Αντιμετώπιση γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑντιμετώπιση γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού / Treatment guidelines of gynaecological and breast cancer
ΚωδικόςΠΜΣΓΟΟΜ002
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΙατρικής
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΣταμάτιος Πετούσης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600022245

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣΤΟΥ (2022 έως σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 19
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό116

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑντιμετώπιση γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού
Ακαδημαϊκό Έτος2025 – 2026
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600289919
Τύπος Μαθήματος
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: 1. Έχουν κατανοήσει τις βασικές αρχές αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών καρκίνου των δομών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού. 2. Έχουν αντιληφθεί τη διασύνδεση των αρχών αντιμετώπισης και κατευθυντήριων οδηγιών με τις κλινικές οντότητες που αντιμετωπίζονται στην καθημέρα πράξη. 3. Είναι σε θέση να περιγράψουν τα κυριότερα σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα αναφορικά με τις σύγχρονες κατευθυντήριες αρχές και οδηγίες αναφορικά με τις κακοήθειες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού. 4. Είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις κλινικής διαχείρισης με βάση τις αντίστοιχες αρχές αντιμετώπισης. 5. Έχουν εξασκηθεί στην παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών μέσα από την επιστημονική διάδραση, την αυτόνομη και ομαδική εργασία. 6. Έχουν αποκτήσει δεξιότητες προσαρμογής σε νέες κλινικές καταστάσεις που απαιτούν κριτική σκέψη σχετικά με την αντιμετώπιση επιπλεγμένων καταστάσεων γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου μαστού.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Κατευθυντήριες οδηγίες στη διαγνωστική προσέγγιση ύποπτων όγκων μαστού (2 διδακτικές ενότητες) 2. Κατευθυντήριες οδηγίες στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (3 διδακτικές ενότητες) 3. Κατευθυντήριες οδηγίες στην αντιμετώπιση υπερπλασίας ενδομητρίου (1 διδακτική ενότητα) 4. Κατευθυντήριες οδηγίες στην αντιμετώπιση καρκίνου του ενδομητρίου (3 διδακτικές ενότητες) 5. Κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης προκαρκινικών αλλοιώσεων τραχήλου (2 διδακτικές ενότητες) 6. Κατευθυντήριες οδηγίες στην αντιμετώπιση καρκίνου τραχήλου μήτρας (3 διδακτικές ενότητες) 7. Κατευθυντήριες οδηγίες στην αντιμετώπιση καρκίνου ωοθηκών (3 διδακτικές ενότητες) 8. Κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση οριακού καρκίνου και μη επιθηλιακού καρκίνου ωοθηκών σε νέες ασθενείς (3 διδακτικές ενότητες) 9. Διατήρηση γονιμότητας στο γυναικολογικό καρκίνο (2 διδακτικές ενότητες) 10. Κατευθυντήριες οδηγίες καρκίνου αιδοίου και προκαρκινικών αλλοιώσεων αιδοίου (2 διδακτικές ενότητες) 11. Κατευθυντήριες οδηγίες καρκίνου κόλπου και προκαρκινικών αλλοιώσεων κόλπου (2 διδακτικές ενότητες)
Λέξεις Κλειδιά
κατευθυντήριες οδηγίες, κακοήθεια, ενδομήτριο, ωοθήκη, μαστός, αιδοίο, κόλπος, θεραπεία, πρόγνωση
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Ήχος
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Θα πραγματοποιηθεί χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στη διδασκαλία, την εργαστηριακή εκπαίδευση, την επικοινωνία με τους φοιτητές και την αξιολόγηση των φοιτητών.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις25
Σεμινάρια20
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων60
Φροντιστήριο10
Κλινική Άσκηση5
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων20
Συγγραφή εργασίας / εργασιών10
Εξετάσεις1
Σύνολο151
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθεί με γραπτές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή/και σύντομης ανάπτυξης καθώς και με προφορική δοκιμασία.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Διαλέξεις ομιλητών και παραπομπές στις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών επιστημονικών εταιρειών
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-01-2024