ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 4

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 4 / DESIGN STUDIO 4
Κωδικός06EA10
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΧαρακτηρισμόςΕΡΓΑΣΙΑ
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002572

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-15

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 147
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό6315

Πληροφορίες Τάξης

ΤίτλοςΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 4
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία10
Class ID
600055175
Τύπος Μαθήματος
 • Επιστημονικής ΠεριοχήςΠρόκειται για τα μαθήματα εκείνα που αναφέρονται σε γνωστικά πεδία που εντάσσονται άμεσα στο επιστημονικό αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών. Συνήθως διδάσκονται από το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών και μετά, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η ένταξή τους και στο πρώτο. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι η Φυσιολογία φυτών, η Βιολογία κυττάρου κα.
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο πλαίσιο του μαθήματος: - κατανοούν τις βασικές έννοιες και τα ζητήματα του αστικού σχεδιασμού - κατανοούν τις συνέχειες του αστικού σχεδιασμού με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική τοπίου και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό - εξασκούνται σε αναλυτικές μεθόδους αναγνώρισης, καταγραφής και απεικόνισης του αστικού περιβάλλοντος - εξασκούνται στη δημιουργική σύνθεση παρεμβάσεων στις κλίμακες του αστικού σχεδιασμού - κατακτούν τεχνικές οργάνωσης και παρουσίασης ολοκληρωμένων προτάσεων αστικού σχεδιασμού (ανάπτυξη σκεπτικού, τεκμηρίωση, επικοινωνία προτάσεων σε διαδοχικά στάδια επεξεργασίας)
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το εργαστήριο πραγματεύεται βασικές αρχές, έννοιες και διαδικασίες του αστικού σχεδιασμού, του σχεδιασμού δηλαδή της υλικής μορφής της πόλης. Ο αστικός σχεδιασμός αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο σύνθεσης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου. Τα όριά του με τις άλλες κλίμακες του σχεδιασμού είναι δυσδιάκριτα. Είναι ένα πεδίο που μεταβάλλεται, αλλάζει τα εργαλεία, τις πρακτικές, τις κλίμακες και το περιεχόμενό του ανταποκρινόμενο στους ραγδαίους μετασχηματισμούς της ίδιας της πόλης. Για τον λόγο αυτό ενημερώνεται από εισροές από τα επιστημονικά πεδία που την μελετούν ως φυσική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική ή οικονομική διαδικασία. Ο αστικός σχεδιασμός πραγματεύεται τις πολλαπλές κλίμακες του αστικού αποσπάσματος: από την κλίμακα του δρόμου του οικοδομικού τετραγώνου και της γειτονιάς, έως αυτή της αστικής περιοχής και τα δικτύων με κυρίαρχο άξονα την σχέση του κενού με το κτισμένο και την ανθρώπινη βιωμένη εμπειρία του δημόσιου χώρου. Στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το εργαστήριο αντλεί από την πραγματικότητα της σύγχρονης ελληνικής πόλης και επεξεργάζεται σενάρια παρέμβασης στην υλικότητα του υπάρχοντα ιστού, και όχι τον σχεδιασμό νέας αστικής περιοχής. Η αρχιτεκτονική σύνθεση διερευνάται ως στρατηγική μετασχηματισμού, και ο δημόσιος χώρος ως καταλύτης και παραγωγός νοήματος στη καθημερινότητα πολλαπλών υποκειμένων. Εισάγεται η περιβαλλοντική διάσταση στην αστική κλίμακα και δίνεται έμφαση στις διαδικασίες (φορείς, κοινωνική συμμετοχή και διαβούλευση, πλαίσια και φάσεις υλοποίησης στον χρόνο).
Λέξεις Κλειδιά
Αστικός σχεδιασμός, σχεδιασμός δημόσιου χώρου
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Τόσο κατά τη διδασκαλία όσο και κατά την ανάπτυξη του σχεδιασμού χρησιμοποιούνται ΤΠΕ (προγράμματα παρουσιάσης, σχεδιάσης και αναπαράστασης). Το εργαστήριο υπάρχει ως ‘ηλεκτρονικό μάθημα’ στο elearning του ΑΠΘ όπου οι φοιτητές ενημερώνονται και αναρτούν εργασίες τους. Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςΣυνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα. Συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στην τάξη, το εργαστήριο, το πεδίο κλπ.ECTSΟι πιστωτικές μονάδες (ECTS) της αντίστοιχης μαθησιακής δραστηριότητας. Κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας των φοιτητών.ΑτομικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα δεν απαιτείται συνεργασία μεταξύ των φοιτητώνΟμαδικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα οι φοιτητές συνεργάζονται σε ομάδεςErasmusΗ μαθησιακή δραστηριότητα προσφέρεται στους φοιτητές των προγραμμάτων ανταλλαγής
Διαλέξεις
Σεμινάρια
Άσκηση Πεδίου
Εκπόνηση μελέτης (project)
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Άλλη / Άλλες (ΔιαμορφωτικήΗ διαμορφωτική αξιολόγηση (για βελτίωση) αναφέρεται στις τυπικές και άτυπες διαδικασίες αξιολόγησης που εφαρμόζονται από τους διδάσκοντες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου προκειμένου να τροποποιήσουν της διδακτικές και μαθησιακές τους δραστηριότητες για να βελτιώσουν τη μάθηση των φοιτητών., ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Βιβλίο [33134248]: Η ΖΩΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ, JAN GEHL Λεπτομέρειες 2. Βιβλίο [33155175]: urbanBLUR / Αμφισημίες και θολές περιοχές στην αρχιτεκτονική τοπίου, Επιμέλεια: Δέσποινα Ζαβράκα Λεπτομέρειες 3. Βιβλίο [11473]: Αστική γεωγραφία, Hall Tim Λεπτομέρειες 4. Βιβλίο [33236796]: ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, JAN GEHL Λεπτομέρειες
Τελευταία Επικαιροποίηση
28-11-2016