Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Επιδιώκει τη συνολική καλλιέργεια του φοιτητή θέτοντας σαν βασικό άξονα τη ζωγραφική του αναζήτηση και την εικαστική του έρευνα.
Μέσα από τη καθημερινή εργασία του εργαστηρίου, με πολλά σεμινάρια που προσεγγίζουν τον παλμό της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, με επισκέψεις σε Μουσεία και Γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και με ομιλίες και επισκέψεις σε εργαστήρια σημαντικών καλλιτεχνών οι φοιτητές καλούνται να εργαστούν και να προτείνουν έργα, τα οποία αποπνέουν με σαφήνεια, πρωτοτυπία και ποιότητα μείζονα και έντονα ερωτήματα του σήμερα.
Ενώ δίνεται έμφαση στη ζωγραφική, δεν αποκλείονται άλλα μέσα και τομείς έρευνας υπογραμμίζοντας την ανοικτή και γόνιμη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών τάσεων και μέσων.
Υπό μορφή σεμιναρίων δίνεται έμφαση σε θέματα επαγγελματικής πρακτικής (δημιουργία πορτφόλιο διοργάνωση εκθέσεων κ.τ.λ.) με σκοπό την πλήρη κατανόηση του φοιτητή των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων του μέσα στον καλλιτεχνικό επαγγελματικό χώρο.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πολύπλευρη αντίληψη για την εικαστική έρευνα.Συγχρόνως να καλλιεργηθεί η συνεργασία,η ελευθερία της έκφρασης και μέσα στα πλαίσια αυτά να προωθηθεί η προσωπική ανάπτυξη.
Τα μαθήματα Σχεδίου που διδάσκονται στο πρώτο έτος των εργαστηρίων κατεύθυνσης έχουν ως στόχο την εκπαίδευση και έρευνα των φοιτητών παρέχοντας γνώσεις και μεθοδολογικά εργαλεία που θα τους οδηγήσουν σταδιακά στην:
-Δυνατότητα να οργανώνουν και να μεταδίδουν εργαστηριακές γνώσεις σχετικά με το σχέδιο, παρέχοντας τους μεθοδολογικά εργαλεία.
-Δυνατότητα να διδάσκουν σχέδιο και να οργανώνουν εργαστήρια σχεδίου.
- Γνώση ώστε να διακρίνει ο/η φοιτητής/τρια τα εκφραστικά, αντιληπτικά, ψυχολογικά, κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά της εικαστικής μορφολογίας του παραγόμενου έργου, διαμέσου της δημιουργικής διαδικασίας και της ανάγνωσης του σχεδίου.
-Ανάπτυξη δεξιοτήτων όσον αφορά τον χειρισμό των κλασικών μέσων σχεδίου.
-Σύνδεση της προετοιμασίας που έκανε ο φοιτητής/τρια, για την εισαγωγή στο Τμήμα με το αντικείμενο σπουδής του εργαστηρίου.
-Δυνατότητα επεξεργασίας μίας εικαστικής ιδέας ή αποτύπωσης της πραγματικότητας με απλά μέσα.
-Δυνατότητα ενοποίησης μορφής και περιεχομένου του καλλιτεχνικού τους προϊόντος, ώστε να έχει αξιώσεις έργου τέχνης.
-Εξοικείωση με την ορολογία των εικαστικών τεχνών σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο.
-Ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας για την τεχνική εφαρμογή στο έργο τους.
-Την δυνατότητα να οργανώνουν, να συγκροτούν και να μεταδώσουν μέσω της "γλώσσας" των εικαστικών τεχνών, εικαστικές παραστάσεις και αναπαραστάσεις που να ανταποκρίνονται εκφραστικά σε ατομικές και κοινωνικές αντιλήψεις.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ασκήσεις σχεδίου από φυσικό πρότυπο (γυμνό μοντέλο) με διάφορα υλικά (κάρβουνο, μελάνι, ακρυλικά, μολύβι κ.τ.λ.)