Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Ανάλυση των υποκείμενων αναγκών των προβλημάτων τεχνολογίας της υγειονομικής περίθαλψης και πρόταση προτύπω για την αντιμετώπιση των κενών και την παροχή λύσεων σε εφαρμογές τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης. Εξήγηση της διαφοράς μεταξύ προτύπων, κατευθυντήριων γραμμών και πρωτοκόλλων. Διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης ή χρήσης τεχνολογικών συστημάτων ή/και μεθοδολογιών για την εφαρμογή προτύπων. Κατανόηση των εννοιών της ταξινόμησης δεδομένων και της σημασίας τους στην υγειονομική περίθαλψη. Αξιολόγηση διαφορετικών ταξινομήσεων δεδομένων, ορολογιών και προτύπων. Ικανότητα στη χρήση ευρέως διαδεδομένων ταξινομήσεων δεδομένων υγείας. Εξήγηση των αρχών των τυποποιημένων μορφών ανταλλαγής δεδομένων. Προσδιορισμός των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα, την επαναχρησιμοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων υγείας. Ανάλυση πραγματικών σεναρίων για τον προσδιορισμό των ταξινομήσεων δεδομένων και των μορφών ανταλλαγής. Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην ταξινόμηση και ανταλλαγή δεδομένων για τη βελτίωση της διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και της επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1: Εισαγωγή στις τάσεις και τυποποίηση της ψηφιακής υγείας: Κωδικοποίηση δεδομένων, ορισμοί και ταξινομήσεις. Ορολογίες και λεξιλόγια.
2: Κοινές ταξινομήσεις δεδομένων: Διεθνής Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD).
Συστηματοποιημένη Ονοματολογία Ιατρικής (SNOMED CT). Logical Observation Identifiers Names and Codes (LOINC). Διεθνής Ταξινόμηση Παρεμβάσεων Υγείας (ICHI). Διεθνής Ταξινόμηση Λειτουργίας, Αναπηρίας και Υγείας (ICF). Σύστημα Ανατομικής Θεραπευτικής Χημικής Ταξινόμησης (ATC) και Καθορισμένη Ημερήσια Δόση (DDD).
3: Μορφές ανταλλαγής δεδομένων: Health Level Seven (HL7). Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR). Κλινική Αρχιτεκτονική Εγγράφων (CDA).
4: Πρότυπα και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων: Προκλήσεις διαλειτουργικότητας δεδομένων. Πρωτογενείς και δευτερεύουσες χρήσεις δεδομένων. Παράγοντες, περιορισμοί και προκλήσεις.
5: Μελέτες περιπτώσεων και εφαρμογές.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Kinnunen, U et al. (2021-08-30) User GuideThe Finnish Care Classification System FinCC 4.0_v1.1.
Mykkänen, M. et al. Using standardized nursing data for knowledge generation - Ward level analysis of point of
care nursing documentation. Int J Med Inform 2022 Nov;167:104879.
Törnvall E, Jansson I. Preliminary evidence for the usefulness of standardized nursing terminologies in different
fields of application: A Literature Review. Int J Nurs Knowl. 2017 Apr;28(2):109-119.
WHO 2022. Sharing and reuse of health-related data for research purposes: WHO policy and implementation
guidance.
C. Safran 2017. Update on Data Reuse in Health Care. Yearb Med Inform. 2017 Aug; 26(1): 24–27.Published
online 2017 Sep 11. doi: 10.15265/IY-2017-013 PMCID: PMC6239227PMID: 29063535
Holub et al. 2018. Enhancing Reuse of Data and Biological Material in Medical Research:From FAIR to FAIR-
Health BIOPRESERVATION AND BIOBANKING. Volume 16, Number 2, 2018. Mary Ann Liebert, Inc.