Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στόχος του μαθήματος είναι να φέρει τους φοιτητές σε επαφή με μία σειρά από συλλογικά φαινόμενα που προκύπτουν από τις σχέσεις μειονοτήτων- πλειονοτήτων στο σύγχρονο κόσμο, περιγράφοντας συγχρόνως τις διαδικασίες μετάβασης από το ατομικό στο «κοινωνικό» και τα αποτελέσματα αυτής της μετάβασης σε επίπεδο αντίληψης, σκέψης και συμπεριφοράς ατόμων και ομάδων. Απώτερος στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η κατανόηση της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τα κοινωνικά φαινόμενα, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η σύνδεση της κοινωνικο-ψυχολογικής σκέψης και ανάλυσης με τα τεκταινόμενα της πραγματικής κοινωνικής ζωής.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η δημιουργία μειονοτήτων, η πορεία διαμόρφωσης και η δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στις μειονότητες και τις εκάστοτε πλειονότητες σε ένα δεδομένο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο (πχ., το Ευρωπαϊκό), αποτελούν τη κεντρική θεματική του εν λόγω σεμιναριακου μαθήματος.
Επιμέρους θεματικές ενότητες του μαθήματος αποτελούν τα κάτωθι:
Ι. Κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο και διαμόρφωση μειονοτήτων. Η διαμόρφωση των μειονοτήτων στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης και της Αμερικής. νέων ρευμάτων αυτονομίας εθνικών ομάδων μετά το πόλεμο. Το πρόσφατο σκηνικό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και οι νέες μορφές μετανάστευσης.
ΙΙ. Οι σχέσεις "μειονότητας-πλειονότητας" υπό το φως των διoμαδικών σχέσεων.
Κριτήρια ορισμού των μειονοτήτων: οι ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Οι κλασσικές απόψεις των Simpson and Yinger (1985) και Tajfel (1982) και οι σύγχρονες κοινωνικές θεωρήσεις. Το ευμετάβολο των ορισμών και οι σύγχρονες αντιθέσεις. Ανάγκη επανεξέτασης.
ΙΙΙ. Η κοινωνικο-ψυχολογική προσέγγιση στη μελέτη των μειονοτήτων: Δυνατότητες και ελλείψεις: Aπό τον πειραματισμό και τη μελέτη της επιρροής στον κόσμο της Ιδεολογίας. Μακρο-προσεγγίσεις και μικρο-προσεγγίσεις.
ΙV. Οι μειονότητες στο σύγχρονο κόσμο: Ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάσεις. (π.χ. υπό το φως της τρέχουσας οικονομικής κρίσης).
Περιγραφή
Η συλλογική εργασία που προκύπτει από την έρευνα πεδίου, τα πρακτικά μαθήματος (ομαδική σύνθεση των συζητήσεων που γίνονται εντός αιθούσης), και το ατομικό ερευνητικό σχέδιο (κατάθεση μιας ατομικής ερευνητικής πρότασης για θέματα μειονοτήτων ) , αποτελούν τις προϋποθέσεις και συγχρόνως τα κριτήρια , για την αξιολόγηση της πορείας των φοιτητών. Τέλος, γραπτές εξετάσεις διενεργούνται στο τέλος του εξαμήνου( εφόσον κριθεί αναγκαίο).
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1 ΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΣΙΤΣEΛΙΚΗΣ Κ. & ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΚΡΙΤΙΚΗ Α.Ε.
2 ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ Σ. - ΜΙΟΥΝΥ ΓΚ. ΠΕΔΙΟ
3 Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ, ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΟΥΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Α.Ε.