οφειλή μας στα πορθμεία του λογοτεχνικού παρελθόντος μας.
Λέξεις Κλειδιά
ελληνική λογοτεχνία, «γενιά του ’20», «πνεύμα της παρακμής», συμβολισμός, νέο/μετα/ρομαντισμός, «γενιά του ’30», υπερρεαλισμός, μοντερνισμός