Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕπιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ / Materials Science and Technology II
ΚωδικόςΤΥ6
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20000840

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Χημικών Μηχανικών (2021-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό636

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕπιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία5
Class ID
600056508

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΠολυτεχνείο (πτέρυγα Β)
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 4 (45)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 09:00 έως 12:00
ΚτίριοΠολυτεχνείο (πτέρυγα Β)
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 4 (45)
ΗμερολόγιοΤετάρτη 09:00 έως 11:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Για την επιτυχή και αποτελεσματική παρακολούθηση του μαθήματος απαιτούνται οι βασικές γνώσεις που παρέχονται στο μάθημα "Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών Ι"
Μαθησιακά Αποτελέσματα
H κατανόηση της τέλειας και ατελούς (πραγματικής) κρυσταλλικής δομής των ανόργανων υλικών (μετάλλων, κεραμικών, κραμάτων, στερεών διαλυμάτων κλπ.) και των μορφολογικών χαρακτηριστικών της μικροδομής (Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών Ι) έτσι ώστε να γίνει στη συνέχεια κατανοητή η σχέση μεταξύ μικροδομής και μακροσκοπικών ιδιοτήτων και συμπεριφοράς των υλικών (Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙΙ). Απώτερος στόχος είναι αφενός η ικανότητα επιλογής των κατάλληλων υλικών για συγκεκριμένες εφαρμογές, αφετέρου η ικανότητα εντοπισμού τρόπων παρέμβασης στο υλικό ώστε να τροποποιηθεί η συμπεριφορά του στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κεφ. 14: Διαγράμματα Φάσεων Ερμηνεία, μικροδομές και τεχνικές χειρισμού διαγραμμάτων φάσεων συστημάτων μετάλλων ενώσεων (π.χ. οξειδίων, καρβιδίων κλπ.). Έμφαση στο διάγραμμα Σιδήρου-Άνθρακα. Εισαγωγή σε διαγράμματα φάσεων τριών συστατικών. Κεφ.15: Ψύξη μη ισορροπίας στο σύστημα Fe-C Εισαγωγή στην κινητική Avrami. Διαγράμματα ισόθερμου μετασχηματισμού και συνεχούς ψύξης στο σύστημα Fe-C. Κεφ.16Α: Μηχανικές Ιδιότητες των Υλικών Ορισμοί και πλήρης ανάλυση της καμπύλης τάσης-παραμόρφωσης σε μέταλλα και κεραμικά. Σκληρότητα υλικών. Kεφ.16B: Κατανόηση της μηχανικής συμπεριφοράς Συσχέτιση της μακροσκοπικής μηχανικής συμπεριφοράς με τη μικροδομή των υλικών, τεχνολογίες ισχυροποίησης υλικών, ερμηνεία μηχανικών ιδιοτήτων υλικών μη ισορροπίας στο σύστημα Fe-C. Κεφ. 17: Ηλεκτρικές Ιδιότητες των Υλικών Οι ηλεκτρικές ιδιότητες των υλικών (μετάλλων, ημιαγωγών, μονωτών) σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της δομής των υλικών. Θεωρία ενεργειακών ζωνών, προσμίξεις σε ημιαγωγούς, εξωγενής ημιαγωγιμότητα οξειδίων. Κεφ. 18: Θερμικές Ιδιότητες των Υλικών H θερμική αγωγιμότητα, ο συντελεστής θερμικής διαστολής και η θερμοχωρητικότητα των υλικών. Συνάρτηση με τον τύπο του υλικού και χρήση τους σε θέματα σχεδιασμού και επιλογής υλικών. Κεφ. 19: Μαγνητικές Ιδιότητες των Υλικών Προέλευση μαγνητικής συμπεριφοράς, κατάταξη των υλικών σύμφωνα με τις μαγνητικές τους ιδιότητες, σχέση μαγνητικής συμπεριφοράς με δομή και μικροδομή και σύγχρονες εφαρμογές μαγνητικών υλικών.
Λέξεις Κλειδιά
συμπεριφορά και ιδιότητες των υλικών, διαγράμματα και μετασχηματισμοί φάσεων, ηλεκτρικές ιδιότητες, μηχανικές ιδιότητες, θερμικές ιδιότητες, μαγνητικές ιδιότητες
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Η διδασκαλία υποστηρίζεται με προβολή διαφανειών (powerpoint). Κατά την διάρκεια του μαθήματος γίνεται χρήση ειδικών εκπαιδευτικών ιστοσελίδων (κατόπιν παροχής δικαιώματος χρήσης και κωδικού από τον εκδοτικό οίκο της ξενόγλωσσης έκδοσης του βιβλίου του μαθήματος)για την πληρέστερη κατανόηση των μεταβολών που εμπεριέχονται στα διαγράμματα φάσης, των μεταβολών που υφίστανται τα υλικά σε εφελκυστική καταπόνηση κλπ. Το υποστηρικτικό υλικό του μαθήματος (σημειώσεις, λυμένες ασκήσεις, test αυτοαξιολόγησης, θέματα εμβάθυνσης και σχεδιασμού) παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του μαθήματος ( http://philon.cheng.auth.gr/lmt/ety2.html) Ανακοινώσεις που αφορούν το μάθημα κοινοποιούνται στους φοιτητές και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας ανακοινώσεων του εργαστηρίου (http://philon.cheng.auth.gr/lmt/news.html)
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις36
Φροντιστήριο12
Σύνολο48
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Σε αναλογία με το μάθημα "Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών Ι" κατά τη διάρκεια του εξαμήνου δίδεται προαιρετική γραπτή εξέταση προόδου η οποία προσμετράται στον τελικό βαθμό του μαθήματος με συντελεστή βαρύτητας 0.3 και μόνο στην περίπτωση που αυτός είναι μεγαλύτερος από το βαθμό της τελικής γραπτής εξέτασης (ο οποίος προσμετράται με συντελεστή βαρύτητας 0.7). Σε αντίθετη περίπτωση διατηρείται ο βαθμός της τελικής γραπτής εξέτασης.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
William D. Callister, Jr. "Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών", ISBN: 978-960-8050-90-1, Εκδόσεις Τζιόλα
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Michael Ashby, Hugh Shercliff, David Cebon, "Υλικά: Μηχανική, Επιστήμη, Επεξεργασία και Σχεδιασμός" ISBN: 978-960-461-449-3, Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-09-2013